Kripto terimler nelerdir? Kripto terimlerin anlamları!

Kripto dünyasında merak edilen birçok unsur olmasına rağmen akıllarda soru işareti yaratan bir başka şey ise kripto dil olmaya devam ediyor. Peki kripto terimler ne anlama geliyor? Bitcoin, Block, Blockchain, Block Reward, Private Key, Altcoin, Airdrop, Bear, Bull, Arbitraj...

Kripto terimler nelerdir? Kripto terimlerin anlamları!

Her yeni akademi içeriğimizde biraz daha ileri gittiğimizi geçmiş yazılarımızdan tecrübe ettiğinizi düşünüyoruz, bu yazımızda ise geçtiğimiz yazımızın devamı niteliğinde "Kripto Terimler" odaklı bir yazı ile karşınıza geliyoruz. Gerek borsa gerekse kripto temalı eğitim içeriklerimizde her zaman sizlere yatırım odaklı hamleler yapacaksanız önceliğinizin eğitim ve bilgi olmasını söylemiştik. Tam olarak bu nedenle bu yazımızda sizlerle kripto terimlerine bakalım.


Her yazımızda olduğu gibi öncelikle sizlere bu yazı doğrultusunda nelere bakacağımızı belirtelim: Bitcoin nedir? Block nedir? Blockchain nedir? Block Reward (Blok Ödülü) nedir? Altcoin ne demek? Public Key nedir? Private Key nedir? Mining (Madenci) nedir? Double Sending (Çifte Harcama) nedir? Bagholder ne demek? Escrow (Emanet Hesap) nedir? Airdrop ne demek? All-Time-High (Tüm Zamanların En Yükseği) ne anlama geliyor? All-Time-Low (Tüm Zamanların En Düşük Seviyesi) ne demek? Arbitrage (Arbitraj) ne anlama geliyor? Bear (Ayı) ne demek? Bear Trap (Ayı Tuzağı) nedir? Bull (Boğa) nedir? Deflation (Deflasyon) ne demek?...


Karşınıza bir anda böyle birçok terimi dizince korkutucu durduğunu biliyoruz, ancak bu terimlere uzaktan bakmak yerine anlamaya çalışmak sizler için hem geleceğiniz hem yatırımlarınız hem de tercihleriniz için yararlı olacaktır. Geçmiş içeriklerimizde olduğu gibi liste halinde sizlere en basit tanımlarıyla bu terimleri tanıtmaya başlayalım, alacağınız notlarla ve yapacağınız pratiklerle uzaktan baktığınız bu terimlere daha da yakından bakma ve anlama şansı elde edebilirsiniz.


Bitcoin nedir?


Kripto paraların en büyüğü olarak ifade edilen ve ilk kripto para birimi olma özelliği ile adından sıkça söz ettiğimiz Bitcoin, en değerli coin olarak gözükmektedir.


Ethereum nedir?

 

Block nedir?


Son yazımızda uzun uzun anlattığımız bilgiler ışığında bu terime yabancı olmadığınızı düşünüyoruz. Block, en basit anlamıyla yapılan işlemlerin kayıt altına alındığı ve algoritmalarla korunduğu topluluk olarak ifade edilmektedir.


Blockchain nedir?


Adeta bir tekrar niteliğinde bu terimi tekrar sizlerin karşısına çıkarmak istedik. Block ve Blockchain konumuza geçtiğimiz yazımızdan derinlemesine ulaşabilirsiniz. Ama biz tekrar bir hatırlama yapmak istersek; Blockchain, bloklar arası bağların bulunduğu işlemler zinciridir.

 

Block Reward nedir?


Yeni bir blok yaratılması sonunda madencilikle ilgilenen kişiye verilen ödül olarak ifade edilmektedir. Her yeni blok yaratma işleminin ardından sistem madenciyi ödüllendirmektedir.

 

Altcoin ne demek?


Bitcoin'in ardından piyasada yer alan tüm coinlerin bir başka tanımı olarak dikkat çekmektedir. Altcoin, alternatif coin tanımının kısaltılmasıdır.


Arbitraj nedir?


Public Key nedir?


Kullandığımız bankaların bizlere sunduğu IBAN kavramının sanal dünyada karşılığı olarak ifade edilen Public Key, bir bakıma yapacağınız işlemler için sizlerin adresini tanımlamaktadır. Aynı IBAN yönetiminde olduğu gibi Public Key'inizi başka biriyle paylaşmanız durumunda karşışıklı transfer gerçekleştirebilirsiniz.


Private Key nedir?


Private Key ise Public Key'den farklı olarak sizlerin kişisel verilerinizi korumak için oluşturulan anahtar olarak tanımlanır. Public Key'in aksine Private Key'i kimseyle paylaşmamanız, hatta sadece sizin kontrolün ve sizin elinizde bulunması tavsiye edilmektedir. Private Key, size ait tüm varlıkların basit anlamda koruyucularından biri olarak gösterilmektedir. Blockchain sisteminde sizin adınıza tek ve özel olarak üretilen Private Key, geliştirilmiş cüzdan anlamına gelmektedir.


Confirmation (Konfirmasyon) nedir?


Yapılan işlemlerin ağ tarafından onaylanması anlamanı gelmektedir. Blockchain yazımıza çok kez geri dönüyoruz, ancak oradan bağlantıyla sizlere en açık şekilde ifade edebileceğimize inanıyoruz. Örnek vermemiz gerekirse, X kişisi Y kişisine bir Bitcoin göndermiş olsun; bu işlemin ardından herkese açık ve herkes tarafından kayıt altına alınan kayıt defterlerinde bu işlemin onaylanması gerçekleşmektedir. Yani sizin yapacağınız ya da başkalarının yapacağı her işlem herkes tarafından görülen ve bilinen ağ üzerinden onaylanmaktadır. Bu işleme ise Confirmation yani dilimizde Konfirmasyon denmektedir.


Mining (Madencilik) ne demek?


Mining yani Madencilik, blok sistem üzerinde yer alan ve bu sistem tarafından sürekliliğini sağlayan kripto para birimlerinin, yeni bloklar yaratılması ile elde edilmesi anlamına gelmektedir. Bu şekilde madencilik yapan kişi blok üretimi karşılığında ödüllendirilirken, kripto para birimi ise yeni bloklar aracılığıyla sürekliliğini sağlamaktadır.


Double Spending (Çifte Harcama) nedir?


Double Spending, başta Bitcoin olmak üzere ya da farklı farklı kripto paralar için peş peşe iki defa harcama yapmak anlamına gelmektedir. Bilgi olarak mümkün kılınmasına rağmen blok altyapısına sahip kripto zincirlerde pek olası değildir. Bu nedenle tekrar geriye dönecek olursak üç farklı konfirmasyon en başarılı önlem olarak ifade edilmektedir.


Bagholder ne demek?


Bagholder, bir bakıma piyasanın büyük balıklarını ifade etmektedir. Ellerinde büyük paralar bulunduran bireylere ya da yatırımcılara "Bagholder" etiketi kullanılmaktadır.


Escrow nedir?


Escrow olarak geçen dilimizde ise Emanet Hesap olarak tanımlanan bu kavram, önceden belirlenmiş şartlar karşılığında varlık tutma işlemi anlamına gelmektedir. Bir bakıma borsadaki emirlerle benzerlik taşıyan bu işlem, belirlenen şartlara emir koyma olarak da ifade edilmektedir. Bir kişinin bir varlığı belirli şartlar sağlanması halinde elde etmesi demektir.


Airdrop nedir?


Bir bakıma adından da tahmin ettiğimiz Airdrop, piyasaya yeni girmiş coinlerin ya da tokenlerin havadan dağıtılmasını ifade etmektedir. Basit anlamda karşılıksız olarak bireylere dağıtılan ve piyasaya sokulan varlıkların tanıtımına olanak tanımaktadır.


Bear (Ayı) nedir?


Bear yani Ayı bir piyasa tanımı olarak nitelendirilmektedir. Genellikle durgun ve karamsar olduğu dönemlerde kullanılan bu terim, piyasaların düşüşe geçmesi beklendiğinde ifade edilmektedir.


Bear Trap (Ayı Tuzağı) nedir?


Bir grup tarafından belirlenen bir kripto paranın üzerine uygulanacak manipülasyon olarak tanımlanmaktadır. Manipülasyonu hedefleyen grup, Bear Trap denilen manipülasyon taktiği ile bir kripto birimine ait birçok varlığın satılmasını hedeflerler. Birçok varlığın bir anda satılması nedeniyle fiyatların düşüşe geçmesinden dolayı, manipülasyona uğrayan kitleler ise ellerindeki kripto varlığı daha ucuza satarak, gruplara ucuzdan varlık satışı gerçekleştirirler.


Bull (Boğa) nedir?


Az önce "Bear" piyasalar olarak nitelendirdiğimiz düşüşe geçmesi beklenen piyasaların tam tersi olarak Bull yani Boğa kavramı, yükselişe geçmesi beklenen kripto para birimleri için kullanılmaktadır.


Burn (Yakmak) ne demek?


Belirli bir coinin geri dönüşü olmayacak bir adrese gönderilmesine "Burn" denmektedir. Gönderilen coin, dolaşımdan kalkacağı için piyasalardan yok olmaktadır.

 

All-Time-High (Tüm Zamanların En Yükseği) ne anlama geliyor?


All-Time-High (Tüm Zamanların En Yükseği), bir kripto para biriminin tarihi boyunca yakaladığı en yüksek seviyeyi temsil eder.


All-Time-Low (Tüm Zamanların En Düşük Seviyesi) ne demek?


All-Time-Low (Tüm Zamanların En Düşük Seviyesi), bir kripto para biriminin tarihi boyunca yakaladığı en düşük seviyeyi temsil eder.


Deflation (Deflasyon) nedir?


Basit olarak piyasada yer alan fiyatların sürekli olarak düşüş göstermesi olarak tanımlanmaktadır. Özellikle enflasyon dönemlerinde fiyatları düşürmeyi hedefleyen iktisat siyasetidir.


Stake ne demek?


Staking, belirli bir kripto paranın zincir operasyonlarını desteklemek için varlığın cüzdanınızda kitli bir biçimde saklanması olarak ifade edilmektedir. Herhangi bir transfer gerçekleştirmeden hesabınızda tuttuğunuz kripto para, belirli bir süre kitli kalarak cüzdanınızda kalması halinde ödül kripto paralarda kazanabilirsiniz.


Proof of Stake nedir?


Proof of Stake ise cüzdanınızda bulunan kripto para aracılığıyla madencilik yapma işlemine denmektedir. Bu sistem sayesinde madencilik yapan kişi, elinde bulundurduğu kripto para miktarına göre az ya da çok kazı gerçekleştirebilmektedir. Bir bakıma elinizdeki donanıma ve güce bakmaksızın madencilik imkanı tanıyan Proof of Work sistemi bir başka madencilik terimi olarak dikkat çekmektedir.


Meme Coin nedir?


Çeşitli mecralarda yabancı dilde "meme" olan yani şaka anlamına gelen ve popülerlik kazanmış herhangi bir içeriğe ait coinleri ifade etmektedir. İnternet ortamında bireyler tarafından fazlasıyla ön planda olan ve fazla popülerliği nedeniyle bilinen isimler, nesneler, görseller meme coin olarak da hayatımıza girmiştir. Bunların en başında ise Dogecoin gelmektedir.


Anlatmamız gereken ya da bu listede yer alması gereken daha birçok terim olduğunu bilmemize rağmen sizleri terimlerle sıkmak ve bu yazı dizisinden uzaklaştırmak istemiyoruz. Bundan dolayı sizlerin karşısına son zamanlarda sık sık duyduğumuz, birçok terime oranla da daha hayati anlamlar taşıyan kelimeleri bu içeriğimiz aracılığıyla sizlere hazırlamak istedik. Listede yer almayan fakat işinize yarayacağını düşündüğünüz birçok kavrama çeşitli bilgi platformlarından ve sitemizden ulaşabilirsiniz. Gelecek yazımızda ise işin biraz daha analiz boyutuna bakarak, kripto para piyasalarını daha yakından inceleyelim.