Omicron varyantı ekonomiyi ne yönde etkileyecek?

Omicron varyantı Türkiye'de görülmesiyle birlikte Omicron varyantının Türkiye ekonomisini nasıl etkileyeceği herkesin aklına gelen ilk soru olmaya devam ediyor.

Omicron varyantı ekonomiyi ne yönde etkileyecek?

Omicron Varyantı Ekonomiyi Nasıl Etkileyecek?

Omicron varyantının ekonomik sarsıntılara yol açma ihtimali giderek artış gösteriyor. Sebep olarak çok hızlı yayılım göstermesi ve Kovid-19'dan farklı olarak gençlerin üzerinde de etkisinin büyük olması olarak gösteriliyor.  Tekrar kapanmalara neden olması ise ekonomiler üzerinde ciddi ve kapanması zor yaralar açmaya neden olabilir. 

Omicron Varyantı Dünya Üzerinde Etkileri

Tüm dünyayı etkilemesi beklenen ve tüm dünyada hızla yayılmaya ve ülkelerin birçoğunda görülmeye başlayan Omicron varyantı gençler üzerinde de etkisi olan Kovid-19'dan çok daha güçlü bir varyant olması nedeniyle tüm dünyada yeniden tam kapanma dönemlerinin gelmesine neden olabilir. 

Bu tam kapanmalarla birlikte;

* Üretim yeniden azalacak
* Çalışan insan gücünde düşüş yaşanacak
* Üretim gücü düşen işverenlerin gelirleri azalmasıyla birlikte süresiz ücretsiz izinler ve işten çıkartmalar artış gösterecek.
* Hizmet sektörünün çöküşü etkileşimdeki parayı ortadan kaldıracak.
* Dev ülkelerin enflasyonla mücadele kapsamında faiz artırımına gitmesi. 

Omicron Varyantının Türkiye'ye Etkileri

Tüm dünyayı etkisi altına alan Omicron varyantı bu gece itibariyle 5 Türk vatandaşta görüldü. 4 kişinin İzmir diğer hastanın ise İstanbul'da olduğu bilgisini veren Bakan Koca, maske-mesafe-temizlik çağrısını yineledi.

Omicron varyantının Türkiye'ye etkileri, dünyaya olan etkileri ile çok benzerlikler gösteriyor. Fakat Türkiye'nin gelişmek olan bir ülke olduğunu düşünürsek 3 büyükler (ABD, İngiltere, Japonya) kadar hafif atlatamayacağını söylemek mümkün. Türkiye'de üretim alanında yaşanacak sorunlar hali hazırda devam eden sağlıksız döviz fiyatlanması sıkıntısını giderek artırabilir hale gelecek. Omicron varyantı ile birlikte dünyanın önde gelen para birimlerine sahip olan olan ülkelerde enflasyon karşıtı faiz artırımı müdahalelerinin gelmesi dolar, euro gibi para birimlerinin değerini koruması hatta daha değerli kılınması anlamına geliyor. Bu da Omicron varyantının hem Türkiye'ye hem de Türk Lirasına karşı etkilerinden biri olarak görülebilir.

Dolar ve Euro'nun Omicron varyantı etkisi ile yükselmesi ülke içindeki zaten zora girmiş olan üretim ve hizmet sektörünü derinden etkileyebilir.

Omicron Varyantı Altın Fiyatlarını Etkiler Mi?

Omicron varyantı beklendiği gibi tüm dünyayı etkisi altına alması durumunda tedarik zincirinin kırılmasına yol açacak bununla birlikte üretim ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi borsalarda ve diğer yatırım araçlarında ciddi düşüşlere hatta krizlere neden olabilir. Bu yüzden dünya üzerinde en eski yatırım araçlarından biri olan altın enflasyon karşıtı olarak bilindiği için altına olan talebin hızla artması olası duruyor. Omicron varyantı Kovid-19'un ilk ortaya çıktığı ve dünyayı etkisi altına aldığı dönemde yaşananları tekrarlaması halinde altın fiyatları önceki dönemden daha sert bir yükseliş gösterebilir.

Etiketler