Societe Generale, TCMB'nin dövize müdahalesini değerlendirdi

Societe Generale tarafından yayınlanan bir araştırma raporunda, şimdiki reel politika faizi dikkate alındığında Merkez Bankasının belirli olmayan bir kur seviyesini korumak için değerli döviz rezervlerini harcadığı aktarıldı.

Societe Generale, TCMB'nin dövize müdahalesini değerlendirdi

Societe Generale yaptığı değerlendirmede, TCMB'nin belirli olmayan bir kur düzeyini koruma için değerli döviz rezervlerini harcadığını, döviz piyasasına müdahalelerin şu anda istikrarsız olan durumu daha da kötüleştirerek kura olan güvenin azalmasına yol açabileceğini bildirdi. 

Societe Generale, TCMB'nin dövize müdahalesini değerlendirdi - Resim : 1

Döviz piyasasına müdahalelerin şu anda istikrarsız giden durumu daha da kötüleştirerek kura olan güvenin azalmasına yol açabileceğini aktaran Societe Generale, TÜİK'in enflasyon verileriyle ilgili de soru işaretleri olduğunu belirtti. 

TCMB'nin 16 Aralık tarihinde gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısından 100 baz puanlık bir faiz indirimi öngören banka, doların 2022 yılının ilk çeyreğinde 15 düzeyinde olacağını ve faizlerin zorunlu olarak artırılarak yüzde 20'ye çıkarılacağını düşünüyor.

Hiperenflasyon dönemi mi geliyor?

Societe Generale, TCMB'nin dövize müdahalesini değerlendirdi - Resim : 2

Societe Generale stratejistleri, önceden yayınladıkları bir raporda Türk Lirası'na olan güvenin azalması ile insanların bankalardan varlıklarını çekebileceklerini, finansal piyasalardaki istikrarın bozulabileceğini ve Türk Lirası'ndaki düşüşün bir hiperenflasyon dönemine neden olabileceğini bildirmişlerdi.

Kurdaki değer kaybının önüne geçmek için seçeneklerin sınırlı olduğunun altı çizilirken, düşük döviz rezervleri göz önünde bulundurulduğunda sermaye kontrolünün veya acil bir faiz artırımının seçenekler arasında yer alabileceği aktarılmıştı. 

Stratejistler, acil bir faiz artırımının daha muhtemel olduğunu ancak mevduat çekme limiti gibi bazı sermaye kontrolü araçlarının kullanılmasının da mümkün olduğunu vurgulamışlardı. 

Etiketler