Kripto dünyasına giriş! Kripto nedir? Blockchain nedir?

Yeni bir set eğitim içerikle sizlerin karşısındayız. Tüm soru işaretleriyle inceleyeceğimiz ve ilk adımları atacağımız kripto dünyasında neler konuşuluyor? Kripto dünyasının merak edilenleri nelerdir? Kripto ne demek? Kripto para ne anlama geliyor?

Kripto dünyasına giriş! Kripto nedir? Blockchain nedir?

Geçtiğimiz hafta yayınladığımız "Borsa" temalı eğitim içeriklerimizin ardından bu hafta karşınıza "Kripto" temalı yeni içeriklerle geliyoruz. Herkesin merak ettiği ve üstüne uzun uzun düşündüğü bir başka konu olan "kripto dünyası", hala kendi içinde büyük soru işaretleri yaratmasına rağmen hemen hemen herkes tarafından kabul görmeye devam ediyor. Peki bu adından sıkça söz ettiğimiz ve geleceğin ekonomik yapısı olarak tanımladığımız "Kripto" ve "Kripto Para" nedir?


Kripto para borsasına derinlemesine girmeden önce geçtiğimiz hafta yayınladığımız borsa konumuzda olduğu gibi; aklınızdan birçok sorunun bir bir geçtiğini ve çeşitli kaynaklardan bu soru işaretlerinizi gidermek için birçok araştırma yaptığınızı tahmin edebiliyoruz. Uzun uzun kripto para borsası hakkında konuşmak için onlarca gerekçemiz varken, sizler için çeşitli başlıklar aracılığıyla bu konulara biraz olsun değinelim istiyoruz. Yatırım araçlarının her geçen gün zenginleşmesi ve farklılık sağlayarak çeşit çeşit gelir kapıları aralamasının ardından gündeme gelen ve hayatımıza girdiği ilk günden itibaren olay olan "Kripto Piyasalara" gelin hep beraber bakalım.


Geçtiğimiz hafta olduğu gibi set olarak peş peşe içeriklerle karşınıza getireceğimiz konu başlıklarını ise sizlerle şimdiden paylaşalım: Kripto para nedir? Kriptoloji nedir? Kripto paraların tarihi! Kripto paralar güvenilir mi? Kripto para nasıl üretiliyor? Blockchain nedir? Kripto para madenciliği nedir? Kripto para piyasaları yasal mı? Kripto para nasıl alınır? Kripto para nasıl satılır? Kripto paraların avantajları neler? Bitcoin nedir? Ethereum nedir? Altcoin ne demek? Kripto para analizi nedir, nasıl yapılır? Kripto para piyasalarında temel ve teknik analiz! Kripto piyasalarında yapılan ortak hatalar nelerdir?...


Her yazımızda olduğu gibi sizleri korkutmak ya da sıkmak gibi bir niyetimiz olmadığını belirterek, aklımızdan geçen onlarca soruya en temelden başlayarak yazımıza başlayalım diyoruz. İşte ilk olarak karşımıza gelen başlık: Kripto para nedir?

Kripto dünyasına giriş! Kripto nedir? Blockchain nedir?


Kripto Para nedir?


Dijitalleşen dünyanın en özel ürünlerinden biri olan ve geleceğin para birimleri olarak gösterilen kripto para kavramı, basit olarak özünde şifrelenerek çeşitli takaslarla ya da ödeme yöntemleri ile aktifliğini sağlayan sanal para birimi olarak kabul edilmektedir. Kimilerine göre hala kabul görmeyen, kimilerine göre ise geleceğin parası olarak yorumlanan kripto paralar, günümüzde ise gerek devletler gerekse büyük şirketler tarafından özenle takip edilmektedir. Fiziksel karşılığı olmayan yani günlük hayatımızda elle tutulur, gözle görülür olarak yorumladığımız ve geçmişten günümüzde hayatımızda yer alan ticaretin en önemli unsuru sıcak paradan farklı olarak sanal dünyada yer alan bu yeni dünya paraları, belirttiğimiz gibi şifrelenerek "kriptografi" ile kullanılmaktadır. Herhangi bir güç tarafından yönlendirilmeyen ve güvenlik anlamında zorluk seviyesi bir hayli yüksek olan bu sistem, sanal olarak kullanılması planlanan (harcanan veya aktarılan) kripto paralara, en basit anlamda hayat vermektedir. "Kriptoloji" kelimesine ise biraz daha yakından bakalım: Kriptoloji nedir?


Kriptoloji nedir?


Hayatımıza girdiği ilk günden itibaren özünde şifrelemeyi barındıran ve bu şifreleme sistemiyle hayatımızda var olan kripto paralar, Kriptoloji bilimi sayesinde şifrelenmektedir. Elde edilen tüm verilerin kabul edilen belirli sistemler üzerinden şifrelenmesini ve bu şifreler sayesinde aktarılmasını görev edinen Kriptoloji, kendi temelinde ise algoritmalardan beslenmektedir. Sanal dünyada karşılığını bulan bu algoritmalar aynı zamanda kişilerin kripto para dünyasındaki güvenliğini de simgelemektedir.


Kripto kelimesi bizlere ne ifade ediyor, ne alama geliyor bir de farklı bir açıdan bakmak isterseniz bağlantı linkimizle içeriğe ulaşabilirsiniz. Hem kripto, hem de kripto tarihi hakkında bilgi almak için:


Son olarak şifrelemeden yani kriptoloji biliminden bahsetmiştik, şimdi ise yazımıza geri dönüyor olursak; akıllarda birçok soru işaretine neden olan bir başka konu, hatta en çok dile getirilen konu yani güvenlik unsuruna odaklanalım: Kripto paralar güvenli midir? Kripto güvenli mi?


Blockchain nedir?


Bilinen anlamıyla hayatımızda yer alan paranın en büyük ve en önemli problemlerinden biri, aynı paranın iki farklı işlem üzerinden harcanması olarak gösterilmektedir. Bu büyük ve birçok konuya nazaran daha da önemlilik taşıyan problemin yaşanmaması için ise bankalar devreye girmektedir. Bankaların kontrolü altında yer alan bu harcama olasılıkları, bildiğimiz paranın ise güvenilirliğini bir nebze olsun sarsmaktadır, çünkü araya giren aracı yani otorite güç, paranın yönetiminde aktif olarak rol üstlenmektedir. Peki kripto dünyasında bu problemin karşılığı nedir?


Kripto dünyasında ise blockchain (blokzincir) aracılığıyla gerçekleştirilen ödeme adımları, ödeme içinde yer alan tarafların karşılıklı onayları sayesinde tamamlanmaktadır. Daha da yakından bakmak istersek: Blockchain nedir?


Basit ve temel anlamda bakarak daha net açıklayacağımızı düşünürsek, blockchain zincir yapıdaki ağların birbiriyle takibini oluşturarak şifrelenmiş bir veri tabanı olarak

tanımlanmaktadır. Bu veri tabanında ise az önce belirttiğimiz problemlerin yaşanmaması için her transfer hareketi, bir blok oluşturarak şifrelenmiş yapısı içinde sürekliliğini korumaktadır. Transfer işlemi sırasında oluşturulan şifrelenmenin bir başka artısı ise, asla değiştirilemez ve kırılamaz olması olarak gösterilmektedir.


Peki bilinen para birimini kontrol eden bankalardan farkına da değinirsek blockchain yani dilimizde blokzincir, yapılan işlemlerin herkese iletilmesi ve herkes tarafından aynı şifre ile karşılanması sayesinde merkeziyetsizleştirilmiş olması nedeniyle değerli bir şeffaflık ilkesiyle hareket etmektedir. Tüm şeffaflığı ve sabit olduğu yapısı nedeniyle blokzincir teknolojisi, birçok kripto yatırımcı tarafından kripto dünyasının en değerli etkenlerinden biri olarak yorumlanmaktadır. Aynı zamanda tüm dünya tarafından küresel bir kayıt defteri olarak tanımlanan blockchain, çeşitli varlıkların ve iş sirkülasyonlarının da takip edilişinde kolaylıklar sağlamaktadır. Özet olarak temelinde bireylerin dijital kimlikleri üzerinden transfer kolaylığı sağlayan blokzincir, güvenilir yapısı ve teknolojik artılarıyla büyük bir ses getirmiştir.


Kesin bir şekilde aklınızda oluşabilecek soru işaretlerini gidermek için bir de blokzincirin avantajlarını direkt sizlerin karşınıza getirelim: Blockchain avantajları nelerdir?


Merkeziyetçi bir yapıya bağlı olmaması nedeniyle yarattığı şeffaflık ve güven ortamı, kullanıcılar tarafından artı almaktadır.


Hızlı ve ucuz işlem yapma özgürlüğü tanıması ile kullanıcıları bağlılıktan uzaklaştıran blockchain teknolojisi, dijitalleşen dünyanın ihtiyaçlarını anlamaktadır.


Verilerin belirli bir ağ üzerinde yer almasındansa çeşitli ağlarla olan bağların arasında tutulması, oluşabilecek saldırı hareketlerine karşı güçlü bir güvenlik protokolü sunmaktadır.
Matematik ile hayat bulması ve matematik formülleri nedeniyle işlevselliğini sürdürmesi nedeniyle, otomatik çalışarak yaşanabilecek hata ihtimallerini ortadan kaldırmaktadır.


Blokzincir sistemi içinde yer alan çeşitli cihazların dağınık bir şekilde ağ üzerinde yer alması belirttiğimiz gibi şeffaflık ve güvenilirlik sağlarken, bir yandan da müdahale ihtimallerini yok saymaktadır.


Kripto dünyasına adım attığımız serimizin ilk yazımızda sizlere "Kripto", "Kripto Para", "Kriptoloji", "Blockchain" gibi tanımları bilinmeyen ama herkes tarafından farklı farklı yorumlanan kavramları anlatarak başlamak istedik. Gelecek yazımızda ise bir adım daha derine inerek "Kripto Para Borsası" hakkında detaylar vereceğiz. Geçtiğimiz hafta yayınladığımız borsa eğitim içeriklerimizde olduğu gibi her konunun aşama aşama ilerlediği bu yazı dizimizde, aklınızdaki soruları görmezden gelmemeyi hedefliyoruz!

 

Etiketler