ABD’li şirketler 13 yılın en yüksek ücret artışını planlıyor

ABD'de şu sıralar enflasyon rekor düzeydeyken birçok şirketin önümüzdeki yıl maaşlarda 13 yılın en büyük artışına gitmesi bekleniyor. 

ABD’li şirketler 13 yılın en yüksek ücret artışını planlıyor

ABD şu sıralar rekor yüksek enflasyonla karşı karşıyayken pek çok şirketin önümüzdeki yıl maaşlarda 2008 yılından bu yana görülen en büyük artışa gitmesi bekleniyor. 

Wall Street Journal'da yer alan bir habere göre, ABD'de 30 yılın en yüksek düzeyine ulaşan enflasyon sebebiyle şirketlerin önümüzdeki yıl maaşlarda 2007 - 2009 resesyonundan daha büyük oranda artışa gitmesi bekleniyor.

Conference Board'un bugün yayınladığı bir ankete göre, şirketler gelecek yıl maaşlara ortalama yüzde 3.9 oranında zam yapacak. Bu da 2008 yılından bu yana yapılan en büyük artış olacak. Nisan ayı anketinde bu oran yüzde 3 seviyesindeydi.

Bu tarz bir artışın tüketici fiyatlarını da yükseltebileceği belirtiliyor. Ücret artışları enflasyonu daha fazla yükseltirken karşılıklı olarak yaşanan bu artışlar durdurulması zor bir döngüye girebilir.

Ücretler ve enflasyon birbirini çok etkiliyor

dolar abd doları

Conference Board Şef Ekonomisti Gad Levanon enflasyonun ücretler, ücretlerin enflasyon üzerindeki etkisinin uzun süredir hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu aktardı.

Conference Board anketine ABD'de farklı sektörlerden toplam 229 şirket katılım gerçekleştirdi. Şirketlerin yarısından çoğu 10 binden fazla çalışana sahip.

Enflasyondaki yükseliş ne kadar sürecek?

abd enflasyon

Ekonomide politika yapıcılar için en büyük soru enflasyondaki artışın ne kadar devam edeceği. Fed yetkilileri son haftalarda fiyatların önümüzdeki yıl nasıl oluşacağı ile ilgili yeni belirsizlikler olduğunu aktardı. Yetkililer daha önce tedarik zinciri problemlerinin son bulmasıyla enflasyonun geçici olacağını tahmin ediyorlardı.

Fed Başkanı Jerome Powell geçtiğimiz haftaki bir sunumda enflasyonu artıran faktörlerin önümüzdeki yıl da devam edeceğini belirtti. Enflasyon ekim ayında yıllık yüzde 6.2 ile 30 yılın en büyük yükselişini göstermişti.

Etiketler