Konut piyasasında yeni dönem başlıyor! Konut fiyatları düşecek mi?

Konut piyasasında yaşanan düşüş dünya ekonomisine olumsuz yansımaya devam ediyor. Tehlike çanlarının çaldığı konut piyasasında fiyatların düşmesi kaçınılmaz görülüyor. Özellikle 2023 yılının ilk yarısındaki konut fiyatlarıyla ilgili tahminler dikkat çekiyor. İşte detaylar…

Konut piyasasında yeni dönem başlıyor! Konut fiyatları düşecek mi?

Pandemi süreci dünya ekonomisinin olumsuz yönde etkilenmesine neden oldu. Ekonomideki başlı sorunlar arasında faiz oranlarının yükselmesi ve maliyetlerin artması gösteriliyor. Pandemi sürecinden en çok etkilenen alanlardan birisi de konut piyasası oldu. Konut maliyetlerindeki artış, bankaların kredi faiz oranlarını yükseltmesi ve sıcak paranın piyasadan çekilmesi konut yatırımının geri plana atılmasına neden oldu. Konut piyasasında yaşanan soğumadan dolayı fiyatların fahiş oranlara yükseldiği görülüyor. Konut satın alınma oranı kira fiyatlarını da doğrudan etkiliyor. Yaşanan krizin bir noktada çözüme kavuşturulması gerektiğini savunan ekonomi uzmanları, önümüzdeki dönem de konut fiyatlarında ciddi bir düşüşün yaşanacağını öne sürüyor. 

Konut piyasasında yeni dönem başlıyor! Konut fiyatları düşecek mi? - Resim : 1

Konut piyasasındaki gerilim 2008 yılına denk 

Dünya genelinde yaşanan konut krizinin 2008 yılındaki krizle benzer oranda seyreden uzmanlar; bankaların ucuz konut kredisi vermeye başlaması gerektiğini savunuyor. Kredi faiz oranlarının yükselmesi nedeniyle ülkemizde de konut alımlarında önemli bir düşüş yaşandı. Ayrıca, Türk Lirasının dolar ve euro karşısında kaybettiği değer de yatırımcıların konut alımlarına uzak durmasına neden oldu. Yabancı yatırımcılar ise dolar/euro artışını değerlendirerek konut alımında bulundu. Türkiye’de lüks tüketimin artmasına oranla; orta sınıfın değer kaybı yaşadığı istatistiklere geçti. Yüksek faiz oranları ve düşük vade sayıları orta sınıfın konut satın almasının önünde engel teşkil etmeye devam ediyor. 

Sosyal konut projesi çözüm olacak mı?

Konut piyasasındaki gerilimin azalması için IMF’nin devreye girmesi bekleniyor. 2008 krizinde olduğu gibi piyasaya sıcak para girişinin sağlanmasını bekleyen uzmanlar, kredi faiz oranlarının da düşüşe geçeceğini öne sürüyor. Türkiye’de ise devlet tarafından sosyal konut projelerinin öne çıkarıldığı görüldü. TOKİ tarafından inşaati yürütülecek olan sosyal konut projesi 81 ilde hayata geçirilecek. 240 ay vade seçeneğinin sunulacağı proje Türkiye Cumhuriyet’i vatandaşlarını kapsayacak. Ayrıca, seçim döneminin başlaması ile birlikte piyasalarda da hareketlilik yaşanması bekleniyor. 2023 yılının ilk döneminde konut fiyatlarında önemli bir düşüş yaşanacağı öne sürüyor. Sabit faiz oranları ile kredi verilmesi de gündeme alındı.