Enflasyonun sonuçları nelerdir?

Enflasyon oranları her geçen ay daha fazla artış göstermeye devam ederken bu yükselişin sonuçları ile ülkemizde yaşanmaya devam ediyor. Enflasyonun sonuçları nelerdir? Sorusuna cevap verdik. İşte detaylar...

Enflasyonun sonuçları nelerdir?

Talep enflasyonu nedir?

Enflasyonun 3 farklı çeşidi ile karşımıza çıkıyor. Bunlar talep enflasyonu, para enflasyonu ve maliyet enflasyonu olarak karşımıza çıkıyor. En yaygın enflasyon çeşidi olarak görülen talep enflasyonunda para bolluğundan dolayı daha fazla mal ve hizmet talep edilerek yapılan bir enflasyon türüdür. Bu da fiyatların artmasına yol açarak şu anda yaşadığımız sürecin enflasyon türüdür. Harcamalar ve ihracat toplamının üretim ve ithalat tutarını aşması halinde gerçekleşen enflasyon türüdür.

Öte yandan para enflasyonu, bir mal ve hizmet, talepten daha fazla arza sahip ise o şeyin değeri düşüş yaşanır. Eğer para arzı piyasada talepten çok daha yüksek ise paranın değerini düşüş yaşanır. Sonuç olarak piyasadaki her şeyin fiyatı yükseldiği görülür. Bu sistemde para enflasyonu olarak hayatımıza girmiştir.

Bir diğer çeşit olan maliyet enflasyonu, üretilen mal ve hizmetlerin maliyetinin sürekli artması ile oluşan enflasyon çeşididir. Emek, sermaye ve doğal kaynaklardaki maliyet artışı, piyasaya sunulan ürünlerin fiyatlarına da artış olarak yansıyan bir sisteme sahip olarak çalışır.

Talep enflasyonunun sonuçları nelerdir?

Enflasyon her çeşidi ile ekonomide bulunan güvene ve yer alan piyasaya zarar veren bir unsurdur. Enflasyon oranının her geçen gün artışı esnaftan tutun ki işçi kesimine kadar her kesime zarar verecektir. Talep enflasyonun uzun süre bir ülkede var olması oldukça büyük ve kötü sonuçlara neden olmaktadır.

Sürekli artan döviz kurları ve her gün yaşanan temel ihtiyaç zammı şu anki yaşadığımız sürecin talep enflasyonuna maruz kaldığının işaretleri olarak gözüküyor. Faiz artırımının her geçen gün artması ve firmaların üretim konusunda mali olarak zorluk yaşaması enflasyonun bir numaralı sonucudur. Bu üretim sıkıntısı devam ettiği sürece enflasyon her ay artış yaşamaya devam edecek gibi görünüyor.

Enflasyonun en büyük diğer sıkıntısı ise yerel parada yaşanan sorundur. Yerel parada sorun yaşandığı müddetçe döviz kurları diğer diğer para türleri artış gösterip ithalat ve ihracat noktasında sorun yaşanmasına sebep oldu. Üretim ve ücretler arasındaki fark açılmaya devam ederek her geçen gün daha hızlı şekilde özellikle temel ihtiyaçlarda sorun devam edecek.