Bakan Dönmez’den sabit saat uygulamasına yönelik açıklama geldi!

Kış ayları içerisinde tartışma konusu haline gelmiş olan sabit saat uygulamasına yönelik eleştirilere nokta koyan Enerji Bakanı Fatih Dönmez uygulama hakkında detaylı olarak konuştu. Enerji Bakanı Fatih Dönmez elektrik verimliliğine kayda değer bir katkı sağladığını dile getirdi.

Bakan Dönmez’den sabit saat uygulamasına yönelik açıklama geldi!

Enerji Bakanı olan Fatih Dönmez milletvekillerinin sabit olan saat uygulamasına yönelik olarak soru önergesi cevaplandırırken, İTÜ tarafından halen daha yürütülen bilimsel çalışmalar kapsamında sabit saat uygulamasının hem psikolojik ve sosyolojik etkilerini hem de elektrik tüketimini olan etkisine analiz edildiğini dile getirdi.
 
Dönmez; “Bu doğrultuda ülkemizin batısında yer alan nüfus, sanayileşme, kentleşme ve enerji yoğunluğu da dikkate alındığı zaman uygulanmakta olan saat dilimini GMT +3’te sürekli bulunmasından dolayı ülkemiz nüfusunun büyük bir bölümünün gün ışığından daha uzun süre yararlanmasına ve enerji verimliliğinde kayda değer bir katkı sağlandığı ortaya konulmuştur.” sözlerini dile getirdi.
 
Dönmez saat değişimlerin getirmiş olduğu kaygı, depresyon, stres gibi olumsuzlukların sabit saat uygulamasında daha az yaşanabilecek olduğuna dair bilimsel olarak tespit edildiğini dile getirdi. Bu bilimsel analiz sonuçlarının kapsamında sabit saat uygulaması hayata geçirildiğini aktardı. Dönmez bunun yanı sıra AB komisyon tarafından üye olan ülkelere tek saat uygulamasına geçilmesi tavsiye kararını ilettiğini dile getirdi.

8,3 milyar kilovatsaat tasarruf edildi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan Fatih dönmez kalıcı yaz saati uygulaması ile birlikte bu yılın mart ayına kadar toplamda yaklaşık olarak 8.3 milyar kilovatsaat tasarruf sağlandığını dile getirdi. Yapılan bu tasarrufun yaklaşık olarak 9.2 milyar TL’ye denk geldiğini dile getirmişti.
 
Dönmez yapmış olduğu yazılı açıklama kapsamında ABD Senatosu’nun yaz saati uygulamasının kalıcı bir hale gelmesine yönelik olarak tasarıyı onaylamasın hemen ardından konuya yönelik değerlendirmelerde bulunmuştu.
 

Bakan Dönmez’den sabit saat uygulamasına yönelik açıklama geldi!
Enerji verimliliği ve beraberinde tasarrufun bakanlık nezdinde en çok önem verdikleri hususlardan biri olduğunun altını çizen Dönmez; “Bu çerçeve kapsamında 2016 yılında yaz kış saati uygulaması konusunun bilimsel nitelikte incelenmesi için İstanbul Teknik Üniversitesi ile beraber bir çalışma başlattık. Akademisyenlerin hassasiyeti ile üzerinde durarak yapmış olduğu çalışma sonucunda ortaya çıkan bilimsel rapor kapsamında 2016 yılı itibari ile sürekli yaz saat uygulamasına geçiş yaptık. Uygulama neticesinde ise bugüne kadar yaklaşık olarak toplam 8.3 milyar kilovatsaat tasarruf sağladık. Yapmış olduğumuz bu tasarruf ile de yine toplamda 9.2 milyar TL vatandaşımız kazanç elde etmiş oldu.” değerlendirmesini dile getirmişti.
 
Dönmez toplamda altı yıldır uygulanan bu kalıcı yaz saati uygulamasının dünyaya bir rol model olduğunu dile getirerek; bu çalışmanın bilimsel ve stratejik bir çerçevede yapıldığını dile getirmişti.

ABD’de artık kalıcı yaz saati uygulamasına geçiş yapıyor!

Daha önceki süreçlerde de Avrupa Parlemontosu toplu olarak bütün Avrupa Birliği ülkelerinin aynı zamanda geçilmiş olan yaz kış saat uygulaması ile ilgili bir oylama sağlamıştı. 26 Mart 2019 tarihinde yapılmış olan oylama sonucunda Avrupa Birliği Ülkeleri enerji tasarrufu amacı ile kullanmış oldukları saat uygulamasına seçmede serbest bırakılmıştı. AB üyelerinin hem ülke içerisinde hem de AB çapında ekonomi kaybı azaltacak bir şekilde karar vermesi çağrısında bulunulmuştu.
 
Diğer bir taraftan ise 15 Mart 2022 tarihinde AB’de Senatosu ülkede yaz saati uygulamasının kalıcı bir hale gelmesine yönelik hazırlanmış olan yasa tasarısını onayladı. Tasarı Senato Genel Kurulu kapsamında oybirliği ile kabul edildi.
 
Cumhuriyetçi olan Senatör Marco Rubio konuya yönelik gerçekleştirmiş olduğu açıklamasında; yaz saati uygulamasının kalıcı bir hale gelmesinin bir çok farklı açıdan faydalı olacağını, intiharlar, suç oranları ve çocuk obezitesi gibi bir çok farklı olumsuzluğun azalmasını sağlayacağını dile getirdi. Yapılacak bu uygulamanın ülke genelinde ise 20 Kasım 2023 tarihinde başlayacağı aktarıldı.