Türkiye için büyüme tahmini güncellendi! 2022 yılında...

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye'ye yönelik büyüme tahminini yükseltti. Bununla beraber ülkede banka sermayelerinin güçlü olduğuna değinildi. Ayrıca küresel piyasada yaşanan gerginliklerin ülkede büyümenin önüne geçebileceğine işaret edildi.

Türkiye için büyüme tahmini güncellendi! 2022 yılında...

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), yurt içinde taleplerin yanı sıra ihracattaki olumlu gelişmelere dayanarak Türkiye için 2022 büyüme tahminini yüzde 2 seviyesinden yüzde 4,5 seviyesine yükseltti.

En son mayıs ayında tahminlerde bulunan EBRD, Türkiye için büyüme tahminini yüzde 2 olarak aktarmıştı.

EBRD tarafından hazırlanan Bölgesel Ekonomik Beklentiler raporunda açıklanan tahminler üzerine, Rusya'nın Ukrayna işgalinin ortaya çıkardığı gaz arzındaki azalmanın ve dünya genelindeki enflasyonun ekonomiler üzerindeki olumsuz etkisi dikkat çekti.

Türkiye için büyüme tahmini güncellendi! 2022 yılında... - Resim : 1

Türkiye ekonomisi kuvvetli

Açıklanan raporda, Türkiye'de olan bankaların sermayelerinin iyi olmaları ve yüzde 3 seviyesinin altındaki alacak oranlarıyla ülke ekonomine dair düşüncelerinin kuvvetli olduğu belirtildi. Bununla beraber ekonomik aktivitelerin güçlü kalmaya devam edebileceği vurgulandı.

Türkiye için büyüme tahmini güncellendi! 2022 yılında... - Resim : 2

Endişe edici TL kaybı

Son zamanlarda küresel piyasalarda TL'nin değer kaybetmesi hızlandı ve raporda da bu konuya dikkat çekildi. Bunun yanında yüksek enflasyonun da etkisiyle temek kırılganlıkların oluştuğu açıklandı.

 Türkiye’nin artan cari açığı ve 180 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli dış borcu ve 15 milyar dolar civarında olan rezervlerin zayıflaması endişelere yer verirken, Türkiye ekonomisi 2023 yılında hane halkı ve kamu harcamalarının etkisiyle beraber yüzde 3,5 seviyesinde büyümesi beklenmekte.

Raporda, küresel piyasalarda artan gerilimler ve dünyanın önde gelen merkez bankalarının yüksek enflasyona karşı faiz artırımlarının devam edeceği beklentisi ise Türkiye ekonomisine ilişkin endişelerinin arttığı açıklandı.