SBK davasında kritik gelişme! Baran Korkmaz iade ediliyor mu?

SBK davası Türkiye gündeminde yer bulmaya devam ediyor. Geçtiğimiz dönemde Türkiye, Sezgin Baran Korkmaz'ın iadesini talep etmiş ve kabul edilmişti. Aynı mahkeme ABD'nin Sezgin Baran Korkmaz'ın Amerika'ya iadesi için yine olumlu yanıt verdiği iddia ediliyor.

SBK davasında kritik gelişme! Baran Korkmaz iade ediliyor mu?

SBK Holding'in CEO'su Sezgin Baran Korkmaz, 19 Haziran tarihinde Avusturya'da Amerika Birleşik Devletlerinin talebi üzerine gözaltına alınmış daha sonra ise tutukluluk kararının devamına karar verilmişti. SBK'nın CEO'su ile ilgili tutuklama talebi ise ''kara para aklamak ve resmi makamlara yalan ifade vermek'' olarak gösterildi.'' 19 Haziran tarihinden itibaren tutukluğu devam eden Sezgin Baran Korkmaz'ın iadesini önce Türkiye istemiş, Avusturya mahkemeleri ise durumu onaylamıştı. Daha sonrasında ise ABD aynı talepte bulunduğu ortaya çıkmıştı iddia edilen durum ise Türkiye'ye iade edileceği düşünülen Sezgin Baran'ın ABD'ye iade edileceği konuşuluyor.

Sezgin Baran Korkmaz Türkiye'ye İade Süreci

Sezgin Baran Korkmaz'ın iade sürecinin başlamasını bekleyen Türkiye'ye şok bir iddia bilgisi geldi. ABD'nin de iade talebi sürecine girdiği ve mahkemenin kabul ettiği iddia edildi.

ABD'ye iadesinin gerekçesi olarak kara para aklama olmasının haricinde şirketlerin Türkiye menşeili olmasından kaynaklı olması Türkiye'nin iade sürecinde hukuksal olarak öne çıkması anlamına gelse bile siyasi ve politik ilişkiler Sezgin Baran Korkmaz'ın hangi ülkeye iade edileceği konusunda belirsizlik sürmesine neden oluyor.

Sezin Baran Korkmaz, tutuklandıktan hemen sonra iade talebinde bulunan Türkiye'ye Avusturya mahkemeleri iade talebini haklı bulmuş ve kabul edilmişti.

ABD’nin İade Talebine Onay

Yurt dışı kaynaklı bir habere göre bir yandan ABD’nin de iade başvurusuna inceleme altına alan Avusturya mahkemeleri, ABD’nin gönderdiği ek dosyaların da dikkate alındığını dile getirdikten sonra sürece ilişkin talebe karar için ortak noktayı bulmaya çalıştığı iddia edildi.

Sezgin Baran Korkmaz İade Edilecek Mi?

Mahkeme’nin her iki iade talebini de olumlu görmesinin sebebi olarak Avusturya Suçluların İadesi Kanunu’na hem Türkiye'nin hem ABD'nin isteğinin haklı bulunduğu dile getirildi.

Her iki ülkenin de suçlu iadesi talebinin ardından Sezgin Baran Korkmaz’ın kime iade edileceğine kararı verecek ilgili makam Avusturya Adalet Bakanlığı olarak biliniyor. Avusturya Adalet Bakanlığının kararını muhtemelen Şubat ayının ilk 2 haftasında açıklamasına kesin gözüyle bakılıyor.

Etiketler