Kripto Borsalarda Analiz Nedir? Analiz nasıl yapılır?

Kripto borsalara adım atmak isteyen birçok kişinin yakından takip ettiği analiz konusunda karşımıza neler çıkıyor? Kripto Borsalarda Analiz Nedir? Kripto Analiz nasıl yapılır? Grafik Analiz para kazandırır mı? Teknik ve Temel analiz nedir?

Kripto Borsalarda Analiz Nedir? Analiz nasıl yapılır?

Adeta eğitim niteliği taşıyan set içeriklerimizin belki de en çok dikkat çeken konu başlığı olan "analiz" etiketine bir de kripto para borsaları aracılığıyla bakalım. Kendi altında birçok başlığa ayrılan analiz kavramı, aynı bilinen borsalarda olduğu kripto dünyasında da önemli bir rol üstlenmekte. Gerek temel analiz gerekse teknik analiz kavramları olmak üzere bildiğimiz borsadan pek de farklı olmayan kripto analiz dünyası, yatırımcıları ve takipçileri tarafından oldukça fazla dile getirilmeye devam ediyor. Peki tüm bunlar doğrultusunda: Kripto borsalarda analiz nedir? Kripto borsalarda analiz nasıl yapılır? Temel ve Teknik analizin kripto borsalarda karşılığı nedir?


Kripto borsalarda analiz nedir?


Kripto paralara artan ilgi nedeniyle elbette dillerden düşmeyen bir başka gerçek ise tahmin edildiği üzere kazançları artırmak için en çok tercih edilen yöntem olan "analiz" oldu. Her zaman her şekilde dile getirilen ve hatta paranın içinde olduğu ekonomik anlamdaki her alanda etkili olan analiz yöntemleri burada da karşımıza geliyor. Peki bu analiz nedir? Analiz türleri nelerdir? Temel analiz, teknik analiz ve kripto para deyince sık sık duyduğumuz grafik analiz ne anlama geliyor?

 

Geçtiğimiz hafta yayınladığımız başlıkların bizzat aynısı olan bu analiz çeşitlerine ise sizler için bir kez daha bakalım istedik. İlk olarak şunu da söyleyelim: Temel analizin teknik analizi tetiklediğini herkes gibi bizler de kabul ediyoruz. Temel analizi ise tekrar hatırlayacak olursak: Temel analiz, birçok nedenden etkilenen, herkes tarafından öğrenilmesi ve takip edilmesi en kolay gözüken analiz yöntemidir. Bunların başında ise savaşlar, alınan kararlar, devlet planları, haberler, ünlü isimlerin attıkları birer tweet...


Üstünden uzun zaman geçmemişken aslında bir örnekle temel analiz hakkında daha derin anlamlara ulaşabiliriz. Belki sizler de hatırlarsınız... Elon Musk'ın attığı bir tweet nedeniyle kripto borsasında neler yaşandığını hiçbirimiz unutamıyoruz. Tam olarak temel analize örnek olabilecek nitelikte olan bu örnek, aslında birçok temel analiz örneğine de ışık tutuyor da diyebiliriz. Devletlerin kripto borsalara karşı aldığı tutumlar, şirketlerin kripto piyasalara yatırımları, kripto para birimlerinin kullanım alanları... Teknik analiz nedir?


Teknik analiz ise işin biraz daha matematiğini ele alan bir yapıda karşımıza gelmektedir. Karşımıza çıkan fiyatların adından da tahmin edildiği üzere teknik olarak araştırılmasını hedef alan teknik analiz, çeşitli araçlar yardımıyla gerçekleşmektedir. Bu araçlara ise indikatör adı verilmektedir. İndikatörler aracılığıyla elde edilen grafiklere ise "formasyon" kavramı nitelendirilmektedir. Peki bu veriler net sonuçlar verir mi?


Matematiksel işlemler sonucu ortaya çıkan ve birçok kişi tarafından dikkate alınan bu veriler, her ne kadar bilim ışığında elde edilen veriler bütünü olmalarına rağmen temel analizde olduğu gibi tahminlere dayanmaktadır. Borsa yazımızda da sıkça söylediğimiz gibi tüm analiz yöntemlerinden beslenmek sizlere fikir ve planlama yönteminizde olumlu bir yaklaşım sunarken, asla tam olarak bunlara bağlı hareket etmemelisiniz! Bir başka unutmamanız gereken unsur ise asla tek bir indikatör aracılığıyla yatırımlarınızı şekillendirmemeniz olmalı! Bu nedenle birçok indikatör aracılığıyla ulaştığınız verileri, özellikle grafik analizler için hazırlanan sonuçları doğru değerlendirmeli ve doğru adımı atmak için araştırmacı olmalısınız!


Kripto piyasalarda grafik analiz Nedir?


Grafik analizi geçmişte elde edilen veriler ışığında gelecek tahminleri üretmek için kullandığımız yardımcı bir harita olarak tasvir etmek hemen hemen herkes için mantıklı olacaktır. Bir grafik analizi açarak herhangi bir varlığın geçmişi sayesinde geleceğine yorum yapabilirsiniz, bu doğrultuda yanlışa düşmemeniz gereken tek şey ise sadece grafik analize bağlı kalarak yanlış planlar yapmak olacaktır. Bu nedenle her ne kadar grafik analizler bize gelecek adına ışık tutsa bile yukarıda da belirttiğimiz gibi sadece bir analiz yöntemiyle yatırımlarınızı ya da planlarınız şekillendirmemelisiniz. Grafik analiz nasıl öğrenilir?


Grafik analiz nasıl öğrenilir?


Bir teknik analiz ürünü olarak karşımıza gelen grafik analiz, daha doğrusu teknik analizler sonucunda var olan grafik analizler birçok aracı ürün sayesinde öğrenilebilmektedir. Bunların başında ise ücretli ve ücretsiz video içerikler gelmektedir. Birçok içerikle öğrenebileceğiniz gibi bu konuda dersler veren isimlerle de çalışma şansınız elbette bulunmaktadır fakat dolandırıcılara dikkat etmeyi unutmamalısınız. Eğitim setleri ve tavsiyeler adı altında birçok dolandırıcı sosyal medya hesaplarıyla potansiyel yatırımcılara daha borsa dünyasına girmeden zarar vermeyi amaçlamaktadır.


Grafik analiz öğrenme adlı konumuza geri dönersek elbette teknik analizin içinde olan matematik bilgisinin burada da karşımıza geldiğini görebilirsiniz. Formüller, grafikler gibi matematiksel anlamda bilgi gerektiren araçları, matematik bilginiz iyiyse kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Sadece teknik analiz değil tüm analiz yöntemlerini içinde bulunduran eğitim setlerine de başvurabilirsiniz. Peki teknik analiz öğrenmemek ne anlama geliyor?

 

Kripto Borsalarda Analiz Nedir? Analiz nasıl yapılır?

Yapılan en büyük hatalardan biri: Teknik Analiz Öğrenmemek!


Kripto paralar ya da çeşitli yatırım araçları her ne kadar belirttiğimiz gibi analizlerle kesin olarak anlaşılamasa bile kabul edilen analiz teknikleri aracılığıyla gerçekleşen bilgi akışı ve yorumlama sayesinde gelecek adına bir nebze olsa fikir üretmektedir. Hemen hemen her yatırımcının yaptığı gibi yapılan yatırıma çeşitli zamanlama ve çeşitli süreklilik olayları nedeniyle duygusal yaklaşmak en büyük hataların başında gelmektedir. Bu gerek uzmanlar gerekse araştırmacılar tarafından yapılan en büyük hata olarak nitelendirilmektedir. Bu nedenle geleceğiniz adına atacağınız büyük adımlar için analizlere başvurmak, hatta ve hatta teknik analizlerle kişisel bilgi havuzunuzu geliştirmek sizler ve yatırımlarınız için çok değerlidir. İçeriklerimizde tema ne olursa olsun sizlere sürekli eğitim ve bilginin öneminden bahsetmekteyiz, bu sebeple bu alanlarda bulunmak ya da kendinizi bu alanlardan gelir kapısı sahibi olarak görmek istiyorsanız, analizin temelinden ziyade teknik boyutunda da çalışmalar yapmanızı tavsiye edebiliriz. Analizler tekrar tekrar vurguladığımız gibi sonuca yol gösteren ve sonuca yönelik somut fikirler üretmemizi sağlayan araçlardır, analiz konusunda kendinizi geliştirerek hem bakış açınıza yeni bir vizyon hem de cebinize büyük bir destek sağlayabilirsiniz.


Peki teknik analizi yok sayarak yapılan başka hatalar da yok mu? Elbette var, bunlara da birkaç örnek vermemiz gerekirse: Teknik analizi ciddiye almamak öğrenmemek kadar büyük bir hata olarak kabul edilmektedir. Duygusal olarak yaklaşılan kripto piyasalarda atılacak her adım büyük tehlikelere neden olmaktadır. Bu hamlelerin devamında ise karşımıza sürekli alım satım işlemleri gelmektedir. Duygusallığın ötesinde analizleri doğru okumayarak yapılan sürekli alım satım işlemleri karlılığı düşürürken piyasalarda da tutunamamaya neden olmaktadır. Belirttiğimiz gibi peş peşe gelen basit hatalar geri dönüşü olmayan büyük sorunlara yol açmaktadır. Peki başka? Sermaye korumak, bir bakıma ilk duyulduğunda güvenilir ve sağlıklı gibi durmasına rağmen sürekli sermaye korumak için piyasalardan uzak kalmak sizleri durgunlaştıracak ve kazanç sağlamanıza engel olacaktır. Birçok teknik analize yeni başlamış yatırımcının bir başka büyük hatası olarak dikkat çeken bu durum, sermaye artırımını engelleyerek yerinizde saymanıza neden olarak sizlerin piyasalara karşı korku beslemenize ve piyasalardan uzaklaşmanıza yol açacaktır. Sermaye korumak kadar tehlikeli olan bir başka fikir ise sürekli inatçılık diyebiliriz. İnatçılık ve duygusallık hatalarına gelecek yazımızda biraz daha yakından bakacak olmamıza rağmen bu düşünceler, yatırımcıların zamanla büyümesine engel olmaktadır. Son olarak teknik analizin bir olasılık olduğunu ve sürekli belirttiğimiz gibi kesin sonuçlar vermediğini unutmamalısınız. Ne kadar iyi, ne kadar uzman ya da ne kadar tecrübeli biri tarafından yapılacak olursa olsun teknik analiz hiçbir zaman net bir sonuç, net bir yol göstermemektedir! Tüm analiz yöntemleri amaç değil araç olarak borsa piyasalarında yer almaktadır!


Konumuzla bağlantılı olduğu için kripto borsalarda yapılan hatalara da bu vesileyle birkaç örnek vermiş olduk. İlk örneğimizle başlayan bu süreç gelecek yazımızda da kripto borsalarda yapılan hatalarla devam edecek. Gelecek yazımızda birçok bilginin ardından sizlere biraz olsun destek sağlayacak ve örnek sunacak "Kripto Borsalarda Yapılan Hatalar" başlığıyla devam edeceğiz.