Almanya'da tüketici güveni tarihin en düşük seviyesine geriledi

Tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılarla beraber Ukrayna'daki savaşın yarattığı sıkıntıların üstüne tüketici güveni rekor seviyeye geriledi. Bununla beraber doğal gaz tedarik sorunu beraberinde getirdiği sıkıntılarla endişeleri pekiştiriyor.

Almanya'da tüketici güveni tarihin en düşük seviyesine geriledi

Merkezinin Almanya'da bulunduğu pazar araştırma şirketi GfK gelecek aya yönelik Tüketici Güven Endeksi sonuçlarını açıkladı.

GfK tarafından hazırlanan tüketici güven endeksi ağustos ayı için -30,6 puana inmiş durumdaydı. Temmuz ayı için tüketici güven endeksi -27,7 puan olmuştu.

Mart ayında -15 puan olan Tüketici Güven Endeksi, Mayıs ayında 10,8 puanlık azalışla -26,5 puana gerilemişti.

Uzmanlar ise 30 haziran-11 Temmuz dönemi arasında yapılan araştırmada tüketici güveninin -29'a çıkmasını bekliyorlardı. Ancak endeks beklenilen sonuçların altında geldi.

Temmuz ayı Tüketici Güven Endeksi, Kovid-19 salgınının ilk aylarında (2020 baharı) kayıtlara geçen rekor düşük seviyenin oldukça altında yeni bir tarihi düşük seviyeye gerilemiş durumda.

Almanya için çift haneli enflasyon yakın gelecekte mümkün

GfK'nın uzmanlarından biri olan Rolf Buerki yaptığı açıklamada, yakın zamanda yeterli gaz tedarik edilemeyeceği endişesinin gündemde olduğunu belirterek, "Bu hali hazırda tüketici güvenini düşürüyor. Doğal gaz arzının yetersiz kalmasının enerji fiyatları üzerinde baskıyı artıracağı ve enflasyonu yükselteceği beklentileri güveni aşağı çekiyor" ifadelerini kullandı.

Almanya'da şubat ayında yüzde 5,1 olan yıllık enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşı sonucu artan gıda, petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki yükselişle martta yüzde 7,3'e çıkarak son 40 yılın en yüksek seviyesini gördü.

Uzmanlar, çift haneli enflasyon oranlarının yakın gelecekte mümkün olduğu görüşünde.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler