Rus-Türk ticari ilişkisinde dolar hakkındaki denklem değişti

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Başkanı Putin'in Rusya’nın Soçi şehrinde gerçekleştirdiği kritik görüşme ardından ülkeler ticari faaliyetlerinde dolar yerine ulusal para birimlerini kullanma kararı aldı.

Rus-Türk ticari ilişkisinde dolar hakkındaki denklem değişti

Aracı şirket Alpari'nin analiz departmanı eski yöneticisi, finansal analist Aleksandr Razuvayev, Rusya Başkanı Putin'in Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Soçi şehrinde gerçekleştirdiği görüşme sonrasında iki ülke arasındaki ticari işlemlerde ulusal para birimlerine geçiş süreci hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Başkanı Putin'in Rusya’nın Soçi şehrinde gerçekleştirdiği kritik görüşme ardından ülkeler ticari faaliyetlerinde dolar yerine ulusal para birimlerini kullanma kararı aldı. Rus analist Razuvayev, böyle bir adımın Rus-Türk ticari ilişkilerinin gelişiminde ciddi bir ölçüde sıçramaya yol açabileceğini aktardı. Ayrıca Razuvayev; “Türkiye, Rusya karşında dostça bir ülke olduğunu gösterdi. Bu sebeple bu iki ülkenin ekonomik iş birliğini arttıracağı net bir şekilde ortada.” ifadelerini kullandı.

Rus-Türk ticari ilişkisinde dolar hakkındaki denklem değişti - Resim : 1

Hedef ticaret cirosunu 100 milyara dolara çıkarmak

Rus analist Razuvayev; "Rusya ve Türkiye, ticaret cirosunu 3 katı olan 100 milyar dolara ulaşmayı hedefledi. Vazife kolay değil, ancak tamamı ile hayata geçirilebilir. Taraflar daha 2016 yılında lira ve ruble cinsinden işlemlere başlamayı önermişti. Şimdi bu konu daha çok güncel duruma geldi. Bu karar, yaptırım risklerinin minimuma indirgenmesine yardımcı olacak ve Türkiye'de Rus ödeme sistemi MIR'nin banka kartlarının daha fazla geniş kullanımını sağlayacak. Bunun yanında turistlerimiz Türkiye'de daha rahat biçimde tatil yapabilecek. Bütün bu noktalar, Rus-Türk ticari ve ekonomik bağlarının gelişmesinde fark edilir bir sıçrama ihtimalinin yüksek olduğuna işaret ediyor. Türkler buna ilgi duyuyor. Açıkçası bu sene ruble, oldukça güçlü bir para birimi olduğunu kanıtladı." şeklinde konuştu.

Razuvayev, bu adımın bölgesel taşımacılık ve lojistik zincirlerinin basitleştirilmesi ve çeşitlendirilmesi için yapılan yoğun çalışmalarla da desteklendiğine değindi. Ayrıca Razuvayev şu ifadeleri kullandı: "Rusya, Türk mallarına ilgi gösteriyor ve bildiğim kadarıyla onları TL ile satın almaktan çekinmiyor. Bu şartlar karşılıklı ticaret cirosunun büyümesini olumlu olarak etkiliyor. Üstelik şu anda nakliye ve lojistik zincirlerinin kolaylaştırılması ve çeşitlendirilmesi için sıkı çalışmalar sürdürülüyor. 'Zengezur Koridorunun' haricinde Kafkasya'daki ticaret yollarındaki güçlüklerin tamamen kaldırılması görüşülüyor. Fakat bu konuda tabii ki bazı kesin varsayımlar yapmak zor. Çünkü pek çok şey politikaya bağlı. Fakat planlar iddialı. Türkiye, Rusya karşısında dostane bir ülke olduğunu gösterdi. Bu sebeple her iki ülkenin ekonomik iş birliğini arttıracağı net biçimde ortada."

Etiketler