Bitcoin nedir? Bitcoin'in temel özellikleri nelerdir?

Bitcoin (kısaca BTC), elektronik olarak oluşturulan (mayınlı) ve depolanan dijital bir para birimidir. Euro veya ABD dolarından farklı olarak, Bitcoins fiziksel olarak basılmaz veya merkez bankaları tarafından üretilmez.

Bitcoin nedir? Bitcoin'in temel özellikleri nelerdir?

BTC Bitcoin Nedir?

Bitcoin (BTC), elektronik olarak oluşturulan (mayınlı) ve depolanan dijital bir para birimidir. Euro veya ABD dolarından farklı olarak, Bitcoin fiziksel olarak basılmaz ve bu nedenle merkezi bir otorite tarafından verilmez, bunun yerine dünya çapında birçok insan tarafından karmaşık bilgi işlem süreçleri kullanılarak merkezi olmayan bir şekilde çıkarılır. Bu nedenle Bitcoin, merkezi olmayan, sansüre dayanıklı, dijital bir para birimidir.

Bitcoin neye dayanıyor?

Bitcoin'in altında yatan teknoloji blok zinciri olarak bilinir (burada blokzincirini açıklıyoruz ). 
Bitcoin ağındaki kararlar, merkezi bir örnek tarafından değil, program kodunda tanımlanan bir fikir birliği mekanizması ( iş kanıtı ) aracılığıyla alınır. Yazılım, açık kaynaklı yazılım olarak adlandırılır; bu, herkesin bu yazılımın ne yaptığını ve amacını yerine getirip getirmediğini anlamasının mümkün olduğu anlamına gelir. Ayrıca blok zincirindeki herkes kaç tane Bitcoin olduğunu, hangi adreste kaç tane Bitcoin olduğunu ve hangi işlemlerin yapıldığını görebilir.

Bitcoin (BTC) nasıl çalışır?

Bitcoin'in merkezi olmayan yapısı, tüm işlemlerin şeffaf olduğu anlamına gelir. Bitcoin ağının bir parçası olmak için bir Bitcoin cüzdanına ihtiyacınız var. Böyle bir cüzdan, bir kriptografik anahtar çifti (“özel anahtar” ve “ortak anahtar”) ile benzersiz bir şekilde tanımlanabilir. İnternet erişimi olan herkes bir Bitcoin cüzdanı kullanabilir. Özel anahtar, blok zincirindeki Bitcoin'i yönetmek için bir tür şifre görevi görür ve bu nedenle tercihen çevrimdışı olmak üzere güvenli bir şekilde saklanmalıdır. Genel anahtar, bitcoinlerin gönderilebileceği bir e-posta adresine benzer bir genel adres görevi görür. Açık anahtar, bir Bitcoin cüzdanı tarafından hangi işlemlerin yapıldığını belirlemek için de kullanılabilir. Ayrıca adreste kaç Bitcoin olduğunu da görebilirsiniz.

Bitcoin'i (BTC) kim icat etti?

Satoshi Nakamoto takma adı altında, tek bir kişi veya bir grup yazılım geliştiricisi Bitcoin'i yarattı. Bugüne kadar, Bitcoin'in mucidinin tam olarak kim olduğu belli değil.

Kaç Bitcoin (BTC) var?

Bitcoin protokolü, madenciler tarafından çıkarılacak arz miktarını 21 milyon birim ile sınırlandırıyor. Yüz milyonda birine kadar bölünebilen Bitcoinler, Bitcoin mucidi Satoshi Nakamoto'nun adını taşıyan Satoshi olarak adlandırılır. 

Bitcoin'in temel özellikleri nelerdir?

1. Bitcoin merkezi olmayan bir yapıya sahiptir

Ağ herhangi bir merkezi kurum tarafından kontrol edilmemektedir. Bitcoin hesaplayan ve transfer eden her bilgisayar ağın bir parçasıdır. Bu, hiçbir merkezi partinin Bitcoin ağı için para politikası kararları alamayacağı ve hatta Bitcoin'lerini kullanıcılardan almaya yetkili olmadığı anlamına gelir. Bu nedenle, örneğin, keyfi olarak daha fazla Bitcoin oluşturmak mümkün değildir. Sistem herhangi bir nedenle çevrimdışı olursa, Bitcoin hala korunacaktır. Bitcoin ağının tüm günlüğü teorik olarak bir sabit sürücüye kaydedilebilir veya hatta kağıda yazdırılabilir.

2. Bitcoin güvenlidir 

Bitcoin blok zinciri, tüm ağ tarafından sürekli olarak kontrol edildiğinden, Bitcoin kurcalamaya karşı dayanıklı olarak kabul edilir. Bu nedenle, blok zincirinin kendisine yapılan saldırılar pek olası değildir ve Bitcoin blok zinciri hiçbir zaman saldırıya uğramamıştır. 

3. Bitcoin'in kullanımı kolaydır ve ayrımcılık yapmaz

Bir bankada hesap veya işletme hesabı açmak genellikle bürokratik engellerle ilişkilendirilir. Bir Bitcoin hesabı ise herhangi bir kanıt sunmadan herkes tarafından açılabilir. Bunun nasıl yapılacağını burada açıklıyoruz .

4. Bitcoin bir takma addır

Bitcoin, her işlem ve aynı zamanda tek bir cüzdandaki varlıklar herkes tarafından görüntülenebildiği için takma addır. Kullanıcılar birden fazla Bitcoin cüzdanına sahip olabilir. Onlara hiçbir isim, ikamet adresi veya diğer kişisel veriler atanmaz.

5. Bitcoin ödemeleri yüzde 100 şeffaftır

Ağ, her bir işlemi blok zincirinde saklar . Blok zinciri büyük bir kayıt gibidir. Birisinin bir BTC adresi varsa, herkes bu hesapta kaç Bitcoin olduğunu görebilir. Ancak bu BTC adresinin kime ait olduğunu görmek mümkün değil. Yine de bazı kullanıcılar Bitcoinlerini farklı adreslere dağıtıyor.

6. Ülkelerle bağlantılı olmayan işlem maliyetleri

Geleneksel bir banka ile yapılan uluslararası bir banka havalesi çabucak pahalıya gelir. Bununla birlikte, Bitcoin ile, transferin alıcısının bir veya birkaç bin kilometre uzakta olup olmadığı önemli değildir.

7. Bitcoin hızlıdır ( eşler arası )

Bitcoin herhangi bir yere gönderilebilir ve ağın ödemeyi onaylaması yalnızca birkaç dakika sürebilir. Bir Bitcoin transferi eşler arası yapılır, yani hiçbir aracı veya aracı müdahale etmez. Banka havalelerinin aksine, işlem doğrudan ve A'dan B'ye sapma olmadan gerçekleşir.

BTC/TRY Bitcoin Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 2151493.95
Satış 2152474.25
Değişim -11786.25%
Son Değer 2151984.1
En yüksek 2182111.74
En düşük 2151529.6
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler
Yorumlar
Yorum Sahibi: Cumali dayı
BİTCOİN GÜVENLİ BİR YATIRIM ARACI DİYE DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ HALA?