Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz indirimine 2022'de devam edecek mi?

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, faiz indirimi ne kadar, faiz kararı yorumları ile birlikte herkes merkez bankasının alacağını kararları takip eder oldu. Öyle ki Dolar kuru, Euro kuru alınan faiz indirim kararları ile yüksek dalgalanmalar gösterdi. Şimdilerde herkes yeni faiz kararını bekliyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz indirimine 2022'de devam edecek mi?

Merkez Bankası Faiz İndirimine Devam Edecek Mi?

Merkez Bankası aylık olarak karar verdiği politika faizi indirimlerine devam edecek mi? sorusu internette en çok aratılan sorunlardan biri haline gelmiş durumda.

Merkez Bankası pandemi döneminin ardından kurda yaşanan dalgalanmalardan sonra faiz artırımı kararına oy birliği ile varmıştır. Ardından politika faizi yüzde 19 seviyelerine kadar çıktıktan sonra Merkez Bankası Başkanı değişikliği ile birlikte 1 aylık sabit tutuşun ardından piyasa beklentisi dışında faiz indirimine geçti.

Son faiz kararı 18 Kasım 2021 tarihinde verilmiş ve politika faizi yüzde 16'dan yüzde 15 seviyesine çekilmişti. Bu kararın ardından dolar/ TL başta olmak üzere neredeyse tüm döviz kurlarında şiddetli bir artış yaşanmıştı. 

Faiz indiriminin devam etmesi gerektiğini ve devam da edeceğini düşünen yetkililer faiz indirimine devam edileceğinin sinyallerini vermişti. Sıradaki faiz kararı 16 Aralık 2021'de gerçekleşecek

Gerçekleşecek faiz kararından önce TCMB'nin toplantısında sunum yapan Başkan Kavcıoğlu, “Mevcut para politikası duruşumuzun 2022 yılının ilk yarısında birikimli etkilerini gözlemleyeceğiz. İndirim için sınırlı alanımız kaldı. Bu alanı büyük ölçüde bitirdiğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullanmış ve faiz indirimine devam etme konusunda artık sona gelindiğini düşündüğünü dile getirmişti.

Bununla birlikte piyasalarda gerçekleşen faiz kararlarından sonra sağlıksız fiyat oluşumlarından dolayı, TCMB yüksek volatiliteye var olan tüm kaynakları ile müdahale edebilir açıklamasında bulunulmuştu.

Faiz İndirimi Ne Demek?

Faiz oranı, nominal ve reel olmak üzere iki ayrı başlıkta inceleniyor. Nominal oran, bankalar gibi organizasyon ve kurumlar tarafından açıklanan faiz oranı olarak ifade edilir. Reel faiz oranı ise enflasyona göre düzenlenmiş ve düzeltilmiş faiz oranıdır ve nominal orandan enflasyon oranının çıkarılması ile ortaya çıkan rakam olarak gösterilir.

Merkez Bankasının asıl amacı fiyat istikrarını sağlamaktır. Fiyat istikrarını sağlamak amacıyla faiz oranlarında yükseltme ya da düşürme kararı alabilir.

Faiz İndirimi Ne İşe Yarar?

Faiz indirimi ile birlikte hedeflenenin ne olduğu piyasalar tarafından birçok yoruma neden oluyor. Faiz indiriminin indirilmesinin de birden fazla sebebi var elbette... Bunlardan biriside cari açık oranlarının düşürülmesi hedefi olarak görülüyor. Beklenti üzerinde faiz artırımının var olması geri ödeme konusunda sıkıntıya düşülebileceğini ve piyasalardaki hareketliliğin azalabileceği ihtimali faiz indirimi kararlarından biri haline geldi.

Bir diğer sebep ise yeni yatırım imkanlarının ve var olan şirketlerin düşük faiz krediler ile kredibilite sorunlarının çözülmesi hedefleniyor. Düşük faiz yüksek istihdam hedefleri MB'nın bu kararları almasındaki en büyük etken haline gelmiş durumda.

Faiz İndirim Kararı Ne Zaman? 

Merkez Bankası, politika faizi kararı 16 Aralık Perşembe günü verilecek. Faiz indirimine devam edilip edilmeyeceği şimdilik bir muamma olarak görülse bile Başkan Kavcıoğlu'nun sunumunda belirttiği gibi olursa, arka arkaya gelen faiz indirimi kararlarının sonuna geldiğimizi görmek mümkün. 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz indirimine 2022'de devam edecek mi? - Resim : 1

Merkez Bankası İndirime Devam Ederse Ne Olur? 

Merkez Bankası olası faiz indirimine devam etmesi durumunda dövizde dalgalanmaların artacağını söylemek geçmişe bakarak muhtemel gözüküyor. Dünyada yaşanan enflasyon sorunları ile mücadele etmek için birçok ülke bir miktar faiz  artırımına giderken Merkez Bankasının, döviz kurlarına rağmen faiz indirimine devam etmesi sağlıksız fiyat oluşumlarının devamına neden olabilir.

Faiz İndirimi Olacak Mı?

Faiz indirimi tarafında kurlardaki sıkıntıya dikkat çeken ve üretim alanındaki gelişmeleri yakından takip ettiğini dile getiren Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, faiz indiriminde sona yaklaşıldığını ve bu faiz indirimlerin meyvesini 2022 ilk çeyreğinde alınacağını dile getirdi.

Faiz İndirimi Kredi Fiyatlarını Etkiliyor Mu?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz indirimine 2022'de devam edecek mi? - Resim : 2

Merkez Bankası enflasyon hali hazırda henüz yüksekken politika faizinde beklenti dışında ardı ardına faiz indirimine gittiği için politika faizinden kredi faizine sirayet eden kanal şimdilik tıkalı gibi görünüyor.

Kredi faizleri fazla düşmüyor. Düşse de bu durum sürdürülebilir olmuyor. Bunun sebebi piyasa faizinin enflasyon beklentilerinden ve rizikolardan bire bir etkileniyor olması. Merkez Bankası'nın faiz indirimin müteakip kur, enflasyon ve rizikolar arttığında piyasa faizi de artıyor.

Etiketler