Lüks markalar Türkiye'den çekilme kararı aldı. Cezayir, Tunus, Fas ve Mısır'a yöneldi

Salgından dolayı rotasını Türkiye'ye çeviren lüks markalar çekilme kararı aldı. TMD Başkanı İzzet Stemati açıklamada bulunarak markaların Cezayir, Tunus, Fas ve Mısır'a yöneldiğini söyledi.

Lüks markalar Türkiye'den çekilme kararı aldı. Cezayir, Tunus, Fas ve Mısır'a yöneldi

Merkezinin Londra'da bulunduğu veri analiz ve danışmanlık şirketi GlobalData'nın son raporu, lüks giyim pazarının salgına rağmen geçen yıl yüzde 24,1 büyüdü yönünde.

Bunun üzerine dünya çapında yaşanan ekonomik sıkıntıya rağmen, bu yılda da büyümeye devam etmesi ve 149 milyar dolarlık artış bekleniyor.

Kaynaklardan alınan bilgiye göre, 30'u aşkın yabancı markayı temsil eden Tescilli Markalar Derneği'nin (TMD) Başkanı İzzet Stamati, katma değerli ihracatta büyük öneme sahip markaların Türkiye'den çıkmaya yöneldiğinin açıklamasında bulundu.

"En önemli sebep artan üretim maliyetleri ve hammaddede uygulanan vergiler"

İzzet Stamati, Brandy’s çatısı altında Calvin Klein’den Versace’ye, Armani’den Hugo Boss’a, DKNY’den Guess’a kadar onlarca markanın satışını gerçekleştiriyor. Stamani açıklamasında, “Salgında Uzakdoğu’daki yüksek navlunun da etkisiyle lüks ve ulaşılabilir lüks markalar üretim için Türkiye’ye yönelmişti. Biz de burada üretim yapmaları noktasında her zaman baskı yapıyorduk. Ancak gelinen noktada bu avantajı yavaş yavaş yitiriyoruz. Pandemi dönemindeki kazanımları kaybedilebiliriz. Bunun en önemli sebebi de artan üretim maliyetleri ve hammaddede uygulanan vergiler. Bu alanlarda yaşanan fiyat artışları markaların burada fiyat tutturmasını zorlaştırıyor. Bizim de çalıştığımız markalar artık Türkiye’de fiyat tutturamadıklarını söylüyorlar. Avantaj neredeyse üretimi oraya kaydırmaya gidiyorlar” ifadelerini kullandı.

Bu markaların nereye yöneleceği sorusunun karşısında Stamani, “Tedarik zinciri artık kırıldı ve yeni üreticiler doğmaya başladı. Tunus, Cezayir, Fas ve Mısır gibi pazarlar öne çıkıyor. Uzakdoğu’yu bırakın artık, söz konusu ülkeler de Türkiye ile rekabet edecek duruma geldi. Orda da işçilik çok ucuz." sözlerine yer verdi.

 Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler