BDDK’dan ticari kredilere ilişkin açıklama yapıldı!

Geçtiğimiz ay BDDK tarafından yapılan açıklamayla bazı şirketlerin kredi kullanımına sınırlama getirildi. Bu haber sonrasında dolar geçici süreliğine de olsa 1 TL’ye yakın değer kaybederek 17.20 TL seviyelerinden 16.40 seviyelerine kadar gerileme yaşadı.

BDDK’dan ticari kredilere ilişkin açıklama yapıldı!

Geçtiğimiz ay BDDK tarafından yapılan açıklamayla bazı şirketlerin kredi kullanımına sınırlama getirildi. Bu haber sonrasında dolar geçici süreliğine de olsa 1 TL’ye yakın değer kaybederek 17.20 TL seviyelerinden 16.40 seviyelerine kadar gerileme yaşadı. Şirketlerin kredi kullanımını kısıtlamaya yönelik atılan karar ile ilgili BDDK’dan ek bir açıklama geldi.
Mevduatlarında döviz bulunduran şirketlerin belli bir limit dahilinde kredi kullanmasına izin veriliyor. Döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL’yi aşmayan şirketler için yeni açıklama yapan BDDK, yapılan taahhütlerin 30 Haziran 2022 tarihinden itibaren geçerli olacağını açıkladı. Böylece geçmişe dönük beyanda bulunan şirketlerinde ticari kredi kullanım limitleri güncellenmiş olacak.

BDDK
Risk ağırlığı uygulaması devrede

Yapılan ek açıklamayla birlikte 30 Haziran 2022 tarihinden itibaren kredi kullanan şirketlerin bu limitler çerçevesinde işlem yapmasına izin verilecek. Daha önceden kredi alan şirketlerin ise belirtilen tarihten önceki kredileri yeni sisteme dahil edilmeyecek. Sermaye yeterliliği hesaplamalarında şirketin yüzde 500 risk ağırlığı uygulamasının da devam edeceği belirtiliyor.
BDDK yaptığı açıklamalarla ticari kredi sınırlamasının detaylarını belirtti. Böylece Türk Lirası karşılığı 15 milyondan fazla döviz barındıran şirketlerin kredi kullanımları sınırlandırıldı. Dövizi dengede tutması amacıyla yapılan bu hareket piyasalarda geçici olsa da bir etki yarattı. Risk ağırlığı uygulamasının devam edeceği belirtilirken ticari kredi kullanımlarında döviz miktarı düşük olan şirketler eski sistemdeki limitler dahilinde borç almaya devam edebilecek.

Etiketler