Kredi kartı harcamalarında rekor yaşanıyor!

Türkiye genelinde son bir yılda kredi kartında ortalama yüzde 85, ek hesaplarda ise yüzde 64 borç artış kaydedildi. Batıklarda ise ortalama yükseliş hızı yüzde 69 oldu.

Kredi kartı harcamalarında rekor yaşanıyor!

Son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılar ve artan enflasyon sonucu alım gücü gittikçe azalış gösterirken vatandaş çareyi kredi kartlarında arıyor. Temel ihtiyaçlarını bile alırken zorlanan kişiler giderek kredi kartlarına borçlanırken, kredi ve ek hesap borçları ciddi boyutlara ulaştı.

Kredi kartı harcamalarında rekor yaşanıyor! - Resim : 1

Kredi kartları artış gösterdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yılın ikinci çeyrek Fintürk verileri banka borçlarının ülke genelinde oldukça yükseldiğini gösteriyor. Açıklanan verilere Haziran 2022'den itibaren toplam kredi kartı harcamaları 284 milyar 801 milyon TL'ye ulaşmış durumda. Son 1 yılda en fazla artış gösteren il ise yüzde 107 ile Konya oldu. Yüksek yaşam maliyeti ve alım gücünün gittikçe düşmesiyle kredi kartı kullanımları ülke genelinde ortalama yüzde 85 seviyesinde artış gösterdi. En düşük büyüme oranı ise yüzde 40.46 seviyesiyle İstanbul oldu.

Kredili mevduat hesapları 43 milyar TL'ye yükseldi

Kredili mevduat hesaplarının faizi yüksek olmasına rağmen toplamda 43 milyar TL'ye yükselmiş durumda. KMH'ta en fazla yükseliş gösteren il yüzde 87.77 büyümeyle Kilis olurken, ülke genelinde ortalama artış yüzde 64 seviyesine ulaştı. En düşük artış gösteren il ise 42.93 ile Nevşehir oldu. Ülkede ihtiyaç kredisi toplamı haziran ayının sonundan itibaren 499 milyar 284 milyon TL olurken, ihtiyaç kredisinde en yüksek artış yüzde 36.26 seviyesiyle İstanbul olarak kaydedildi.

Kredi kartı harcamalarında rekor yaşanıyor! - Resim : 2

Takibe düşen krediler artış gösterdi

Borçlanma günden güne artış gösterirken takibe düşen kredilerin tutarı da BDDK'nın takibe alma esnekliğine rağmen oldukça yükselmiş durumda. Haziran 2021-Haziran 2022 tarihleri arasında takiplerde bireysel krediler 57.7 artış göstererek 20 milyar 765 milyon TL'ye ulaşmış durumda. BDDK tarafından açıklanan verilere göre Hakkari'de takibe düşen alacak miktarı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 129,40 seviyesinde arttı. Şırnak ilinde yüzde 122.49, Bingöl'de yüzde 113.57, Bayburt ilinde yüzde 112.60, Van'da yüzde 110.45 seviyesinde artış yaşandı.

Ülke genelinde ihtiyaç kredisinde yüzde 23 seviyesinde artış gözlemlendi. 500 milyar lirayı bulan ihtiyaç kredilerinin en fazla artış gösteren ili de yüzde 36.27 seviyesiyle İstanbul oldu.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler