Son Dakika: Memur ve emekli zammı gözler bu haberde

Milyonlarca memur ve emekli maaşına yapılacak zam üzerinde araştırma yapıyor. Asgari ücrete paılan zammın arkasından emekli ve memur maaşlarında da aynı oranda zammın yapılması yönünde talepler arttı. Zam oranına ilişkin olarak gözler 3 Ocak’ta açıklanacak olan Aralık ayı enflasyon rakamında.

Son Dakika: Memur ve emekli zammı gözler bu haberde

Son dakika: milyonlarca memur ve emekli maaşına yapılacak zam üzerinde araştırma yapıyor. Asgari ücrete paılan zammın arkasından emekli ve memur maaşlarında da aynı oranda zammın yapılması yönünde talepler arttı. Zam oranına ilişkin olarak gözler 3 Ocak’ta açıklanacak olan Aralık ayı enflasyon rakamlarında.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati başta olmak üzere emekli ve memur zammına ilişkin olarak birçok açıklama yapıldı. İşte haberin detayları….

Asgari ücret net tutarı 4.253,40 TL olmasının ardından memur ve memur emeklileri Ocak ayında yapılacak olan zamma gözlerini çevirdi. Toplu sözleşme ve enflasyon tutarının yanı sıra seyyanen zam yapılıp yapılamayacağı hususu merak konusu oldu. Siyasilerden ve bürokratlardan emekli ve memur zammına ilişkin peş peşe açıklama yapıldı. İşte kulislerden duyulan son söylentiler…

Memur ve Emekli Maaşları Ne Kadar Olacak?

13 milyon emekli ve 4 milyondan fazla memur için beklenen son enflasyon rakamları Ocak ayının 3’ün de açıklanacak. Haziran ile Kasım aylarında endeks değişim yüzdesi 10.48 olarak hesaplanmıştır. 2022 yılı ocak ayında verilecek zam oranı için ise sadece Aralık ayı enflasyon değerinin açıklanmasının gerektiği görülmüştü. Haziran ile Aralık ayı arasında oluşacak olan 6 aylık enflasyon oranı kadar zam oranı verileceği bilinmekte.

Bu zaman oranın memurlar tarafından beklenildiği gibi aynı zamanda SSK ve Bağ-Kur emekli zammı içinde beklenildiğini söylemek mümkündür. Yıl sonu enflasyon oranının %24 olacağı ve tahminlere göre ise 6 aylık zammın yüzde 14 civarında olacağı tahminler arasındadır.

Memur ve Memur Emeklisinin Ocak Zamları Değişti

Memur ve Memur Emeklisinin Ocak Zamları açıklanan Kasım ayı enflasyon verisi ile birlikte değişmişti. 5 aylık zammın %5’ini toplu sözleşme miktarı oluştururken geriye kalan enflasyon kısmı ise %7.48 olmuştu. Hali hazırda memur ve emeklilerin 5 aylık zammı %12.48 oranına çıktı.  Bu oranın Aralık ayı enflasyonu ile birlikte toplam %15 seviyelerinde olacağı kulislerden gelen tahminler üzerine görülmektedir.

Aralık Ayı Enflasyonu 3 Ocak'ta Netleşecek

Aralık ayı enflasyon oranı 3 Ocak tarihi itibari ile açıklanacak. Yıl  sonu enflasyon oranı yani Aralık ayı enflasyon oranı tahmini rakam olan %24 olarak açıklanırsa memur ve memur emeklilerinin toplam zam oranı %5 toplu sözleşme miktarı + %11,33 enflasyon oranı olmak üzere toplam %16,33’lük bir zammı oluşturacak.

Bu tahminler ışığında 5000 TL maaş alan bir memura gelecek zam 816,5 TL olacak ve toplam maaş miktarı 5816 TL’ye yükselecek. Zamma ilişkin kesin rakam 3 Ocak tarihinde belli olacak.

Emekli Maaşlarında Beklenen Tablo Nedir?

Emekli maaşlarında beklentiler asgari ücretin artması ile birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklileri tarafından oldukça sık bir şekilde araştırılmaktadır. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de aynı memurlar gibi her yıl iki zam almaktadır. Ocak ve Temmuz aylarında verilen zamlar aynı zamanda SSK ve Bağ-Kur emeklilerini de etkilemektedir. Hemen sizlere 2021 yılı Kasım ayı verileri ile birlikte emeklilerin hali hazırdaki zam oranlarını paylaşalım.

  • Emekli Sandığı 3275,90 TL’den 3.684,73 TL’ye
  • SSK (200 öncesi) 2.624,24 TL’den 2.899,26 TL’ye
  • SSK (2000 sonrası) 1.626,75 TL’den 1.797,23 TL’ye
  • Bağ-Kur esnaf 2.350,11 TL’den 2.596,40 TL’ye

En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Zam Alacak?

En düşük emekli maaşı 2004 senesinden bu yana hiçbir zaman asgari ücret altına düşmemişti. Asgari ücrete yapılan zam ile birlikte emekli maaşının asgari ücretin altında kaldığını görmekteyiz. Yapılacak iyileştirmeler ile birlikte bu tutarın asgari ücrete yaklaşacağı söylentiler arasındadır. Ayrıca en düşük maaşın 3500 TL tutarına kadar ulaşması tahmin edilmektedir.

Memur ve Emekliye Seyyanen Zam Yapılacak Mı?

Memur ve emekliye seyyanen zam beklenenler arasındaydı. Ancak kabine toplantısı ve bakanlar tarafından yapılan açıklamalarda herhangi bir zam oranından bahsedilmedi. Toplu sözleşme enflasyon oranından gelecek olan oransal zammın yanı sıra memur ve emeklilerden seyyanen zam yapılması talepleri çoğalıyor. Yaşanılan ekonomik dalgalanmalar ile birlikte bu zam oranının ne kadar olacağı ise tamamen merak konusu olup gözler Ocak ayında yapılacak olan açıklamalara çevrilmiş durumda. Beklentiler arasında ise %30 zammın yapılacağı söylentiler arasında yer almaktadır.