Son Dakika: Erdoğan talimat verdi! Emekliye yeni zam yolda

Son Dakika: Erdoğan Talimat Verdi! Emekliye Yeni Zam Yolda. Son dakika haberine göre emekli maaşı zammında yeni bir detay ortaya çıktı. Gelen bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli zammına yönelik iyileştirilme yapılmasına dair talimat verdi.

Son Dakika: Erdoğan talimat verdi! Emekliye yeni zam yolda

Son Dakika: Erdoğan Talimat Verdi! Emekliye Yeni Zam Yolda. Son dakika haberine göre emekli maaşı zammında yeni bir detay ortaya çıktı. Gelen bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli zammına yönelik iyileştirilme yapılmasına dair talimat verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilen talimat sonrasında hükümetin emekli zammı konusuna yoğun bir şekilde çalışma yapmaya başladığı belirtildi. Kulislerden gelen söylentilere göre emekli maaşında enflasyonun yanı sıra %25 artış yapılacağı düşünülmektedir. Ayrıca düşük emekli maaşı alan emeklilere yönelik ise seyyanen zam yapılacağı da belirtilenler arasındadır. İşte emekli zammına ilişkin detaylar…

Emekliye Yeni Zam Gelecek Mi?

Son dakika emekli maaşı haberine göre asgari ücrete yapılan yüzde 50’lik zamdan sonra gözlerin memur maaşları ve emekli maaşlarına çevrildiğini görebilmek mümkündür. Asgari ücretin 4 bin 250 TL olmasının ardından memur ve emekli maaşlarına yönelikte enflasyon haricinde bir artışın yapılıp yapılmayacağı merak konusu olmuştur.

Özellikle sayısı 13 milyondan fazla olan emeklilerin maaşlarında bir düzenleme olup olmayacağı merak konusu olurken birçok emeklide haklı yöndeki maaş taleplerini dile getirmiştir. Sabah'tan Zübeyde Yalçın'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği talimatla emekli maaşları için yüksek bir artış yapılmasını planladığı belirilmiştir.

Bu konu ile ilgili olarak kulislerden daha önce birçok söylentinin yayıldığı bilinmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’de yapmış olduğu önceki açıklamalarında emekliler ile ilgili olarak bir çalışma yapıldığını açıklamıştı.

Zamma ilişkin iki formülün bulunduğu ve bunlardan birinin tercih edileceği söylenilmektedir.

Emekli Maaşında İlk Formül: Seyyanen Zam

Emekli maaşında ilk formül olarak seyyanen zam üzerinde durulmaktadır. Bu formüllerden ilki seyyanen zamdır. Emeklilere yönelik olarak yıllık asgari ücret bazında yda yüzde 40 oranında bir zam yapılmasının söylentiler arasında olduğunu söyleyelim.

SGK ve özellikle de Bağ-Kur emeklileri arasında neredeyse asgari ücretin yarısından az maaş alan bir grubun olduğunu biliyoruz. Üzerinde durulan bu formül ile birlikte düşük emekli maaşı alan emeklilere seyyanen zam ile maaşın belirli bir orana çıkartılması planlanmaktadır. Bunun dışında da ayrı bir zammın gündeme geleceği söylentiler arasındadır.

Emekli Maaş Zammında İkinci Formül: Enflasyon + Yüzde 25

Emekli maaş zammında düşünülen ikinci formülün ise enflasyon + yüzde 25 zam olduğu kulislerden gelen söylentiler arasındadır. Asgari ücret ya da buna yakın bir oranda zammın yapılması planlanmaktadır.

Bu söylentilerin gerçekleşmesi durumunda SGK ile Bağ-Kur emeklilerine yıllık yüzde 40 oranında bir zam yapılacağı ön görülmektedir.

Emekli Zammı

TBMM Bütçe Görüşmelerinde Emekli Zammı Hareketliliği

TBMM Bütçe Görüşmelerinde Emekli Zammı Hareketliliği sürüyor. "Seçmenimizin büyük bölümünü emekliler oluşturuyor. Asgari ücretten sonra emeklilerimiz de büyük bir beklenti içine girdiler. Onların durumun da iyileştirecek bir düzenleme yapılması gerekiyor" açıklaması yapılmıştır.

Bu açıklamadan sonra bütçe görüşmeleri üzerine TBBM’de bulunan Çalışma, Hazine ve Maliye bakanları başta olmak üzere birçok bakanın harekete geçtiği söylenenler arasındandır.

Sendikalar Emekli Zammına Bastırıyor

Sendikaların emekli zammı talebine ilişkin olarak birçok talebi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e sundukları bilinenler arasındaydı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yapmış olduğu açıklamasında; “Emeklilerle ilgili çalışmamız var, emekli gelirleriyle, onların düzeltilmesiyle ilgili çalışmamız var. Bu çalışmayı çok kapsamlı bir şekilde yürütüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise yaptığı açıklamada; “"Toplu sözleşmeden sonra aradaki hareketlilik mutlaka dikkate alınmalı ve bir ek zamla memur alım gücü düşüklüğü giderilmeli. Bu konuda bir çalışma yürütüyoruz. Ocak ayına yetiştireceğiz" ifadelerine yer vermiştir.

Aralık Ayında Son Enflasyon Oranı Belli Olacak

Emekli zammı için Aralık ayında son enflasyon oranı belli olacak. Memur ve emekliler için Aralık ayında açıklanan enflasyon oranı ile birlikte zammın netleşeceği bilinmektedir.

Memur ve memur emeklileri şuanda yüzde 7.47’lik bir zammı hak etmiş durumdadır. Buna ek olarak ise Aralık ayında belirtilen enflasyon tutarı zam olarak yansıyacaktır.

TÜİK'in açıkladığı 5 aylık enflasyona göre işçi ve Bağ- Kur emeklileri 10,47’lik bir zammın kesin gözüktüğü söylenmektedir. 3 Ocak tarihinde açıklanacak olan rakama göre bu oranda artış gösterebilmektedir.