Enflasyonun artışına en büyük katkıyı enerji grubu sağladı

TCMB kasım ayına ilişkin Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayınladı. Raporun odağında enerji fiyatları vardı.

Enflasyonun artışına en büyük katkıyı enerji grubu sağladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kasım ayına ilişkin Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayınladı.

TCMB, emtia fiyatlarında olumsuz seyrin devam ettiğini, tedarik zincirlerinde aksaklıkların devam ettiğini ve Türk Lirası'ndaki gelişmeler ile beraber üretici fiyatlarında enerji ve ara malları başta olmak üzere genele yayılan artışların görüldüğünü açıkladı.

Enflasyondaki artışı en fazla enerji grubu tetikledi

TCMB verilerine göre, tüketici fiyatları kasım ayında yüzde 3,51 oranında yükseldi. Yıllık enflasyon ise 1,42 puan yükselerek yüzde 21,31'e ulaştı. Enflasyonda görülen artışta en belirgin katkının enerji grubunda gerçekleştiği belirtildi.

Uluslararası enerji fiyatları da bu dönemde hafif de olsa gevşeme gösterirken Türk Lirası'ndaki görünümle akaryakıt, tüp gaz, kömür vb. yurt içi enerji fiyatlarında yükseliş görüldü. Enflasyondaki artışta dikkat çeken diğer bir grup hizmet sektörü oldu. Bu grupta lokanta/otel grubu fiyatlarındaki hızlanma öne çıktı.

Gıda yıllık enflasyonunda düşüş sınırlı kaldı

Merkez Bankası verileri, taze meyve ve sebze dışı gıda enflasyonundaki seyrin yemek hizmetleri enflasyonunu negatif etkilediğini gösteriyor. Kasımda küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artış seyri devam etmiş, bu artışa tahıl grubu öncülük etmiştir. Bu negatif yansımalara rağmen gıda yıllık enflasyonu, taze meyve ve sebze enflasyonundaki görünüm ve baz etkisiyle sınırlı oranda düşüş göstermiştir.

Temel mal fiyatlarında aylık bazda yükseliş hız kazandı. Bir önceki yılın aynı dönemine bakıldığında yüksek artış sebebiyle bu grupta yıllık enflasyon, şimdikiyle kıyaslandığında, yatay seyretmişti.

Kasım ayında enflasyon son yılların zirvesini gördü

Kasım ayında tüketici fiyatları yüzde 3,51 oranında artış gösterirken yıllık enflasyon 1,42 puan artışla yüzde 21,31 olarak kaydedildi. B ve C endekslerindeki yıllık değişim oranları sırasıyla 1,25 ve 0,80 puan artarak yüzde 19,75 ve yüzde 17,62 olarak gerçekleşti.

Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya göre enerji (0,73 puan), hizmet (0,30 puan), alkol-tütün-altın (0,15 puan), gıda (0,13 puan) ve temel mal (0,11 puan) gruplarının katkıları artmıştır. 

Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları nasıl oldu?

Alt grupların enflasyona katkıları bir önceki aya kıyasla;

enerji grubunda 0,73 puan,

hizmet grubunda 0,30 puan,

alkol/tütün/altın grubunda 0,15 puan,

gıda grubunda 0,13 puan,

temel mallar grubunda 0,11 puan artış gösterdi.

Yurt içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) kasım ayında yüzde 9,99 yükseldi. Yıllık enflasyon 8,31 puan artışla yüzde 54,62 oldu. 

Etiketler