Özellikle yurt dışındakilerin heyecanla beklediği Varlık Barışı’nın ayrıntıları belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı, Varlık Barışı ile ilgili gerekli düzenlemeleri ve ayrıntıları Resmi Gazete’de yayınlandı. Yayınlanan açıklamada Varlık Barışı’nın nasıl işleyeceğine dair önemli bilgiler yer alıyor.

Özellikle yurt dışındakilerin heyecanla beklediği Varlık Barışı’nın ayrıntıları belli oldu

Bir süre önce gündeme gelen Varlık Barışı uygulaması, özellikle yurt dışında mal varlığı olan kişileri dikkatini epey çekmişti. Yurt dışında varlıklar ya da yurt içinde olan ancak defterde kaydı bulunmayan varlıklar için gündeme getirilen Varlık Barışı ile, kişiler vergisiz ya da düşük bir vergi ile varlıklarını kullanabilecek.
 
Varlık Barışı ile bahsi geçen varlıkların ülke ekonomisine kazandırılması hedeflenirken, belli bir tarihe kadar bu varlıkların kayıt altına alınması planlanıyor. Vergi kanuna eklenmiş olan geçici madde ile gerçek ve tüzel kişiler, yurt dışında ya da yurt içinde sahip oldukları varlıkları kayıt altına alabilecek.
 
Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre gerçek ve tüzel kişiler, 31 Mart 2023 tarihine kadar Varlık Barışı’ndan faydalanabilecekler. Bu zamana kadar kişiler, Türkiye’de yer alan bir banka ya da aracı başka bir kurumla bildirim ve beyanda bulunabilecekler. Bu bildirimlerin ise yetkili bir vekil ya da kanuni bir temsilci tarafından yapılması gerekiyor. Diğer yandan vergi dairelerine bu varlıklarla ilgili beyanda bulunulması gerekmiyor.

Varlık barışı

Varlık Barışı için kademeli vergi sistemi

Bu uygulamadan yararlanmak isteyen kişiler belirli tarih aralıklarında işlemlerini yaptırmak zorundalar. Kişiler varlık değerlerine ve bildirim yaptıkları tarihe göre farklı vergilendirmelere tabi tutulacak. 30 Eylül 2022 tarihine kadar bildirimde bulunanlar için %1’lik bir vergi oranı belirlenirken, 1 Ekim 2022 ile 31 Aralık 2022 arasında bildirim yapacaklara %2 oranında vergi uygulanacak. Diğer yandan bu tarihten 31 Mart 2023’e kadar işlem yapacaklarda ise vergi %3 üzerinden uygulanacak.
 
Varlık Barışı ile tüm gerçek ve tüzel kişilerin, yurt dışında sahip oldukları altın, döviz, menkul kıymet, para gibi diğer varlıkları için tek bir bildirimi yeterli olacak. Bildirimi yapılan varlıklar için, bir ay içerisinde düzeltme yapmak da mümkün olacak. Diğer yandan kişiler tarafından bildirilen varlıklar, Türkiye’de bulunan bir banka ya da aracı olan kurumda 1 yıl süre ile tutulursa herhangi bir vergi de talep edilmeyecek ya da ödenen vergiler geri iade edilecek.

Yurt içi varlık beyanlarının ayrıntıları

Türkiye’de bulunsa dahi kanuni defter üzerinde kaydı olmayan varlıklar da Varlık Barışı uygulamasından yararlanabilecek. Yine bu varlıklar dövizden altına, menkul kıymetten paraya kadar pek çok değeri taşımakta. Varlık Barışı’ndan faydalanabilmek için yurt içi varlıkları bildirimi de 31 Mart 2023’e kadar devam edecek. Diğer yandan vergi mükellefi olmayan kişiler de Varlık Barışı’ndan faydalanabilecekler.
 
Yurt içindeki varlıklar, yurt dışı varlıklarından farklı olarak doğrudan %3 oranında vergiye tabi tutulacak.

Yurt dışı varlıklar ne zaman ülkeye giriş yapmalı? 

Gerçek ve tüzel kişiler, varlıkları ile ilgili gerekli bilgilendirmeyi yaptıktan sonra, en az 3 ay içinde varlıklarının ülkeye girişini sağlamalı. Bu üç ay içerisinde varlıkların Türkiye’ye getirilmesi ya da transfer edilmesi gerekiyor. Diğer yandan eğer ödenecek ise vergilerin de zamanında ödenmesi şartı bulunuyor.
 
Eğer kişiler, varlıklarının kaydını kanuni deftere yaptırdıktan sonra pasif fon hesabı açtırırlar ve bu hesaba iki sene boyunca dokunmazlarsa vergi incelemesine tabi olmayacaklar ve tarhiyatı yapılmayacak.

Etiketler