Merkez Bankasından ithalatçı firmalara döviz satışı

Dün akşam geç saatlerde biten kabine toplantısının ardından döviz fiyatlamaları ile ilgili 10 maddelik tedbir açıklamasının ardından döviz kurlarında büyük bir düşüş meydana gelmişti. Şimdide Merkez Bankasının ithalatçı firmalara döviz satışı haberi tüm piyasada pozitif karşılandı.

Merkez Bankasından ithalatçı firmalara döviz satışı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam Kabine Toplantısının ardından kurda yaşanan sağlıksız fiyatlanmaların önüne geçebilmek adına Kabine Toplantısının ardından 10 maddelik tedbirleri açıklamış ardından bugünde Hazine ve Maliye Bakanı tüm maddelerinin detaylarını yapmıştı. İhracatçılara da müjde veren Erdoğan, "Döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalarımıza direk olarak Merkez Bankası aracılığı ile ileri vadeli kur rakamı verilecek. Bu işlem sonunda ortaya çıkabilecek kur farkı ise TL olarak ihracatçı firmamıza ödenecek" demişti.

Böylelikle faiz konusunda tavrını net şekilde belli ettikten sonra Cumhurbaşkanı bu tedbir açıklamalarıyla birlikte dolara sert bir darbe indirmiş oldu.

Merkez Bankasından ithalatçı firmalara döviz satışı

Merkez Bankası'nın yaptığı son dakika açıklamasından yola çıkarak anlaşılan o ki, ihracatçı ve ithalatçı firmalar VİOP'ta gerçekleştirilecek vadeli döviz alım taleplerini bankalar aracılığı ile Döviz Piyasaları Müdürlüğü'ne iletebilecek.

Merkez Bankasının açıklamasında ayrıca göze çarpan kesit ise şöyle, "İhracatçı ve ithalatçı firmalara kur riskini yönetebilmeleri amacıyla, Bankamız nezdinde ihale yoluyla ve Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında (VİOP) TL uzlaşmalı vadeli döviz satışı gerçekleştirilecektir"

Bu açıklamaya göre şirketler artık 1,3 ve 5 aylık vadeli kontratlarla birlikte TL uzlaşmalı vadeli döviz alım satımı yapabilecekler. Bu hareketin açtığı durum ise çoğu analist tarafından durumun iyi yönetilememesi durumunda günü kurtaracağını fakat uzun vadede yıpratıcı bir senaryo adayı olduğunu da dile getirdi.

Etiketler