4. doz aşı olunmalı mı? Omicron'a karşı 4. doz aşı işe yarıyor mu?

Pandemi ile birlikte hayatımıza giren korona virüs aşıları, her yeni varyantın türemesi ile birlikte aşının bu varyant üzerinde işe yarayıp yaramadığı merak konusu oluyor. Omicron üzerinde ise 4. doz aşı işlemi fayda sağlayacak mı soruları ile ilgili çalışma gerçekleştirildi.

4. doz aşı olunmalı mı? Omicron'a karşı 4. doz aşı işe yarıyor mu?

BionTech Omicron Karşısında Etkili Mi?

Neredeyse tüm dünya 2 doz BionTech aşısı olduktan sonra ortaya çıkan varyantlar ile birlikte hatırlatma dozunun kullanımı hayata geçirildi. 3. doz aşı olan ülke ve vatandaş sayısı oranı ilk 2 doza göre nispeten daha düşük fakat hatırı sayılır miktarda 3. doz aşı dünya üzerinde vatandaşlara uygulanmaya devam ediyor.

Fakat 3. dozun ve yada BionTech aşısının Omicron varyantına karşı etkili olmadığı açıklaması yapan İsrail Bilim İnsanları şimdi ise Türkiye'de hali hazırda kullanılan aşının dördüncü dozunu İsrail içerisinde bir takım gruplar üzerinde denemeye başladığını duyurdu.

BionTech, Omicron Varyantına Karşı Etkisiz

154 sağlık personeli üzerinde denemesi yeni yılın başında gerçekleşti. Sheba Tıp Merkezinde denenen 4. doz aşıların ardından İsrail'li uzmanların açıklamaları ise 4. doz aşının Omicron varyantı üzerinde çok az etkili olduğu...

4. Doz Aşı Zararlı Mı?

Dördüncü doz aşı yapılan sağlık personellerinin yapılan testler sonucunda antikor oranlarının artış gösterdiği ortaya çıktı fakat Omicron varyantına karşı çok bir faydası olmadığı gözlemlenmiş durumda. 

Araştırmaların başında bulunan Gili Regev, dördüncü doz aşının Omicron varyantı üzerinde çok az etkili olduğunu dile getirdikten sonra fark edilen durumun aşı olan personellerinin virüse yakalanması durumunda ya hiç sorun yaşamadığını ya da çok az semptom gösterdiğini dile getirdi.

Konu ile ilgili açıklamalarına devam eden Regev, risk grubunda olan vatandaşlara yeni doz aşının kullanılması ile ilgili doğru bir karar verdiklerini dile getirdi. 

Etiketler