AB'nin Rusya yaptırımları sonrası doğal gaz fiyatları yükseldi

Avrupa'da doğal gaz fiyatları bugün bin metreküp için 2400 doları aşarak zirvede yer buldu. Avrupa Birliği'nin Rusya üzerinde uyguladığı yaptırımlar sonrası doğal gaz fiyatları sert yükseliş yaşadı. Bu durumdan Türkiye'de etkileniyor.

AB'nin Rusya yaptırımları sonrası doğal gaz fiyatları yükseldi

Avrupa'da doğal gaz krizi bugün yeni bir boyut kazandı. Rusya'nın Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Avrupa'ya sağladığı gaz akışının kapasitesini yüzde 40'tan Yüzde 20 seviyelerine düşürme kararından sonra fiyatlar sert artış gösterdi.

Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de işlem gören ağustos vadeli gaz kontrat fiyatı, bugün yüzde 10'un üzerinde bir artış göstererek 227,5 euro oldu. Bin metreküp için 2 bin 400 dolara denk gelen bu rakam, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının hemen ardından mart ayında kayıtlara geçen rekor seviyelerin ardından en yüksek fiyat olarak gösterildi.

Bu yaşananlardan sonra Avrupa'da gaz fiyatları, savaş öncesi 2010-2020 dönemi ortalamasının 10 katından fazla yükselmiş oldu. Talep şartlarına bağlı olarak yazın düşük seyreden doğal gaz fiyatları, yaşananlara dayalı olarak yüksek fiyat artışına maruz kalıyor.

Doğal gaz akış seviyesine yaptırım kararı

Gazprom şirketi, önceki gün yaptığı açıklamada, Rus gazını Almanya üzerinden Avrupa’ya taşıyan hatlardan Kuzey Akım 1 boru hattı için kullanılan Portovaya kompresör istasyonundaki Siemens türbin motorunun, teknik nedenlerden ötürü durdurulduğu ve bu nedenle hat üzerinden sevk edilen doğalgaz miktarının azaltılacağını belirtmişti.

Kanada yaptırımlardan dolayı Siemens'in bakımından geçirdiği türbin motorunun Rusya'ya gönderilmesine izin vermiyor. Konuya dayalı olarak gaz akışının arızaya dayalı olması Almanya tarafından bahane olarak görülüyor.

Doğal gaz fiyatları Türkiye'yi de etkiliyor

Türkiye'ye girecek olan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) çok yüksek fiyatlardan alınacağı öngörülüyor. Satın alacak LNG bulmanın da çok zor olacağı da söz konusu. Türkiye'nin cari açığını yükselten doğal gaz faturasının yüksek seyretmesi döviz kurları üzerinde baskının artmasını beraberinde getiriyor. Hem dolar cinsi gaz fiyatının artması hem de kurun katlanması, gaz faturalarının hızla yükselmesini sağlıyor.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler