Son dakika! Kredi kartlarında değişiklik!

Kredi ve kredi kartı sahipleri için yakın zamanda tüketici haklarında değişiklikler yapıldı. Yapılan bu değişiklik ile tüketici hakkında bazı değişiklikler yapıldı. Detaylar haberimizde...

Son dakika! Kredi kartlarında değişiklik!

Kredi kartı olanlar dikkat!

Kredi çeken, kredi kartı kullanan, kredi borcu olan milyonlarca kişiyi çok yakından ilgilendiren bir haber ile sizlere yardımcı olmaktayız. Yeni düzenleme ile baştan aşağıya değişen bir sisteme sahip olacak. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda değişiklik yapılarak yeni bir sözleşme detayı eklendi. Yeni sözleşmeye göre ön ödemeli olarak satılan konutların, sözleşmede belirlenen tarihte tüketicilere teslim edilmesi zorunlu şekilde eklenerek kredi ödenmese bile kredi sahibine bu konut hemen teslim edilecektir.

 Tüketici kredilerinde kredi borcunun tamamının 14 gün içinde erken ödenmesi halinde bildirim aranmaksızın cayma hakkı hükümleri uygulanarak kişinin kredisinin iadesi gerçekleştirilir. Tüketici kredilerinde ve konut kredilerinde kredi ile ilgili olmayan sigortalar ve yan finansal ürün ve hizmetler yasaklanarak sadece kredi için hizmet verilmesine karar verildi. Sahte yetkili servis sorununa bir yenileme getirildi ve satış sonrası hizmetlerle ilgili tüketicilere yeni haklar getirilerek tüketiciye olan özen arttırıldı.

Peki yeni tüketici hakları nedir?

Tüketicilerin daha ileri seviyede korunması amacı ile Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kat Mülkiyeti Kanunu’nda değişiklik öngören 7392 sayılı Kanun bugün itibari ile yayınlanarak resmen duyuru yapıldı. Kanunun devre tatile ilişkin düzenlemeleri yayımı tarihinde, diğer düzenlemeleri ise 6 ay sonra yürürlüğe gireceği de ayrıca eklendi. Kanunda taksitle satış sözleşmelerinde tüketicinin temerrüde düşmesi halinde tüketicilerin hakları için daha farklı adımlar atıldığı sözleşmede görüldü. Sunulan bu kanun tüm bankalar için geçerli olup genelde tüketicilerin bankaya karşı olan hakları ile ilgili kararlar alındı.

 Söz konusu kanun ile taksitli satış sözleşmelerinde tüketicilerin taksitlerini ödeyememeleri nedeni ile kalan borcun tamamının satıcı veya sağlayıcı tarafından talep edilebilmesine ilişkin şartlardan biri olan ödenmeyen taksitler toplamının kalan borcun onda birini oluşturma kriteri, sözleşmede yer alan satış bedelinin onda biri olacak şekilde tüketici için değiştirilip bir güncelleme yapıldı. Bu düzenlemeyle tüketiciler, yasal takip başta olmak üzere cebri icra nedeni ile katlanmak zorunda oldukları maliyetlerde ilave vadeden yaralanmasıyla ilgili bir haber bilgi eklendi.