Kartlı ödeme yapacaklara dikkat! İlk çeyrekte ödemeler yüzde 85 artışa geçti

Visa ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nin üçüncüsünü gerçekleştirmiş olduğu Kartlı Harcamalar Analiz kapsamında, 2022 yılının ilk çeyreği doğrultusunda aylık olarak kartlı harcamalar ortalaması geçmiş yılın aynı dönemine göre yüzdelik 85 artışa geçti.

Kartlı ödeme yapacaklara dikkat! İlk çeyrekte ödemeler yüzde 85 artışa geçti

Visa ve TOBB, Covid-19 salgını ile başlamış ve devam eden süreç kapsamında Türkiye'de yapılmış olan kartlı harcamaların incelendiği "Kartlı Harcamalar Analizi"nin üçüncüsünü tamamlamış oldu. Analiz kapsamında 2020, 2021 yılları ve beraberinde 2022 yılının ilk 3 aylarını kapsayan bir karşılaştırma gerçekleştirildi.

Analizler tüm detayları ile paylaşıldı

Analizde öne çıkmış olan sonuçların doğrultusunda; Türkiye'de harcamalar, 2021 yılının yaz aylarından başlayarak normalleşme sürecinin hızlanması ve aşılanmanın yaygınlaştırılması ile arttı.

Kartlı ödeme yapacaklara dikkat! İlk çeyrekte ödemeler yüzde 85 artışa geçti

Kartlı harcamalarda artış söz konusu

Yapılan kartlı harcamaların, 2020 yılı ile karşılaştırıldığı zaman, 2021 yılında yüzdelik olarak 55 arttığı görüldü. Salgının başlaması ile birlikte düşüşe geçmiş olan isteğe bağlı tüketim harcamaları da Mayıs ayının 2021 sonrasında başlamış olan normalleşme süreci ile artışa geçti. Bu durum temel ihtiyaç harcamalarını yakalamış oldu. Bu yılın ilk çeyreği doğrultusunda değerlendirmeye bakıldığında; aylık kartlı olarak yapılan harcamaların ortalaması geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyas ile yüzdelik 85 oranında artış gösterdi.

Kartlı Harcamalar Analizi doğrultusunda Covid-19 süresince farklı yaklaşımlar izlemiş olan ABD, İsveç ve İtalya ile Türkiye'nin karşılaştırmalarına da yer verildi. Söz konusu olan 3 ülke doğrultusunda, Türkiye'nin kartlı olarak yapılan harcamalar bakımından özellikle de 2021 yılının haziran ayının sonrasında diğer ülkelerin üzerinde yeni bir iyileşme eğilimine girdiği, bu durumun 2022 yılının ilk çeyreğinde de artışa geçerek devam ettiği gözlemlendi. Bunun yanı sıra bütün ülkelerin aynı dönem içerisinde bir iyileşme eğilimine girmiş olduğu ve özellikle de 2021 yılının ikinci yarısından sonra harcamaların reel bir büyümeye geçtiği belirlendi.