Kripto Para Borsası nedir? Nasıl Çalışır?

Kripto kavramı sürekli olarak gelişim göstermeye devam ederken birçok kişi tarafından "Kripto Para Borsası" ise merak edilmeye devam ediyor. Tüm bu meraklar eşiğinde: Kripto Para Borsası nedir? Kripto Para Borsası nasıl çalışır? Kripto para borsaları arasındaki farklar nelerdir?

Kripto Para Borsası nedir? Nasıl Çalışır?

Geçtiğimiz yazımızla başladığımız kripto dünyası hakkında merak edilenler konulu temamıza seçtiğimiz yeni konu başlıklarıyla devam ediyoruz. Serimizin ilk yazısında sizlerle "Kripto nedir?", "Kriptoloji nedir?, "Kripto güvenli midir?" ve "Blockchain nedir?" gibi soruların cevaplarına bakmıştık. Şimdi ise kripto dünyasının içine biraz daha girerek "Kripto Para Borsası nedir?" sorusuna odaklanalım istiyoruz.


İlk yazımızda olduğu gibi yine sizlerle bu başlık altında nelere odaklanacağımızı önceden belirtelim: Kripto Para Borsası Nedir? Kripto Para Borsaları Nasıl Çalışır? Kripto Para Borsası ile Bildiğimiz Borsa Arasında Farklılıklar Nelerdir? Kripto Para Borsalarında Nasıl İşlem Yapılır?


Kripto Para Borsası nedir?


Hayatımıza her geçen gün daha da entegre olan kripto paralara sahip olmanın birçok yolu bulunmaktadır. Bunların en başında ise bilinen adıyla kripto madencilik gelmektedir. Çeşitli yazılımlar sayesinde elinizdeki donanımsal gücü kullanarak yapılan coin araştırmasına ya da bir bakıma coin elde etme yöntemine "madencilik" adı verilmektedir. Madenciliğin ise kendi içinde birden çok çeşidi bulunmaktadır. Dediğimiz gibi kripto paraların her geçen gün hayatımıza daha da entegre olmasıyla özellik son yıllarda madencilik ile kripto para kazanma yöntemi ise zorlu bir yol olarak gösterilmektedir. Peki son zamanlarda madencilik ile kripto elde etmek zorsa kripto paraları nasıl elde edebiliriz?


Günlük hayatımızda kabul ettiğimiz satın alma yani basit anlamıyla ticaret ile kripto paraları elde etmek mümkündür. Ya da bir başka benzetmeyle dolar ya da euro alır gibi basit bir döviz işlemine benzetmek daha doğru olacaktır. Peki bu işlemlere nedir? Bu işlemlerin bütününe ise tam olarak yukarıda belirttiğimiz ve bu yazımızın ana teması olan "Kripto Para Borsası" adı verilmektedir. Yani bir bireyin bir döviz bürosunda gerçekleştirdiği para değişimi ya da bir yatırımcının bildiğimiz borsa üzerinden bir yatırım aracına yatırım yapması gibi birçok şekilde "Kripto Para Borsası" kavramını özetleyebilmekteyiz. Aktif olarak bir borsadan neredeyse farksız olan kripto para borsası, son zamanlarda herkes tarafından ilgi odağı olmuş, birçok coinin dünyaya gelmesine neden olmuş ve hatta ve hatta kripto piyasasının daha da yükselmesine vesile olmuştur. Peki aklınızdan yine birkaç sorunun geçtiğini tahmin edebiliyoruz, işte onlardan biri: Kripto Para Borsası nasıl çalışır?

Madencilik demişken kripto para madenciliği hakkında daha fazla bilgi edinmek için:


Kripto Para Borsası nasıl çalışır?


Yukarıda belirttiğimiz gibi kripto para borsa sistemi karşılıklı alış veriş üzerinden gerçekleşmektedir. Yani bir bireyin başka bir bireyden istenilen kripto para birimini alarak ya da bir bireyin kişisel mevduat hesabı üzerinden giriş yaparak tercih ettiği kripto para birimini almasıyla hayat bulmaktadır. Temel olarak bilinen borsa sistemiyle aynı şekilde hareket eden kripto para borsası, farklılık olarak ise aracı kurumlara gerek duymamaktadır. Peki bu ne anlama gelmektedir? Borsa sistemi üzerinde aracı kurumlarla hareket edildiğini ve bu aracı kurumların yapılan hamleler üzerinden kazanç elde etmek istediğini geçtiğimiz hafta borsa yazı dizimizde belirtmiştik. Kripto para borsasında ise aracı kurumların olmaması bireylerin kendileri adına açtıkları hesaplarla ya da kişisel olarak aktif olarak kullandıkları banka hesaplarıyla gerçekleşmeye olanak tanımaktadır. Fiziksel bir karşılığı olmayan yani ilk yazımızda belirttiğimiz gibi sanal bir para niteliği taşıyan kripto paralar, şu an elimize tuttuğumuz sıcak para kavramıyla nitelendirdiğimiz bilinen para kaynakları karşılığında elde edilmektedir. Peki tüm bu bilgiler ışığında: Kripto para borsaları arasındaki farklar nelerdir?


Kripto para borsaları arasındaki farklar nelerdir?


Kripto para borsaları, bildiğimiz borsalar gibi kendi içinde de farklılıklar taşımaktadır. Alınan ya da satılan varlığın türüne ve kullanıcı kitlesine göre çeşitlilik gösteren bu borsalar, reel para birimiyle alınan ya da sadece kripto paralar sayesinde elde edilen borsalar olarak da çeşitlilik kazanmaktadır. Sahip olunan kripto para biriminin takas yoluyla başka bir kripto para birimine dönüştürmekten tutun, elinizde bulunan kripto para birimiyle farklı farklı kripto paralara ulaşabilecek zenginlikler barındırmaktadır. Peki farklılık gösteren kripto borsalara neleri örnek verebiliriz?


Genellikle belirli kripto paralar sayesinde kullanılan bu borsalar; örnek olarak gösterecek olursak Bitcoin gibi değeri yüksek kripto para birimleri, reel paraya endeksli kripto para birimleri ya da borsanın kendi sistemi üzerinden hayatımıza giren çeşitli para birimleri üzerinden işlem yapma imkanı sunmaktadır.


Kripto para borsaları ise hitap ettiği kitleye göre bölgesel ve global olarak ikiye ayrılmaktadır. Bölgesel olarak kabul görülen yani örnekle açıklamamız gerekirse; bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kendi ülke sınırları içinde girip aktif olarak pozisyon alabildiği borsalara, bölgesel kripto borsalar denmektedir. Bölgesel kripto borsalara tahmin edildiği üzere vatandaşlık bilgileriniz, oturma izniniz, çalışma izniniz gibi detaylı bilgiler sayesinde adım atabilmektesiniz. Dünya genelinde hizmet veren yani ulaşılabilirlik anlamında sınırları ortadan kaldıran global kripto borsalara ise arada herhangi bir unsur olmadan dilediğiniz gibi katılabilirsiniz. Fakat unutmamalısınız ki global borsaların çoğu reel para birimleriyle hareket etmemektedir. Peki bir adım daha atmışken: Kripto Para Borsalarında işlem nasıl yapılır?

 

Kripto Para Borsası nedir? Nasıl Çalışır?


Kripto Para Borsalarında işlem nasıl yapılır?


Kripto para borsalarında özgürce hareket edebilmek için belirttiğimiz gibi öncelikle bir bakiyeniz olmak zorundadır, bunun nedeni ise yukarıda detaylı bir şekilde anlattığımız gibi gerek reel para birimleriyle gerekse kripto paralar karşılığında hareket edebilmek için bir kaynağınız olmak zorundadır. Bu açıklamanın biraz daha derinine inersek, reel para birimleriyle hareket etmek isterseniz tercih ettiğiniz borsanın ya da elde etmek istediğiniz kripto para biriminin kabul ettiği para biriminde bir bakiyeniz olmalıdır, borsanın desteklediği para birimi sayesinde işlemlerinize olanak tanınmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti'ne ait

Türk Lirası genellik çoğu kripto borsa ara yüzü tarafından olanak imkanı da tanımaktadır.
Kişisel olarak tercih ettiğiniz ya da kullanım kolaylığı nedeniyle dahil olduğunuz çeşitli kripto para borsası web sitesi, uygulaması gibi platformlardan sadece üyelik işlemlerinizi tamamlayıp, bakiye yaratmanız koşuluyla Kripto Para Borsaları'na dahil olabilirsiniz. Her zaman diyoruz, yine hatırlatmakta fayda var! Çeşitlilik var derken, güvenilirlik anlamında da ister bölgesel ister global olmaksızın doğru platformlarda bulunmanız sizler için özel bir tavsiye olacaktır. Bu doğrultuda istediğiniz ya da gerekli duyduğunuz bakiyeniz aracılığıyla çeşitli kripto paraları bünyenize katabilirsiniz. Bildiğimiz borsada olduğu gibi vereceğiniz emirlerle dilediğiniz gibi alım ya da satım işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Son olarak kripto paralar ile işlem nasıl yapılmaktadır? Kripto para nasıl alınır? Kripto para nasıl satılır?


Elinizde bulunan kripto paraların geçerli olduğu alışveriş siteleri, oyunlar, sistemler elbette hayatımızda daha da güçlenmeye devam ediyor. Özellikle NFT'lerin popülaritesi her geçen saniye artarken kripto paraların işlevselliği de bir yatırım aracından ziyade hayal edildiği gibi gerçek bir para birimi olarak da kullanıma geçiyor. Metaverse evreninden de hakim olduğumuz bu sanal gerçeklik dünyası, çeşitli alışveriş imkanlarının ötesinde sizlere gerçekliğin ötesinde yapay bir dünya sunuyor. Peki sanal paralarınızı sosyal hayatımızda da kullanabilir miyiz? Dediğimiz gibi anlaşmalı ya da kripto paralar üzerinden alışveriş imkanı tanıyan alışveriş noktalarında paranızı dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Dilerseniz özellikle Avrupa ve Birleşik Devletler'de olduğu gibi çeşitli sanal para ATM'lerinden de paranızı nakite çevirebilirsiniz. Ülkemizde ise ATM anlamında tam olarak net adımlar atılmamasına rağmen dilediğiniz gibi kullandığınız uygulama ya da siteler üzerinden bir döviz bozdururcasına kripto paranızı bozdurabilir, dilediğiniz şekilde tercih ettiğiniz reel paraya göre harcayabilirsiniz.


Kripto borsalar hakkında verdiğimiz bilgilerin ardından gelecek yazımızda ise biraz daha net bilgilere ulaşarak kripto sözlük niteliği taşıyacak kripto terimlere bakalım.