Nefroloji Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Nefroloji Nedir? Nefroloji, vücudumuzda bulunan zararlı ve atık maddeleri süzerek idrar sıvısını oluşturan ve bu sıvının da dışarı atılımını sağlayan organın yani böbreğin hastalıklarını teşhis ve tedavi eden bir tıp bilim dalıdır. İşte detaylar...

Nefroloji Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Nefroloji Nedir? Nefroloji, vücudumuzda bulunan zararlı ve atık maddeleri süzerek idrar sıvısını oluşturan ve bu sıvının da dışarı atılımını sağlayan organın yani böbreğin hastalıklarını teşhis ve tedavi eden bir tıp bilim dalıdır. Nefroloji biliminin ismi Yunanca nephros “böbrekler” ve ology “çalışma” sözcüklerinden oluşur. Nefroloji biliminde uzmanlaşmış doktorlara “Nefrolog” denilmektedir.

Nefroloji Bilimi Hangi Hastalıklara Bakar?

Nefroloji bilimi, böbreklerin çalışmasını engelleyecek çeşitli hastalıkların incelemesini yaparak teşhisini ve tedavisini sağlamaktadır. Teşhis ve tedavisinin sağlandığı nefrolojinin baktığı hastalıklar;

·         İdrarda aşırı protein atımı, şeker, atıklar, kan ve kristaller gibi görülen anormallikleri,

·         Böbrek tübüllerini etkileyen “tubuliontersyol” gibi hastalıkları,

·         Böbreklerin glomerulus adlı filtreleme sistemini etkileyen hastalıkları,

·         Böbrek enfeksiyonlarını,

·         Asit ve baz dengesizlikleri,

·         Böbrek ve mesanede oluşan taşları,

·         Böbrek, üreter ve mesane kanseri,

·         Yüksek tansiyon, diyabet ve FMF gibi kronik hastalıkların böbreklere etkisini,

·         Diyaliz ve uzun süreli diyalizin oluşturduğu komplikasyonları,

·         Vücutta biriken toksin ve ilaçların böbreklere etkisi,

·         Böbreklerde emilimi sağlayan kan ve lenf damarlarını etkileyen hastalıkları,

·         Ani, kronik ve akut böbrek yetmezliklerini,

·         İdrar yolunda oluşan enfeksiyonları,

·         Üremi,

·         İdrarın taşınmasını sağlayan yapıların genişlemesi sonucu oluşan Hidronefroz hastalığını,

·         Polikistik böbrekler gibi sıvı veya kist oluşturan hastalıkları,

·         Böbreklerde hasar oluşumu sonucu oluşan Nefrotik Sendromu,

·         Nefrit yani böbrek iltihaplanmasına bakmaktadır. 

Nefroloji Bölümüne Hangi Belirtilerden Gidilir?

Uzun süreli yaşanan bazı şikayetler aslında böbreklerinizdeki oluşan herhangi bir hastalığın belirtisi olabilir. Uzun süreli devam etmesi halinde Nefroloji bölümüne gidilmesi gereken şikayetler;

·         İdrarda kan görülmesi,

·         Günlük hayatı etkileyecek nitelikte yaşanan hıçkırık,

·         Günlük hayatı etkileyecek nitelikte yaşanan uyku problemleri,

·         İştahsızlık,

·         İstemsiz ve devamlı kilo kaybı,

·         Ciltte kaşıntı,

·         Sürekli yaşanan mide bulantısı,

·         Karın, kasık ve bel bölgesinde sürekli hissedilen ağrılar,

·         El, ayak ve gözlerde şişkinlik,

·         Göz altı morlukları,

·         Nefes darlığı uzun süreli yaşanması halinde Nefroloji bölümüne gidilmesini gerektiren belirtiler arasındadır. 

Böbrek hastalıklarının Tedavisi Nasıldır?

Böbrek hastalıklarını kolay bir tedavi ile atlatmak için en önemlisi erken teşhistir. Erken teşhis sayesinde özellikle birçok riskli hastalığın tedavisi sağlanabilmektedir. Böbrek yapısal olarak çok işlevli olduğundan pek çok hastalık görülebilmektedir. Görülen hastalıkların çoğunun tedavisi bulunmaktadır. Tedavi süreci zor olan hastalıklar ise genellikle kronik böbrek hastalıklarıdır. Kronik böbrek hastalıkların tedavi süreci diğerlerine göre oldukça uzun ve karmaşık geçmektedir. Geç kalınmış ve uzun bir tedavi sürecinin önüne geçmek için düzenli olarak Nefroloğa görünmek gerekmektedir. Böylece yaşanan ve yaşanabilecek hastalıkların erken teşhis ve tedavisi sağlanabilir. 

Böbrek Sağlığını Korumak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Böbrek sağlığını korumak için yapılması gerekenler şunlardır:

·         Gün içerisinde 2-2.5 Litre su içilmesi gerekmektedir. Vücudumuz için gerekli suyun tüketilmesi böbreklerimizin daha iyi çalışmasını ve böbrek taşı oluşumunun engellenmesini sağlar.

·         Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak. Tüketilmesi durumunda böbrek kanser riskinin artmasını ve böbreklere olan kan akımının yavaşlamasını sebep olur.

·         Sağlıklı , yağlı ve su oranı yüksek gıdalar ile beslenin. Sağlıklı beslenmek yüksek kan şekeri ve yüksek kan basıncı sonucu oluşan etkileri azaltır.

·         Egzersiz yapın. Egzersiz sayesinde yüksek kan basıncı ve kan şekerinin etkileri  azalır.

·         Gereksiz ilaç kullanımından uzak durun. Özellikle ağrı kesicileri doktorunuza başvurmadan kullanmayın.

·         Böbrek fonksiyonlarınızı düzenli olarak kontrol ettirin. Böylece böbrek sağlığınız için gerekenleri bilir ve herhangi bir hastalığa karşı erken teşhisi sağlayabilirsiniz.

·         Vücut kitle indeksine dikkat edilmeli.

·         Ailede bulunan genetik ve diğer hastalıkların bilinmesi ve buna göre gerekli test ve kontrollerin yapılması.

·         Tuz alımının sınırlandırılması. Fazla tuz tüketimin ödem, hipertansiyon ve diğer olumsuz etkilere neden olarak böbrekte birçok soruna sebep olmaktadır.

Bu öneriler nefrolog tarafından söylenen böbrek sağlığını korumak için yapılması gerekenler arasında en temel olanlarıdır. 

Nefroloji Uzmanı Eğitimi Nasıl?

6 yıl Tıp eğitiminin bitirdikten sonra 4 yıl dahiliye uzmanlığı yapan doktorlar, Nefroloji alanında da 3 yıl üst dal eğitimini tamamlayarak uzman doktor unvanı ile Nefroloji alanında çalışır. Uzman nefrolog olarak çalıştığı Nefroloji nedir? Vücut için hayati önem taşıyan böbreklerin düzenli çalışmasını kontrol eder ve düzenli çalışmasını engelleyen hastalıkların teşhis ve tedavisini yapan bilim dalıdır. 

Nefrolog Teşhis Sürecinde Nelere Dikkat Eder?

Nefrolog idrar test sonucunda kan, fazla protein atımı, şeker görülmesine, gün  içerisinde idrara çıkma sıklığı, iştahsızlık, kilo kaybı ve böbrek ağrılarına dikkat etmektedir. Nefroloji uzmanı hastalığı nasıl tanımlar? Şu şekilde tanımlamaktadır:

·         İdrar testi

·         Kan basıncı ölçümü

·         Kan testleri

·         Böbreğin radyolojik görünümü ile böbrekte oluşan hastalıkları tanımlar. Tanımın ardından gerekli gördüğü tavsiyeleri bulunur veya tedavi sürecini başlatır.

 Nefroloji Bölümünden Randevu Nasıl Alınır?

Böbrekler, vücut sağlığı için hayati organlardan biridir. Sağlıklı bir vücut için ilk koşul böbrek sağlığına dikkat edilmesidir. Böbrek sağlığını kontrolünü ve böbrek hastalıklarının teşhis ve tedavisini yapan Nefroloji bölümüne randevu alınarak aralıklarla gidilmesi gerekmektedir. Gidilmesi gereken Nefroloji nedir? Böbrek sağlığının kontrolünü sağlayan, herhangi bir hastalık durumunda da incelemesi, teşhisi ve tedavisini yapan bölümdür. Aralıklarla kontrole gidilmesi gereken Nefrolojiye nasıl randevu alınır? MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) üzerinden 182 numarasını arayarak Nefroloji bölümüne randevu alabilirsiniz. Eğer özel hastanede kontrole gitmek istiyorsanız gideceğiniz hastanenin numarasını arayarak randevu alabilirsiniz.