Trigliserid Nedir?

Trigliserid Nedir? Trigliserid, Genellikle kalp sağlığını tehdit eden risklerin tespiti amacıyla, kolesterol ve tansiyon ile beraber araştırılan başka bir faktördür. Trigliserid nedir? Sorusunun yanıtı en kısa anlamıyla, kanda bulunan bir türlipit (yağ) olmasıdır. İşte detaylar...

Trigliserid Nedir?

Trigliserid Nedir? Trigliserid, Genellikle kalp sağlığını tehdit eden risklerin tespiti amacıyla, kolesterol ve tansiyon ile beraber araştırılan başka bir faktördür. Trigliserid nedir? Sorusunun yanıtı en kısa anlamıyla, kanda bulunan bir tür lipit (yağ) olmasıdır. İşte detaylar...

Yediğimiz besinlerle vücuda alınan ve anlık kullanılmayan yağlar, vücudumuzda trigliserid formunda depolanır. Bu tür depolar, yağ dokularımızın (adipoz doku) içinde yer alır. Öğün aralarının uzun olması ve sportif etkinlikler gibi fazladan enerji harcadığımız aktiviteler, uzun süren açlık dönemi veya hormonsal üretimlerde bu depolarda bulunan trigliseridler kullanılır

Besinlerle vücuda alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması, özellikle fazla karbonhidrat ve fazla yağ içeren besinleri sıklıkla tüketmek gibi sebeplerden dolayı kanımızdaki trigliserid seviyesi yükselir. Bu durum tıp dilinde hiper trigliseridemi yani trigliseridin yüksek çıkması olarak da adlandırılır.

Trigliserid Değerleri Ne Olmalıdır?

Kandaki lipitlerin(yağların) araştırmak amacıyla yapılan kan ölçümlerinde toplam HDL, VLDL kolesterol, LDL, gibi lipitlerle beraber trigliserid oranı da incelenir. Doğru bir sonuç elde etmek için elde kan numunesi alınmadan önce 12 saatlik pir perhiz yani oruç durumu olmalıdır.

Kanımızdaki trigliserid düzeyi önemlidir. Trigliserid seviyesi kaç olmalı? sorusunun cevabına gelirsek; sağlıklı bir bireyde (yetişkin olmak şartıyla) olması gereken trigliserid seviyesi 150 mg/ dL'nin altıdır. 150-199 mg/ dL arasındaki değerler sınırda, 200-499 mg/ dL arasındaki bulgular yüksek, 500 mg/ dL'nin üzerindeki değerler ise çok yüksek olduğunu işaret eder.

Trigliserid Yüksek İse Ne Olur?

Trigliseridin yüksek düzeyde olması kalp hastalıklarının oluşmasında birincil risk faktörü olarak değerlendirilir. Bu yüzden mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. Uzun süre yüksek çıkan seyreden trigliserid düzeyinden dolayı arter duvarlarında sertleşme ortaya çıkar ve bu duruma tıp dilinde  damar sertliği (aterosklerozis) olarak adlandırılan hastalığa sebep olan en önemli etkendir.

Damar Sertliği Nedir?

Damar sertliği; kalp krizi, kronik kalp hastalıkları ve hatta felç durumu oluşmasının ilk sebeplerinden birisidir. Ayrıca pankreas enfeksiyonunun (akut pankreatit) gelişmesine de trigliserid seviyesinin yüksek çıkması etkili olmaktadır.

Kandaki trigliserid düzeyi 150-199 mg/ dL aralığındaysa, başka bir deyişle sınırda olan hastalarda; kısa bir sürede gerçekleşmiş düzensiz beslenme yüzünden olabilir. Bu durumdan sağlıklı beslenmeye dikkat edilerek kısa sürede kurtulun bilinir. Ancak diyete rağmen trigliserid değeri normal seviyeye inmemiş ise kalp hastalıklarının oluşmasını önlemek için ilaç tedavisine başlamak gerekli olabilir.

Trigliserid Yüksekliği Nedenleri nelerdir?

Kalp, karaciğer ve pankreas ile ilgili hastalıkları etkileyecek hiper trigliseridemi, birçok durumda, metabolik sendrom ve obezite ve hatta diyabet ile birlikte görülmektedir. Bu sebeple hepsi ilişkili bu hastalıklardan hangisinden kaynaklandığının araştırılmasına yönelik çalışmalar yapılmaya devam etmektedir. Trigliserid neden yükselir? sorusunun yanıtları arasında bulunan faktörlerin bazıları şunlardır:

Genetik kaynaklı hastalıklar, sağlıksız ve dengesiz beslenme, obezite, sigara ve alkol kullanımı, aileden kaynaklı (irsi) durumlar, Bazı ilaçlar, harcadığının üzerinde enerji almak, kontrol edilmeyen tip 2 diyabet hastalığı, kronik karaciğer hastalıkları, tiroide bağlı hastalıklar, kronik böbrek hastalıkları ayrıca Yüksek trigliserid nedeniyle tedavi gören hastaların aile üyeleri de belirli dönemlerde kan lipitleriyle ilgili tetkiklerden geçirilmelidir. Ancak net olarak teşhisi için muhakkak uzman bir doktor muayenesinden geçilmesi  gerekmektedir. 

Trigliserid Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Trigliserid seviyesi aşırı olmadığı sürece sizde belirtiler görülmeyebilir.  Yani yüksek trigliserid düzeyi sinsi bir sorun olarak seyredebilir. Ölçümler 500 mg/dL değerini aşması halinde ciddi semptomlarla ortaya çıkabilir. Trigliserid Nedir?belirtileri nelerdir?

En fazla olarak görülen yüksek trigliserid belirtileri; baş ağrısı, diz ve dirsek eklemlerinde ortaya çıkan nodül oluşumları ve aşırı yorgunluk hissi. Bu tür belirtiler, kandaki trigliserid seviyesinin artması anlamını taşır. Hastalığın bu seviyelere çıkması durumunda, farklı sağlık sorunlarına sebep olma olasılığı da artmaktadır.

Trigliserid Nasıl Düşürülür?

Trigliseridi, yüksek çıkan insanların yapacakları en güzel iş, sağlıklı yaşam biçimini benimsemektir. Düzenli olarak egzersiz yapmak bu soruna karşı en etkili çözümlerden birisidir. Hafta da en az 3 gün 30 dk sürecek yürüyüşler ile trigliserid seviyesinin düşmesini sağlayabilirsiniz.

Gündelik yaşantınızda daha çok hareket etmeye çalışın. Yakın mesafelere araba yerine bisikletle ya da yürüyerek gitmeyi tercih edin. Asansör yerine merdiveni kullanmakta egzersiz anlamında faydalı olacaktır.

Şeker ve un içeren besinler trigliseridi yükseltip kilo alımına sebep olabilir. Vücudun ihtiyaç duyduğundan fazla kaloriler trigliseride dönüşerek depo edildiğinden,bu tür besinlerden uzak durmamız yararımıza olacaktır. Trigliseridi düşürmek için aşırı kilolardan kurtulmak ta bizim için oldukça faydalıdır. Büyük öğünler yerine aralıklı olarak sık ve az yemek, porsiyonları da küçültmek trigliseridi dengede tutmanın başka bir yoludur.

Sağlıklı Beslenmenin Trigliseride Etkisi Nedir?

Yemeklerimizde sağlıklı yağlar kullanmak, eğer aşırı kilolu ve hareketsiz isek bizim için önemli bir koruyucu faktör olacaktır. Zeytinyağı gibi zengin mineralli yağları tüketmeyi tercih etmeliyiz. Ayrıca bazı balık türlerinde çokça bulunan omega-3 yağları da yüksek trigliseride karşı etkili bir koruyucudur. Bu yüzden mümkün olduğunca balık tüketme gayretinde olmalıyız. Kırmızı etin yerine balığı tercih etmemiz doğru olacaktır.

Alkollü içecekler içerdiği şeker oranı yüzünden fazla kalori almanıza neden olur. Bundan dolayı alkollü içecek tüketiminizi mümkün olduğunca azaltın veya tamamen sonlandırın. Ayrıca yüksek trigliserid için başvurduğunuz hekimlerce tarafınıza verilen ilaçlarında bu semptomların azaltılmasında büyük rolü vardır. Yapılan ilaç takviyesi ile trigliseridinizin seviyesini düşürebilir, aynı zamanda kontrol altında tutabilirsiniz. Trigliserid Nedir? ve sağlığımıza etkisi nelerdir? Sorusunu ve yanıtlarını sürekli aklımızda tutmalıyız.