Dolar yeniden zirveyi aştı! Döviz kurlarında yükseliş devam edecek mi?

Dolar yeniden zirveyi geçti. Temmuz ayının son haftasında yaşanan bu hareketlilik ne kadar devam edecek? Döviz kurlarında yükseliş ne kadar sürecek? FED faiz açıklamasını 27 Temmuz'da yapacak.

Dolar yeniden zirveyi aştı! Döviz kurlarında yükseliş devam edecek mi?

Bu haftanın ilk işlem gününde dolar/TL yükselişle başladı. Kur, 17.81 seviyesine ulaşarak yeniden zirveyi geçti. Aralık ayından bu yana dolar, 17.80 seviyesini aşarak kendine yeni zirve edindi. Yılbaşından bu yana TL'nin değer kaybı yüzde 25'i aşmış durumda.

Euro/TL ise geçen hafta 23 Haziran'dan bu yana ilk kez 18 seviyesinin üzerinde kapanış yaşadı.

Dolar/TL 17.81, Euro/TL 18.18 seviyelerinde işlem görüyor.

Dolar yükselişe devam edecek mi?

Global piyasalar, son dönemde yaşanan dünya genelinde ekonomik endişelerle yeni haftaya olumsuz şekilde başladı. Bununla beraber yatırımcılar ABD Merkez Bankası'nın para politikası kararı ve FED Başkanı Jerome Powell' ın açıklamasını mercek altına aldı.

Dünya genelinde açıklanan toplam gelir verileri, ekonomilerde yaşanan sıkıntıların beraberinde getirdiği endişe günden güne göze görülür şekilde. FED'in Temmuz sonrasında izleyeceği para politikası planlarına ilişkin belirsizlikler fiyatlamalar açısından da olumsuz etki göstermekte.

FED'in bu hafta gerçekleşecek toplantısında faizin yüzde 80 ihtimalle 75 baz puanlık faiz artış göstereceği öngörülüyor. Açıklamanın ardından piyasalarda veri odaklı bir seyrin öne çıkması söz konusu.

Bu hafta ABD 'de veri gündemi oldukça yoğunluk gösteriyor. Açıklanacak şirket bilançoların arasında, Microsoft, Alphabet, Apple, Amazon, Meta, Intel, Ford ve Boeing gibi dev şirketler öne çıkıyor.

ABD ekonomisinin durgunluk yaşayacağı ve FED'in agresif faiz artırımına karşı daha toleranslı olacağına yönelik fikirler tahvil piyasalarında alımları desteklerken, bazı varlıklarda terse dönen getiri eğrisinin keskinleşmeye devam etmesi de ekonomik sıkıntı endişelerini de artırıyor.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ile 2 yıllık tahvil faizi arasındaki fark 22 yıldan bu yana ilk kez 21 baz puana çıkarken, 10 yıllık tahvil faizi ile 3 aylık hazine bonosu arasındaki fark ise Mart 2020'den bu yana ilk kez 41 baz puan seviyesine indi.

Euro/Dolar seviyesi paralel ilerliyor

Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası 11 yıl aradan sonra ilk kez faiz artırırken, üç ana politika faizini 50 baz puan seviyesine yükseltti.

Euro Bölgesi'nde açıklanan toplam gelir verileri durgunluk yaşarken, devam eden enerji arz sıkıntıları ve yüksek enflasyon fiyatlamaları oldukça zorluyor. Avrupa ülkelerinin farklı borçluluk durumu nedeniyle borçlanma faizlerindeki yüksek seviyesine karşı bazı ülkelerin daha narin olması ECB'nin politika alanını kısıtlıyor. Bu nedenle farklılıkların bölgede geniş çaplı bir risk yaratmaması için yeni bir politika aracı tanıtmaya zorladı.

ECB üyesi olan Robert Holzmann hafta sonu açıklamada bulundu. Bankanın enflasyon yükseltmeye devam etmesi halinde yüzeysel resesyonu kabul edeceğini belirtti. Politika adımlarının da tamamen ekonomik gelişmelere bağlı olduğunu söyledi.

Euro/dolar paritesi 14 Temmuz'da 0,9952 ile son 20 yılın en düşük seviyesini görmüştü. Geçen hafta yüzde 1,2 değer kazanırken haftanın ilk işlem gününde yatay seyirle 1,0200'dan alıcı buluyor.

Geçen haftanın son işlem günü, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,05, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 0,08, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,25 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,07 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli işlem kontratları yeni haftaya düşüşle başladı.

Alış 34.82
Satış 34.829
Değişim -0.0412%
Son Değer 34.8245
En yüksek 34.9612
En düşük 34.7192
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
USD/TRL Amerikan Doları
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.5133
Satış 32.5187
Değişim -0.0307%
Son Değer 32.516
En yüksek 32.5881
En düşük 32.4062
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler