Ulaştırma Bakanından Kanal İstanbul açıklaması!

Kanal İstanbul ile ilgili bir açıklama yapan Bakan Karaismailoğlu, İstanbul Boğaz'ı geçiş yükünü taşımayacağını ve alternatif su yolunun yapılması gerektiğini söyledi.

Ulaştırma Bakanından Kanal İstanbul açıklaması!

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Haliç Kongre Merkezi’nde 11 Aralık 2021 tarihinde düzenlenen Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi Stratcom Summıt 2021'de konuşma yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Araştırmalar 2050’li senelerde boğazdan geçişin 78 bin, 2070 senelerinde ise 86 bine çıkacağını gösteriyor. Bu kadar geminin İstanbul Boğazı’ndan geçmesi mümkün değil. O yüzden İstanbul Boğazı’nın bu yükten kurtarılması için alternatif bir su yolunun yapılması şart oldu" dedi.

Kanal İstanbul Neden Gerekli?

Bakan Karaismailoğlu, İstanbul Boğazı'ndan yılda 40 bin gemi geçtiğini bu gemi geçişlerin dünyanın en riskli rotalarından birinden yapıldığının unutulmaması gerektiğini de sözlerine ekledi. Yıllık 25 bin sağlıklı geçişin üzerindeki her geçiş için ekstra güvenlik gereksinimi sağladıklarını bu döneme kadar bu süreci başarılı şekilde yürüttüklerini söyleyen Karaismailoğlu, yılda 40 bin geminin Marmara Denizine de ciddi zararlar vermeye başladığını söyledi.

Her geçen hafta artan ticaret hacmi ile birlikte daha fazla geminin İstanbul Boğazı'nı daha fazla tehdit ettiğini dile getiren Bakan Karaismailoğlu, Alternatif bir su yolunun yapılmasının şart olduğunu dile getirdi.

Yaptıkları çalışmalar ile birlikte bugüne kadar yaptıkları tasarruflar ile birlikte 780 bin ağaca karşılık gelecek kadar karbon emisyon tasarrufu yaptıklarını söyleyen Karaismailoğlu, gelecek 30 ve 50 yıllık planlamalara bakıldığı taktirde İstanbul Boğazı'ndan geçecek deniz ulaşım ve ticaret gemilerinin sayılarının çok sayıda artacağını ve zaten bu yükün kaldırılmasının imkansız olduğunu bu sebeple alternatif bir su yolunun mutlak suretle şart olduğunu söyledi. 

Etiketler