Kripto para madenciliği nedir, nasıl yapılır?

Kripto para madenciliği nedir, nasıl yapılır? En iyi madencilik yöntemleri nelerdir?

Kripto para madenciliği nedir, nasıl yapılır?

Kripto Para Madenciliği Nedir?

Kısa tanımı; Blockchain’inde kripto para üretimi ve transferleri için yapılan matematiksel doğrulama işlemlerinin bütününe kripto para madenciliği ismi verilmektedir. Bu işlemlerin yapılmasında kullanılan donanım sahibine madenci denir.

Örnek olarak; Ethereum yatırımı için kripto borsalardan işlemler yaptığınızı süreçte bu işlemleri gerçekleştirmek için hesaba fiat yani itibari para yatırmanız ve paranızı Ether’e çevirmeniz gerekiyor. Siz bunun olması için talimat verirken, madenciler de sizin yaptığınız Ether yatırımının ve transferinin gerçekleşmesi için yaptığınız işlemler için doğrulama yaparlar. Kripto para birimi her ne olursa olsun, orada madencilik süreci varsa madencilerin doğrulaması ve onaylaması olmadan hiçbir transfer yapılamaz.

Her kripto paranın madencilik türü ve madenci yoğunluğu farklıdır. Kullandığı teknoloji, kripto para biriminin türü, yazılımdaki detaylar gibi birçok şey madenciliği direkt olarak etkiler. Tabi bu durum ağın işlem hızına da etki eder.

En İyi Kripto Para Madenciliği Yöntemi Hangisi?

Pen kripto para madenciliğinde en iyi yol hangisi?

Öncelikle sizin için uygun olan yöntemi bulmalıyız. Öncelikle bu işe ne kadar yatırım yapmak istiyorsunuz? Bir cihaz sahibi olmak istiyor musunuz? Ne kadarlık bir yatırım getirisi bekliyorsunuz gibi sorulara cevap vermelisiniz. Bu be bunun gibi sorularla size en uygun olan kripto para madenciliği yöntemini belirlemiş olacaksınız.

Genel olarak insanların bulut ve GPU madenciliğini tercih ediyorlar. CPU madenciliğinin yavaş ve zahmetli olması onu az tercih edilir kılarken, ASIC madenciliği de son zamanlarda oldukça popüler.

Kendi madencilik cihazınızı oluşturmak istiyorsanız tercihinizi GPU madenciliğinden yana kullanmalısınız. Para harcamadan anında madencilik yapmak istiyorsanız da CPU madenciliğine bir şans verebilirsiniz. Ancak “ben risk alacağım ve hemen başlamak istiyorum” diyorsanız da ASIC madenciliğine yönelmeyi deneyin. Herhangi bir teçhizatla uğraşmak istemiyor, kolay yolla madencilik yapmak istiyorsanız da tercihinizi bulut madenciliğinden yana kullanmalısınız.

CPU Madenciliği

Bu madencilik yöntemi bilinen en eski yöntemlerden biri diyebiliriz. İşlemcisi yüksek bir masaüstü bilgisayarı olan herkesin yapabileceği bir madencilik türüdür. Bu yüzden çok tercih edilir bir haldeydi fakat artık eski kalıyor diyebiliriz.

Neden eski kalıyor? Çünkü tüketimi yüksek türde bir madencilik ve oldukça da yavaş. Fakat yine de en kolay şekilde madenciliği öğrenmenin yollarından biri olduğunu söylemek gerek.

CPU madenciliği için ihtiyacınız olan bir bilgisayar ve birkaç programdan ibaret. Bu noktada elinizin altındaki kasalı bilgisayarınızla hatta dizüstü bilgisayarınızla CPU madenciliği yapmayı düşünüyor olabilirsiniz ama bu yöntemi kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Çünkü kişisel bilgisayarla madencilik yapmak sanıldığı gibi herhangi bir getiri sağlamazken, aşırı ısınan bilgisayarınız bozulabilir/yanabilir. Bir şeyler kazanmak için yola çıkmışken elinizdeki bilgisayardan da olmamanız için bundan kaçınmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Etiketler