İngiltere'nin enflasyonu rekor kırdı!

Birleşik Krallık'ı oluşturan dört ülkeden biri olan İngiltere, temmuz ayında enflasyon rakamları yüzde 10,1 seviyesiyle son 40 yılın rekorunu kırdı. Bununla beraber çekirdek enflasyon da geçtiğimiz ay yüzde 6,2 seviyesi ile beklentilerin üstünde kaldı.

İngiltere'nin enflasyonu rekor kırdı!

Son dönemde küresel piyasada yaşanan yüksek enflasyon verileri İngiltere'de de yaşanıyor. Yüksek enflasyon verileri temmuz ayında da değişiklik göstermedi.

ingiltere

İngiltere'de enflasyon yıllık bazda yüzde 10,1 seviyesinde artış gösterdi. İngiltere, enflasyon verileri değerlendirildiğinde 1982 yılının Şubat ayından bu zamana kadar ilk kez çift haneli enflasyon ile karşı karşıya.

Uzmanların katılım gösterdiği bir ankette enflasyon beklentisi yüzde 9,8 seviyesinde öngörülüyordu.

Ülkede tüketici fiyatları ise bir önceki aya kıyasla yüzde 0,6 seviyesinde artış gösterdi. Söz konusu veriye yönelik beklenti de 0,4 oranında gelmesiydi.

Temmuz ayında çekirdek enflasyon ise yükselmeye devam etti. Açıklanan verilerde temmuz ayında çekirdek enflasyon yüzde 6,2 seviyesinde kaydedildi. Haziran ayında ise bu veri yüzde 5,8 seviyesinde gerçekleşmişti. Uzmanların çekirdek enflasyona yönelik beklentisi ise 5,9 seviyesinde olması yönündeydi.

ingiltere

İngiltere Merkez Bankası'nın agresif faiz artırımı

Yüksek enflasyon verilerine karşılık olarak Merkez Bankası agresif faiz artışına gitti. İngiltere Merkez Bankası (BoE) en son gerçekleştirdiği toplantıda politika faizini 50 baz puanlık artırarak yüzde 1,53 seviyesine çıkarmıştı. Bununla beraber son 27 yılın en sert faiz artışı olarak kaydedildi. Merkez Bankası, yüksek gelen enflasyon verilerinin ekonomiye olan baskısından dolayı uzun sürecek olan bir resesyon sürecine girebileceğinin altını çizdi.

Boe, küresel piyasada artan gaz fiyatlarının artışı sebebiyle ekim ayında enflasyon verilerinin tavan yapacağı seviyeyi yüzde 13,3 oranında kaydetti ve fiyatlar üzerinde artışın gelecek sene de yüksek olacağının uyarısını yaptı.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler