Politika – piyasa faizi arasında ki makas gün geçtikçe genişliyor!

Politika faizinin düşük seviyeler seyrinde tutularak, makroihtiyati önlemler ile yapılmış olan parasal sıkılaştırma sonrasında; piyasa faizi ve fonlama faizi arasındaki makas beklenmedik oranda açıldı.

Politika – piyasa faizi arasında ki makas gün geçtikçe genişliyor!

Politika ve piyasa faizi arasında ki fark nerdeyse 20 puana denk geldi. Fark daha öncesinde hiç bu kadar açılmamışken; tüketicilerin kredi faizleri de son 4 yılın zirvesine ulaştı.
Ekonomi yönetimin de olan Merkez Bankası politika faizinin yüzdelik 14 seviyesinde sabit tutarak makroihtiyati önlemler ile beraber parasal sıkılaşma politikasını sürdürmeye devam ederken; piyasa kapsamında faizler ise son dört yılın zirvesine ulaştı. Yüzdelik 14 politika faizinin yanı sıra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Merkez Bankası’nın adımları ile ihtiyaç kredisi faizleri 15 Temmuz tarihinin haftasında yüzdelik 35,41’e, ticari kredi faizlerinin ise yüzdelik 30,66’ya yükseldiği kayıt altına alındı. Uzmanlar politika faizi ve piyasa faizleri arasında yer alan makasın ilk defa bu kadar açık olduğuna işaret etti. Makasın bu kadar açık olmasının yanında bu kadar uzun süre içerisinde böylesine büyük bir fark yaşanmadığına da dikkat çekildi.

Politika – piyasa faizi arasında ki makas gün geçtikçe genişliyor!

 TL’de yaşanan likidite sıkışıklığı bir göstergesi

Bankacılık kaynaklarının vermiş olduğu bilgiler kapsamında; 2018 yılının ağustos sonrasında hızla tırmanışa geçmiş olan kredi ve mevduat faizleri 2019 yılının temmuz ayından itibaren Merkez Bankası’nın faiz indirimleri ile birlikte bir düşüş trendi içerisine girdi. COVID-19 tedbirleri doğrultusunda başlatılmış olan genişleyici politikalar yeni normale dönüş ile birlikte kademeli olarak da sıkıştırmaya başlandı. Bu durum beraberinde TL faizlerin de 2020 yılının son çeyreğinden başlayarak, 2021 yılının eylül ayına kadar yukarıya doğru bir hareket söz konusu oldu.


TL kredi faizlerinde oran yüzde 21’i aştı

Merkez Bankası verileri kapsamında kredi faizlerinin yanı sıra mevduat faizlerinin de arttığı gözlemlendi. Bankalarda ortalama olarak TL mevduat faizi yüzdelik 17’ye aşmışken, bankalar yüzdelik 21’in üzerinde faiz imkanları sünüyor Merkez Bankası detaylı verilere haziran ayının başında TL mevduatı kredi faizinin yüzdelik 15,79 seviyelerinde bulunduğunu aktarıyor. Bugüne baktığımızda TL mevduat kredi faizinin yüzdelik 21’e kadar çıkması bazı bankalarda ise haziran ayında başında uygulanmış olan faiz oranı %14,5 seviyesinde seyrediyordu. Yine 1.5 ay içersinde 5.5 puanlık bir yükseliş söz konusu olduğu açığa çıkıyor.

Etiketler