Çalışma Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret açıklaması yaptı!

Bilgin'in yaptığı açıklamalar ve Erdoğan'ın bahsettiği, şimdiye kadar eşi benzeri görülmemiş bir zam ifadeleri, asgari ücrete en az yüzde 40 civarı bir zam gelebileceğini gösteriyor. Bu da asgari ücretin aylık 4000 lira ve üzerinde olabileceğini bize gösterir.

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret açıklaması yaptı!

2022 yılı bütçe görüşmeleri devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretle ilgili açıklamalarda bulundu. Bilgin, toplumun çoğunluğunun beklentilerini karşılayacak oranda yüksek bir asgari ücret artışına gidileceğini belirtti. Ayrıca Bilgin, işçilerin büyük bir çoğunluğunun 3,700 liranın üzerinde bir asgari maaş talebi olduğunu dile getirdi. 

Vedat Bilgin, Türkiye'deki asgari ücretli sayısı ile alakalı açıklamalar da yaptı. Asgari ücretle çalışan 10-15 milyon civarı kişi olduğunu belirten ifadelerin yanlış olduğunu, yaklaşık 6 milyon kişinin asgari ücretle çalıştığını belirtti. 

 

Asgari Ücret Nedir? 

Asgari ücret, belirli bir işi yapan X kişinin alabileceği en düşük ücrettir. Türkiye'de asgari ücret ile ilgili ilk yasal düzenleme 1936'da yapılmış olup, bunun yasaya geçmesi 1951 yılını bulmuştur. 

Asgari Ücret Nasıl Belirlenir?

Asgari ücret, işçi, hükümet ve işverenden 5'er kişi olmak üzere toplamda 15 kişilik bir temsilci grubu ile belirlenmektedir. Asgari ücret belirlenirken, işçinin temel gıda ihtiyaçları, kira ve fatura gibi masraflar belirlenir ve bunların karşılanacağı bir ücret belirlenir. Eğer ekonomi o yıl büyüdüyse, bunun üstüne bir de refah payı talep edilir. Refah payı, ekonomik büyümenin belirli bir zümreye yansımasını sağlayan paydır. Bu zümre, işçilerdir. Ekonomik büyüme oranı kadar veya daha az olmak üzere refah payı istenebilir. Ayrıca, en az enflasyon oranı kadar zam istenir.

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret açıklaması yaptı! - Resim : 1

Asgari Ücret Artışı Ne Kadar Olacak?

Asgari ücret artışı konusunda net ifadeler pek dolaşmasa da, 3100 lira ile 4000 lira arasında rakamlar telaffuz ediliyor. Buna göre işçiler 3100 lira ile 4000 lira arasında asgari ücret alabilirler.  Fakat  bakan Bilgin'in yaptığı açıklamalar ve Erdoğan'ın bahsettiği, şimdiye kadar eşi benzeri görülmemiş bir zam ifadeleri, asgari ücrete en az yüzde 40 civarı bir zam gelebileceğini gösteriyor. Bu da asgari ücretin aylık 4000 lira ve üzerinde olabileceğini bize gösterir.

2021 Enflasyonu Ne Kadar?

Kasım ayı enflasyon verileri, 3 Aralık'ta açıklanmıştı. Buna göre Kasım ayındaki enflasyon, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,31 ve bir önceki aya göre de 3,51 artmıştı. Aralık ayı enflasyon verileri Ocak ayının ilk günlerinde açıklanacak ve bunun için şuanda bir beklenti yok. 

Etiketler
Yorumlar