Memur Maaşı Zam Oranları 2022

Memur Maaşı Zam Oranları 2022 yılında pek çok memur ve memur emekli tarafından merak edilen bir konudur. Memur maaş zamları kasım ayı enflasyonunun açıklanması ile birlikte oldukça heyecan uyandırıcı bir hal almıştır. Peki, kasım ayı enflasyonu ile birlikte memur maaş zammı oranı ne oldu?

Memur Maaşı Zam Oranları 2022

Memur Maaşı Zam Oranları 2022 yılında pek çok memur ve memur emekli tarafından merak edilen bir konudur.

Memur maaş zamları kasım ayı enflasyonunun açıklanması ile birlikte oldukça heyecan uyandırıcı bir hal almıştır. Ancak giderek artan enflasyon rakamlarının ise alınan bu zammı erittiğini söyleyebilmek mümkündür. Peki, kasım ayı enflasyonu ile birlikte memur maaş zammı oranı ne oldu? Hemen enflasyon oranlarını sizlere açıklayalım.

Memur Maaş Zammı 2022

Memur maaş zammı 2022 yılı için birçok memur ve memur emeklisi tarafından hesaplanır hele gelmiştir. Kasım ayı enflasyon oranlarının açıklanması ile birlikte bu hesaplamalarında sıklığının arttığını belirtelim. Peki,  5 aylık dönemde oluşan enflasyon farkları nelerdir? Hemen sizlere listeleyelim.

·         Temmuz Ayı %1.80 Enflasyon Farkı

·         Ağustos Ayı %1.12 Enflasyon Farkı

·         Eylül Ayı %1.25 Enflasyon Farkı

·         Ekim Ayı %2.39 Enflasyon Farkı

·         Kasım Ayı %3.71 Enflasyon Farkı

Dikkat: %5’lik toplu sözleşme ücretine ek olarak Aralık ayı enflasyon farkı ile ilgili oranın açıklanmasından sonra 6 aylık döneme ilişkin oluşan toplam enflasyon farkının toplamı sonucu alınacak zam oranı netleşecektir.

2022 Memur Maaş Zammı Enflasyon Farkı

2022 memur maaş zammı enflasyon farkı Kasım ayında açıklanan %3.51 enflasyon oranı ile birlikte yıllık bazda %21.31 enflasyon oluşturmuştur. Kasım ayı enflasyon oranı göz önünde bulundurulduğunda 2022 yılı Ocak ayından Temmuz ayına kadar memur ve memur emeklilerinin %7.47 oranında enflasyon farkına dayalı bir zam alacağını söyleyebiliriz.

2022 Yılı Toplu Sözleşme Tutarları

2022 Yılı Toplu Sözleşme Tutarları yapılan son toplu sözleşme çalışması ile açıklanmıştı. Giderek artan enflasyon oranlarının bu zamlarını erittiğini görmüş olsak da yapılan zamların geçmiş yıllara nazaran daha fazla yüzdeye sahip olduğunu söyleyebiliriz. 2022 yılı Ocak ve Temmuz dönemi için %5, Temmuz ve Aralık dönemi için ise %7’lik bir toplu sözleşme tutarı belirlenmiştir.

2023 yılı toplu sözleşme tutarı; Ocak ve Temmuz dönemi için %8, Temmuz ve Aralık dönemi için ise %6 oranında belirlenmiştir. Yine oluşacak enflasyon farkı bu yüzdelerin üzerine eklenecektir.

2021 Aralık Ayı Enflasyon Beklentisi

2021 Aralık Ayı Enflasyon Beklentisi ile ilgili pek çok ekonomistin görüş sunduğunu söyleyebiliriz. Kasım ayı enflasyon oranına yakın olacağı belirtilen Aralık ayı enflasyonunun memur ve memur emeklileri tarafından şimdiden araştırılır hale geldiğini söyleyebiliriz. 2022 yılı Ocak ayının ilk haftasında netlik kazanarak açıklanacağı düşülen Aralık ayı enflasyon oranının da %3 ve %5 oranı arasında olacağı öngörülmektedir.

Memur Maaş Zammı Nasıl Hesaplanır?

Memur maaş zammı hesaplama oldukça kolay işlemler arasında yer almaktadır. Özellikle enflasyon oranı ve toplu sözleşme tutarının belli olmasından sonra net tutarlar üzerinden hesaplama yapabileceğinizi söyleyelim. Ayrıca eşin çalışıp çalışmadığı, hangi okuldan mezun olduğunuz, kaç çocuğunuz olduğu, gelir vergisi kesintisi tutarı ve sendikaya üye olup olmadığınız gibi pek çok etkeninde maaşınızı etkilediğini söyleyelim. Bu unsurların başında ise kademe ve kıdem gelmektedir.

Memur Maaşı Zammı Nasıl Hesaplanır?

Peki, 5.000 TL maaş alan bir memur ya da memur emeklisi gelen enflasyon oranı farkı ve toplu sözleşme tutarından sonra ne kadar zam alır?

2022 yılı toplu sözleşme ücreti ilk dönem (Ocak ve Haziran aylarını kapsayan) için %5 olarak belirlenmiştir. Ön görülen enflasyon farkı oranının ise %10 olduğunu varsayalım. Bu durumda toplam %15’lik bir zam artışı olacaktır.

Memur Maaşı x(Çarpı) 15 = Çıkan sonuç /(Bölü) 100 = Alacağınız zam oranı. Yani 500x15/100 = 750 TL.

Memur Maaşını Ne Etkiler? Maaşlar Neden Farklı?

Memur maaşını etkileyen faktörler oldukça fazladır. Bu maaşların öncelikle unvana göre değişiklik gösterdiğini söyleyebiliriz. Kıdem ve derece maaş faktörünü etkileyen başlıca unsurlar arasında gösterilmektedir. Bunun yanı sıra memur maaşını etkileyen faktörler şunlardır;

1.       Aile Yardımı

2.      Çocuk Yardımı

3.      Sendika Ödeneği

4.      Özel Hizmet Tazminatı

5.      Makam Tazminatı

6.      Temsil / Görev Tazminatı

7.      Varsa Fark Tazminatı

8.     Hizmet Sınıfı

9.      Unvanı

10.  Öğrenim Durumu

Ayrıca çocuk sayısı, kıdem yılı, derece / kademe, ek gösterge, rapor, asgari geçim indirimi ve sakatlık indirimi gibi pek çok unsurunda maaş üzerinde etkili olduğunu söyleyebiliriz.

2022 Yılı En Düşük Öğretmen Maaşı

2022 Yılı En Düşük Öğretmen Maaşı öngörülerin gerçekleşmesi durumunda yaklaşık olarak 7000 TL olacaktır. Bu maaş oranının bir üst başlığımızda belirtmiş olduğumuz unsurlar göre değişiklik gösterdiğini söyleyebiliriz. Diğer mesleklere yönelik olarak maaş tutarlarını en kısa zamanda sizlerle paylaşacağız.

2022 Memur Maaşı Sıkça Sorulan Sorular

Memur maaşları ile ilgili zam ve hesaplamalar başta olmak üzere pek çok sorunun sorulduğunu bilmekteyiz. En az memurlar kadar bu durumun memur emeklileri tarafından da sık bir şekilde araştırıldığını söyleyebiliriz. Enflasyon oranları, memur zammı ve toplu sözleşme tutarı ile ilgili olarak en çok yöneltilen soruları başlıklar halinde yanıtlayacağız.

Aralık Ayı Enflasyon Farkı Ne Kadar?

Aralık ayı enflasyon farkı ile ilgili olarak pek çok yorumun yapılmış olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan değerlendirmelerde Aralık ayına ilişkin olarak enflasyon farkının yine Kasım ayında olduğu gibi %3 civarlarında olması beklenmektedir. Eğer bu durum gerçekleşirse memur ve memur emeklilerinin %11 e yakın enflasyon farkı sonucunda maaşlarının zamlanacağını söyleyebiliriz.

2022 Ocak Memur Zammı Yüzde Kaç?

2022 Ocak memur zammı tahmini rakamlara göre %12 ile %15 aralığında olacağı düşünülmektedir. Ocak ayı zammının tam olarak netleşmesi için Aralık ayında belirlenecek olan enflasyon oranının beklenildiğini söyleyelim. Eğer ön görülen tutar gerçekleşirse memur zammı; toplu sözleşme tutarı + enflasyon farkı ile birlikte en az %12 olacaktır.

Kasım Ayı Enflasyonu Ne Kadar Oldu?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Kasım ayı enflasyonu oranı aylık bazda 3.51 artış gösterirken toplam rakam ise yıllık bazda 21.31'e yükselmiştir. Bu hali ile birlikte memurların 2021 yılı Temmuz ayında almış olduğu zam oranının 2 katı bir şekilde erimiş olduğunu söylemek istatistiksel veriler ile mümkündür. Bu durum memur maaşlarındaki erimenin bizlere bir göstergesi olduğu gibi aynı zamanda verilen zam oranlarının da oldukça düşük olduğunun bir kanıtıdır.

5 Aylık Enflasyon Farkı Ne Kadar Oldu?

5 Aylık enflasyon farkı, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım aylarını içermektedir. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon oranlarının sırasıyla yüzde 1.80, 1.12, 1.25, 2.39 ve 3.51 olduğunu söyleyelim. Toplamın ise %10.07 olduğu, bu durumda enflasyon farkının ise %7’lik bir dilimi oluşturduğunu söylemek mümkündür. Aralık ayı enflasyon oranının da %3 ile %5 arasında olacağı tahmin edilenler arasındadır. Eğer bu durum gerçekleşirse toplam enflasyon farkı en az %10 olacaktır.

Emekli Memur Ocak Zammı Ne Olacak?

Emekli memur Ocak zammı oldukça merak edilen konular arasında yer almaktadır. Ayrıca pek çok kişinin 2022 Emekli zammı belli oldu mu? Sorularını da yönelttiğini görmekteyiz. Emekli memur zammı Aralık ayı enflasyon oranlarının açıklanması ile birlikte netlik kazanacaktır. Ayrıca şuanda %12,5’lik bir zammın yansıyacağı da ön görülenler arasındadır.

Etiketler
Yorumlar