Kredi kartı kullananlar dikkat! Faiz oranları ve harcama limitleri değişti

Son yılda büyük artış gösteren kredi kartı ödemeleri geçtiğimiz döneme göre yüzde 50 daha fazla artış göstermiş durumda. Kredi kartı kullanımlarında ise giderek daha bilinçli olan kullanıcıların taleplerine yetişmek için devlet ve özel bankalar birbiriyle adeta yarış halinde.

Kredi kartı kullananlar dikkat! Faiz oranları ve harcama limitleri değişti

2020 yılında dünyayı etkisi altına alan pandemi ile birlikte tüketici alışkanları neredeyse baştan aşağı değiştirilmiş durumda. Sokağa çıkma alışkanlıkları ve evden çalışma sistemleri ile birlikte fiziki hayattan bir miktar uzaklaşıldı demek yanlış olmaz. Bununla birlikte gelişen tedarik ağı yeni satış yöntemlerini ve para harcama yollarını doğurdu. Bunların tamamı internet üzerinden yapılan satılar olmasından kaynaklı kredi kartı kullanım oranları da giderek artış göstermeye devam ediyor. 

Bankalararası Kart Merkezi'nin yayınlamış olduğu verilere göre Türkiye'de kredi kartı ile yapılan ödeme miktarı 2021 yılına nazaran yüzde 50 seviyesinde artış göstererek 1.7 trilyon lirayı aşmış durumda. 

Türkiye'de kullanılan aktif kredi kartı sayısı 84 milyon adet seviyesine kadar yükselmiş durumda. Banka kartı rakamlarında ise seviye 207 milyonu biraz aşmış durumda.

Pandemi koşullarının hayatımıza kattığı ödeme stillerinden birisi de temassız ödeme olarak karşımıza çıkıyor. Kredi kartlardaki temassız ödeme çipleri sayesinde POS cihazlarında hiçbir temas kurmaksızın ödeme işlemleri gerçekleştirilebiliyor. 2020 yılında temassız ödeme seçeneği ile ödenen işlem sayısı 1.7 milyar seviyesindeydi. Pandeminin değiştirdiği bu alışkanlıklardan sonra 2021 yılına gelindiğinde temassız ödeme sayısında yüzde 114'lük bir artış meydana geldi ve bu sayı 3.7 milyara kadar yükseldi. 

Kredi kartı kullanımlarının ve temassız ödeme seçeneklerinin giderek artış göstermesi 2023 yılında da bekleniyor. Kredi kartı kullanan vatandaşların ise daha tecrübeli ve doğru kullanım yolunda olduğu Dünya Bankası verileri tarafından gözle görülür şekilde artış gösteriyor. 

Tüketicilerin taksit sayısındaki azlığa rağmen aidatı olmayan kredi kartlarına yöneldiği gözlemlenirken taksit sayısında ise harcadıkları para miktarına göre şekil verdikleri gözlemleniyor. Kredi kartı araştırma siteleri üzerinden eskisi gibi en çok taksit yapan değil en az aidat alan ya da hiç aidat almayan kredi kartlarının daha çok araştırıldığı da gelen bilgiler arasında.

Tüketicilerin bu yönlü taleplerini de karşılamak isteyen bankalar aidatsız kredi kartları ve kart ürünlerinde artışa gitti. Ya da taksitli ve puan kazandıran alışverişler ile tüketicinin dikkatini çekmeye çalışmayı hedefledi.

Gelen rakamlardan anlaşıldığı üzere bankalar bu konuda giderek daha başarılı oluyorlar ve kredi kartı kullanan kişi sayısı da kredi kartı miktarı da giderek artış gösteriyor.

Kredi kartı faiz oranları da değişti

Merkez Bankasının aldığı kararın ardından Resmi Gazetede yayınlanan kararla kredi kartı faiz oranlarında değişikliğe gidildiğini duyurdu. Ayrıca bankaların ticari müşterilerinden alacakları ücretlerle ilgili de değişikliğe gidildiği duyuruldu.

Açıklanan kararla birlikte geçici olarak referans faiz 1.25'e geriletirken, kredi kartı azami faiz oranı yüzde 1.80 olarak karar verildiği duyuruldu.

Kredi kartları faiz oranları ile ilgili kararın geçici olarak değiştirildi. Referans faiz oranı 1 Şubat'tan itibaren geçerli olmak üzere 28 Şubat tarihine kadar geçerli olmak üzere yüzde 1.25 olarak uygulanacağı karar verildi. Azami faiz oranı ise yüzde 1.80 olarak belirlendiği duyuruldu.

Etiketler