Velilerin yüzde 40 servis zammından sonra gözleri fırlayacak!

Okulların açılmasına sadece sayılı günler kala velilerin en büyük maliyet kalemlerinden birisi haline gelmiş olan servis ücretlerindeki artış merak ediliyor. Servisçilerden zam öncesinde gelen detaylı açıklamaları ise bir hayli kafa karıştırıyor.

Velilerin yüzde 40 servis zammından sonra gözleri fırlayacak!

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına yaklaşık olarak bir ay kala veliler tarafından okul hazırlıklarına başlandı. Yeni kıyafetler raflara dizilirken beraberinde kitap satışları da başladı. Veliler bütün maliyetleri hesaplarken en önemli giderlerinden birisi olan servis ücretini de merak ediyor. Henüz yeni eğitim öğretim dönemi için ücretler belirli değil. Okul servis ücretlerini belirlenecek olduğu ulaşım koordinasyon müdürlüğü toplantısı bu ayın sonunda gerçekleşecek. Yeni eğitim öğretim dönemi için geri sayım devam ederken, servisçiler artan maliyetleri de dikkate alarak ücretlere en az yüzde 40 oranında zam yapılması konuşulanlar arasında.

Velilerin yüzde 40 servis zammından sonra gözleri fırlayacak!

Yüzde 104 yükselişe geçti

Yüzde 40 oranında zam tartışmaları sürerken geçmiş olduğumuz yılı içerisinde eğitim döneminde yapılmış olan zamlar unutulmuş gibi gözüküyor. Oysa hem okullar başlamadan önce yapılan zamlar ile hem de sonrasında tarihte ilk kez devreye alınmış olan ara zamlar ile servisçilerin nefes alması sağlanmıştı. Örnek verecek olursak İstanbul servis ücreti artışı ocak ayında yüzde 27, Nisan Ayında ise yüzde 40 olmuştu. Okullar açılmadan hemen önce yapılmış olan zam da yüzde 15 oranındaydı. Böylelikle 2021 yılının ağustos ayı zammı ile 271 TL’den 312 TL’ye çıkan 0 - 1 km servis ücreti öncelikle 396 TL’ye daha sonrasında ise 554 TL’ye yükseltilmiştir. Yani bir dönem içersinde yapılmış olan zam yüzde 104 bulmuştu.

Yakıt farkları kalmadı

Servislerin ise en büyük maliyet kalemleri akaryakıt oldu. Ancak bir ara hızlı yükselse de gerilemiş olan petrol fiyatları ile motorin nisan ayı içerisinde yani %40 servis dönemindeki seviyelerinde seyrediyor. 1 Nisan tarihinden motorin 21.23 TL dün itibarı ile ise 23.35 TL’den satılıyor. Yani yakıt cinsinden maliyet oran artışı artık sınırlı. Personel ve beraberinde diğer maliyetler dikkate alındığı zaman velilerde makul bir artış beklentisi oluşmuş durumda. Tabii ki de nihai karar UKOME toplantısından sonra aktarılacak.

0-1 KM 554 TL 

Bütün bu hesaplar yapılırken açıklama gerçekleştirmiş olan İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı olan Günhan Sinar, 6 Nisan tarihinde yüzdelik 40 oranında zam yapıldığını tekrardan hatırlatarak, “0-1 kilometre 554 TL şu anda. Buna yüzdelik olarak 35 rehber personel ücreti de ekleniyor. En uzak mesafe ise 23-25 kilometre arasında değişiyor. Aylık olarak ücreti de 1.330 lira. Etüt bulunan okullarda, etüt ücreti de ekleniyor. Biz tüm öğrenci ve velilerimizi de kesinlikle düşünüyoruz. Onları kesinlikle üzmek istemiyoruz. Ancak ekonomik koşulları da değerlendirmemiz gerekli. Ona göre detaylı bir şekilde inceleyerek karar vereceğiz” şeklinde konuştu. Sinar, bu ay içerisinde servis ücretlerine kesinlikle zam geleceğini aktardı. Bu noktada da belirli maliyetlerin belirleyici olacağını aktardı.

“Yüzde 40 zam yapacağız demedik”

Günhan Sinar açıklamasına şu şekilde devam etti: “Zam için yüzdelik bir oran vermemiz mümkün bir durum değil. Bir ay sonrasında ne olacağını gerçekten bilmiyoruz. Bazı yerlerde yüzde 40 oranında zam gelecek gibi söylemler ortalıklarda dönüyor. Bizim yüzde 40 oranında zam gelecek diye bir açıklama yaptığımız yok. Bir ay sonra tekrardan bakacağız. Özellikle de ana giderimiz olan yakıt maliyetlerine göz gezdireceğiz. Bunlara detaylı bir şekilde bakacağız ve beraberinde karar vereceğiz. 6 Nisan tarihinde son zam aldığımız durum ile ağustos ayı sonundaki UKOME toplantısındaki durumu detaylı bir şekilde karşılaştıracağız. Hem meslektaşlarımız için hem de beraberinde İstanbul halkı için kimseyi üzmeden en uygun olabilecek tarifeyi ortaya çıkarmak için çalışacağız.”
 Velilerin yüzde 40 servis zammından sonra gözleri fırlayacak!

59 bin tahditli plaka mevcut 

 
"Araç sayısında sıkıntı yaşamıyoruz”

  
Daha önce sadece okullar açıldığı zaman zam aldıklarını dile getiren Sinar, “İstanbul’da toplamda 59 bin tane tahditli olan plakalı araç bulunuyor. İstanbul’da yer alan toplam araç sayısının yetersiz olduğu ile ilgili söylemler dolaşıyor. İstanbul’da araç sayısının yeterli olduğunu söyleyebilirim. Velilerimiz bu konuda rahat olabilirler. Buradaki asıl sorun şu. Meslektaşlarımızın hakkını verecek olan, onun emeğinin karşılığını tam anlamıyla veren, aracı ile çalışıyor, tahditli plakası ile çalışıyor, şoförlüğünü yapıyor. Bunun hakkını verecek her tur firması gerçekten rahatlıkla İstanbul’da araç bulabilecektir. İstanbul Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı olarak ben de istekte bulunan her tur firmasına, meslektaşımın hakkını vermesi koşulu ile araç temin edeceğimin sözünü vermiştim” dedi.


Farklı açıklamalar dile getiriliyor

Zam oranı henüz belli olmadan araç sayısı ile ilgili farklı açıklamalarda yapılmaya başlandı. Bazı dernek yetkilileri servis için verilmiş olan L servisi plakanın yeterli olduğunu lakin yeterli araç bulamadığına yönelik dikkat çekiyor. Araç sayısının azaldığı ile ilgili algı yaparak fiyat yükseltme çabası olduğunu dile getiren yetkililer plaka araçlarının ortaya çıktıklarını aktarıyorlar. Araçları satarak plakaların değer kazanması için bekletildiğini aktaran yetkililer bu plakaların aktif edilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.
 

Güvenlik şartına erteleme

 Eğitim öğretim yılı açılışına çok az bir zaman kalmışken Okul Servis Araçları Yönetmeliği‘nde belirli değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklere göre koltuk sensörü, iç ve dış kamera, üç nokta emniyet kemeri, şeffaf cam şartları ilerleyen yıllara ertelendi. Geçtiğimiz hafta içersinde Resmi Gazete’de yayımlanmış olan yönetmelikte ertelenen maddeler içeriği ise şu şekilde;

  • Okul servisi araçlarının içerisinde iç mekan gösterecek herhangi bir beyaz cam dışında cam kullanımı yasaktır.
  • Okul servis araçlarında Ulaştırma Bakanlığı’nın standartlarında belirlenmiş olan her koltukta oturmaya duyarlı olan sensörlü sistemler yer almalıdır.
  • Okul servis araçları içerisinde her öğrenci ve çocuk için gerekli koruyucu tertibat ve üç nokta emniyet kemeri bulundurulmalıdır.
  • Okul servis araçları içerisinde bütün koltukları görecek bir şekilde araçların imal, tadil ve montajı hakkında Yönetmelik ekinde belirtilmiş olan standartlara uygun iç ve dış kamera ile birlikte en az 30 gün süreli olacak, kayıt yapabilen kayıt cihazı bulundurulmalıdır.
     
Etiketler