Vakıfbank yılın ilk yarısında 10 milyar lira net kâr elde etti

Kamu bankaları arasında yer alan Vakıfbank, Türkiye’nin köklü bankalarından biridir. Milyonlarca müşteriye mobil bankacılık hizmeti veren Vakıfbank’ın yatırım açısından da birçok yatırımcı tarafından tercih edildiği bilinmektedir.

Vakıfbank yılın ilk yarısında 10 milyar lira net kâr elde etti

Kamu bankaları arasında yer alan Vakıfbank, Türkiye’nin köklü bankalarından biridir. Milyonlarca müşteriye mobil bankacılık hizmeti veren Vakıfbank’ın yatırım açısından da birçok yatırımcı tarafından tercih edildiği bilinmektedir. Son yıllarda hızlı bir şekilde büyüme gösteren bankacılık sektörü kamu bankalarını da büyük ölçüde etkiledi.

Bilanço açıklamaya başlayan bankalar genel olarak 2. Çeyrekte kâr açıkladı. Hem kamu bankaları hem de özel bankaların bilanço tarihleri ise Ağustos ayına yayılmış bir şekilde dağıtılmış olarak görünüyor. Geçtiğimiz günlerde bilanço yayınlayan Vakıfbank ise net kârının 10 milyar lirayı aştığını duyurdu. Rekor kâr elde eden banka bu alanda yatırımcılarını güldürdü.

Milli ekonomiye 965 milyar liralık destek

Milli ekonomiye büyük ölçüde katkı sağlayan bankanın kamu açısından da ön plana çıktığı biliniyor. Sağladığı fon ve kredilerin büyüklüğü 965 milyar lirayı bulan şirket bu alanda milli ekonomide büyük bir öneme sahip oldu. Yılık ilk yarısında 13 milyar liradan fazla kazanç elde eden bankanın 3 milyar liralık kısmı ise vergi karşılıklarına ayırdığı biliniyor.

vakıfbank
Her geçen gün büyüyen bankalardan biri olmayı başaran Vakıfbank, yatırımcıların da sıcak para sağladığı şirketler arasındaki yerini korumaktadır. Borsa’da gösterdiği olumlu faaliyetleriyle de ön plana çıkan Vakıfbank’ın ilerleyen dönemde de hem bankacılık hem de şirket açısından büyüme yaşaması bekleniyor.

Milli ekonomi açısından en büyük katkıyı sağlayan kamu bankaları bu alanda devlet açısından da büyük bir öneme sahiptir. Özellikle kamu içerisindeki kredi kullanım limitlerini arttıran kamu bankaları bu sayede Türk Lirası’nın daha fazla piyasada dolaşmasını sağladı. Büyük bir öneme sahip olan Vakıfbank, her geçen yıl büyüme açıklayan bankalar arasında yer alıyor.
Aktif büyüklük bakımından en büyük bankalardan biri olan Vakıfbank aynı zamanda birçok özel bankaya göre ön planda yer almaktadır. Uzun yıllardır hizmet veren kamu bankasının batık kredi oranı ise oldukça düşüktür. Düzenli bir şekilde büyüme sağlayan banka için analistler ise ilerleyen yıllarda daha iyi bir görünüme sahip olabileceğini tahmin etmektedir.

Aktif büyüklük 1.3 trilyon liraya yükseldi

Vakıfbank’ın bilanço açıklamasının hemen ardından yetkilileri tarafından açıklama yapıldı. Geçen yılın ilk yarısına göre aktif büyüklüğü %76 oranında arttırmayı başaran Vakıfbank’ın toplam büyüklüğü ise 1.3 trilyon liraya yükseldi. Bu rakam ise aynı zamanda Vakıfbank’ı Türkiye’nin en büyük bankalarından biri yaptığı görülmektedir.


Hızlı kredi sağlama konusunda ön plana çıkan Vakıfbank, mobil kredi faaliyetleri açısından da tercih edilmektedir. Mobil bankacılık uygulamalarının milyonlarca kişi tarafından indirildiği Vakıfbank için ilerleyen yıllarda da yükselişin devam edeceği tahmin edilmektedir. Milyonlarca emekli müşterisine de maaş hizmeti veren Vakıfbank 7’den 70’e herkesin tercih edebileceği kamu bankaları arasında yer almaktadır.


Yılın ilk çeyreğindeki 2 milyar liralık serbest karşılığına ilave 2 milyar lira da karşılık ekleyen Vakıfbank, toplamda serbest karşılıklarını 4 milyar liraya çıkardı. Bu tutar Vakıfbank’ı Türkiye’de serbest karşılık ayıran en büyük 3 bankadan biri haline getirmektedir. Net 10 milyar kâr açıklayan Vakıfbank geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre neredeyse 4 milyar daha fazla kazanç elde etti.


Kazançlarının önemli bir bölümünü serbest karşılıklara ayıran banka bu alanda geleceğe yönelik adımlar atmaktadır. Yüksek kâr oranına sahip olan Vakıfbank için 3. Ve 4. Çeyrek tahminleri de yapılmaya başlandı. Buna göre 2022 yılı için bankanın net kârı analistlere göre 20 milyar liraya yaklaşacağı tahminler arasında yer alıyor.

VAKBN TURKIYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O.
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 18.36
Satış 18.38
Değişim 1.47%
Son Değer 18.37
En yüksek 18.59
En düşük 17.59
Haftalık Değişim 11.5361%
Aylık Değişim 26.1675%
Yıllık Değişim 43.0685%
Etiketler