Almanya’ya ihracatta rekor kırıldı

Türkiye’nin yıllardan beri büyük ihracatlar yaptığı ülkelerden biri olan Almanya, son olarak Türkiye’nin Almanya’ya ihracatında rekor kırmasıyla gündeme geldi.

Almanya’ya ihracatta rekor kırıldı

Türkiye’nin yıllardan beri büyük ihracatlar yaptığı ülkelerden biri olan Almanya, son olarak Türkiye’nin Almanya’ya ihracatında rekor kırmasıyla gündeme geldi. Açıklanan veriler ile birlikte Türkiye’nin, Almanya’ya yaptığı ihracatta rekor kırılarak 11milyar 121 milyon dolara seviyelerine ulaşarak, bugüne kadar yapılan tüm ocak-temmuz en yüksek seviyesine ulaşıldı.
Türkiye’nin en büyük ihracatlarını gerçekleştirdiği ülkelerden biri olan Almanya, bu sene ocak ve temmuz aylarında yapılan rekor ihracat ile gündeme geldi. Almanya’dan Türk ürünlerine büyük bir talep olduğunu, son açıklanan veriler ile birlikte gözler önüne serilmiş oldu. Tam olarak 11 milyar 121 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştiren Türkiye, tüm zamanların en yüksek satış rakamlarına ulaştı.


Türkiye ihracat gerçekleştirildiği ülkeler arasında en çok ihracatı Almanya’ya yapmaktadır. Son açıklanan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Türkiye, Almanya’ya olan ocak ve temmuz ayları arasındaki en büyük ihracat rakamlarını bu sene elde etti. Bu rakamlara bakacak olursak tam olarak 11 milyar 121 milyon dolara denk geliyor. Bu rakamlar ile birlikte Türkiye, en çok Almanya’ya dış satım gerçekleştirdiğini gözler önüne serdi.


Gecen seneni verilerine bakacak olursak, geçtiğimiz senenin ilk 7 ayına göre bu rakamlar yüzde 12 civarında bir artış yaşandığı gözlemleniyor. Türkiye’nin, Almanya’ya yaptığı ithalat payı da yüzde 7 civarında kaldı.

Almanya’ya ihracatta rekor kırıldı
En fazla ihracat otomotiv endüstrisinde gerçekleşti

Dünyanın otomobilini üreten Almanya, otomotiv sektöründeki ihtiyacını en çok Türkiye’den karşıladı. Yaptığı ithalata en yüksek seviyeleri Otomotiv sektörü üzerinden gerçekleştirdi. Yılın ilk 7 ayında Türkiye’den 2 milyar 505 milyon dolarlık bir otomotiv sanayi ithalatı gerçekleştirdi. Otomotiv sektöründen sonra hazır giyim, sonrasında ise en çok ihracatı demir ve demir dışı metaller, ardından da kimyevi maddeler ve son olarak elektrik ve elektronik sektörleri üzerinden gerçekleştirdi.

Amerika, ihracatta ikinci oldu

Almanya’ya ihracatta rekor kırılması ile birlikte Amerika, Türkiye’nin ikinci ihracatçısı konumuna yerleşti. Türkiye’nin, Amerika’ya dış saatim değerleri  8 milyar 485 milyon olurken, 7 milyar 108 milyon dolarlık  satışla Birleşik Krallık üçüncü, 6 milyar 723 milyon dolarla İtalya dördüncü ve 5 milyar 575 milyon ile Irak, beşinci oldu.
  

Etiketler