Türkiye Borsası Nerede? Borsayı Kim Yönetiyor?

Türkiye Borsası Nerede? Borsayı Kim Yönetiyor? son dönemlerde oldukça sık karşılaşmış olduğumuz sorular arasında yer almaktadır. Borsanın kimin elinde olduğu ve nasıl şekillendiği birçok kişi tarafından araştırılmakta ve merak edilmekte. Sizler için Türkiye borsasına ilişkin bilgileri derledik.

Türkiye Borsası Nerede? Borsayı Kim Yönetiyor?

Türkiye Borsası Nerede? Borsayı Kim Yönetiyor? son dönemlerde oldukça sık karşılaşmış olduğumuz sorular arasında yer almaktadır. Borsanın kimin elinde olduğu ve nasıl şekillendiği birçok kişi tarafından araştırılmakta ve merak edilmekte. Sizler için Türkiye borsasına ilişkin bilgileri derledik.

Türkiye Borsası Nerede? Borsayı Kim Yönetiyor?

Günümüzde en sık sorulan ve üzerine araştırmalar gerçekleştirilen konulardan birisinin de Türkiye borsası nerede, borsayı kim yönetiyor şeklinde olduğu karşımıza çıkmaktadır. Aslında bakıldığında borsa tek bir kurum ya da kuruluş tarafından yönetilen bir konu değildir. Fakat borsa hakkında fazla bilgisi olmayan bireyler için ilk bakışta bu konu sanki tek elden yönetiliyor gibi görülmekte ya da algılanmaktadır.

Bunun sonucuna göre bakıldığında günümüzün en sık araştırılan konularından birisi haline gelen ve hatta bireylerin de merak ettiği en önemli konulardan birisi olan borsa hakkında bazı şeyler eksik bilinmektedir. İşte bu yazımız içerisinde sizler de borsa hakkında temel bilgilere erişebilir, Türkiye borsası nerede, borsayı kim yönetiyor sorularına cevap bulabilirsiniz.

Borsa Nedir?

Çoğu zaman araştırma konusu olan borsa nedir sorusuna şu şekilde cevap verilebilmektedir; aslında bakıldığında tamamen online bir ortamda gerçekleştirilen borsa, alım ve satım yapan iki kurumun ya da bireyin pazar ortamı şeklinde tanımlanabilmektedir. Söz konusu bu pazar ortamı içerisinde belirli birkaç kural olduğu ve bu kurallar içerisinde bireyler ya da kurumlar arası pazar alışverişi gerçekleştirildiği ve hisse alındığı bilinmektedir. aynı zamanda borsa içerisinde girmek isteyen bireylerin büyük yatırımlar ile girmesine gerek olmadığı 50 TL’den 500.000 TL’ye kadar herhangi bir miktarda birikimi olan herkesin borsaya katılabileceği belirtilmektedir.

Borsa Hakkında Bilinmesi Gereken Birkaç Kavram

Peki Türkiye borsası nerede, borsayı kim yönetiyor sorusuna cevap vermeden önce, borsa içerisine girmek istiyorsanız ve bazı kavramları bilmiyorsanız bu bölümde borsa hakkında bilinmesi gereken en temel kavramları bulabilirsiniz.

·         BİST; borsa içerisinde en sık duyulan kavram BİST olarak karşımıza çıkmaktadır. BİST Borsa İstanbul’un kısaltılmış hali olarak bilinmektedir.

·         BİST-100/50/30; BİST farklı değerler almaktadır. BİST 100 piyasada değeri yüksek olan anlamına gelmektedir.50 ve 30’da diğer değerler anlamına gelmektedir.

·         DayTrade; daytrade ise gün içinde artan ya da azalan değerlerden, arttığında satım yapılarak kar etmek anlamına gelmektedir. Bunun için söz konusu değerler gün içerisinde sık sık takip edilmektedir.

·         Spread; bu kavram ise bir ürünün satım ile alım değerleri arası fark olarak bilinmektedir. Spread döviz için oldukça önemli bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.

·         SPK; BİST kadar çok duyulmuş diğer bir kavram da SPK olarak karşımıza çıkmaktadır. söz konusu bu kavram da Sermaye Piyasası Kurulu’nun kısaltılmış hali olarak bilinmektedir.

·         Halka Arz; büyük şirketlerin sermaye miktarlarını arttırmak için diğer yatırımcılara hisse satmasıdır.

·         Ayı – Boğa Piyasası;söz konusu bu piyasalar da düşüş ve artışı anlatmak için kullanılmaktadır. Boğa artışı, ayı ise düşüşü temsil etmektedir. Boğa, aynı zamanda piyasanın bir süre yükseleceğini, ayı ise piyasanın düşüşe geçtiğini de göstermektedir.

Borsada Nasıl Para Kazanılır? Yatırım Nasıl Yapılır?

Borsada para kazanabilmek için yapılması gerekenlerden birisi sabırlı olmaktır. Söz konusu borsa, günlük olarak takip edilecek bir konu olarak bilinmektedir. Borsada günlük olarak yapılacak takip, para kazanmak açısından da önemli görülmektedir. Bir diğer önemli konuda bir ürüne yatırım yapmadan önce gerekli olan tüm araştırmaları gerçekleştirmektir. Yatırım yapılacak ürün tüm detaylarına göre araştırılmalıdır.

Borsayı Yöneten Şirket ya da Kuruluşlar

Türkiye’de tek borsanın İstanbul’da olduğu bilinmektedir, fakat bazı şirketler borsada işlem görmektedir. Türkiye borsası nerede, borsayı kim yönetiyor şeklinde yapılan araştırma soruların cevabına göre ise Koç ve Sabancı gibi büyük şirketlerin Türkiye borsasında işlem gördüğü karşımıza çıkmaktadır.