Uzman analist uyardı: En büyük kriz kapıda

Kriz kâhini olarak anılan Prof. Dr. Nouriel Roubini, ABD ekonomisinin içinde bulunduğu durumu mercek altına aldı. Bu durumun önceki krizlerden daha etkili ve kötü olacağını belirtti.

Uzman analist uyardı: En büyük kriz kapıda

2008'de ABD'de başlayan finansal krizi daha önceden öngören ve kriz kâhini olarak bilinen  Prof. Dr. Nouriel Roubini ABD'nin zor durumda olduğunun altını çizdi. Faiz oranlarının yükselmesi ve ekonominin yüksek borç yükleri altında kalması nedeniyle oldukça etkili resesyonla karşı karşıya olduğunu belirtirken, durumun iyileşmeye gitmesinin oldukça zor olduğunu söyledi.

Pazartesi günü televizyon programına katılan Roubini Macro Associates'ın CEO'su, “Şiddetli bir durgunluk, ciddi bir borç ve mali kriz yaşayacak olmamızın birçok nedeni var” dedi. Roubini krizin kısa ve yüzeysel olacağı fikrinin bütünüyle gerçeklikten uzak olduğunu belirtti.

Uzman analist yaşananların 1970'lerden farklı olduğunu söyledi

Kriz kâhini dile getirdiği nedenler arasında pandemi sonrasında oluşan tarihi düzeydeki borç oranların da etkili olduğunu söylerken, ekonomiler üzerindeki yükün gittikçe artmaya devam ettiğinin altını çizdi.

Uzman analist bu durumun 1970'lerden farklı olduğunu belirtirken, borç oranının o döneme kıyasla çok yüksek olduğunu söyledi. 1970'lerde yaşanan hareketsiz büyüme ve yüksek enflasyonun aynı anda yaşanmasıyla gündeme gelen stagflasyon riski şu anda yaşansa da 50 yıl öncesine kıyasla etkilerinin daha farklı olduğunu söyledi.

2008'den beri borç yükü artıyor

Uzman analist Roubini, 2008 mali krizinden bu zamana kadar ülke borçlarının fazlalığından, bunu kredi sıkışıklığı ve talep şoku nedeniyle düşük enflasyon izlediğini belirtti.

Amerikalı ekonomist, bu kez stagflasyonist negatif arz şoklarının söz konusu olduğunu ve borç oranlarının tarihi yükseklikte kayıtlara geçtiğini belirtti. Sonrasında uzman ekonomist, “Önceki resesyonlarda, son ikisinde olduğu gibi büyük parasal ve mali gevşeme yaşadık. Bu sefer para politikasını sıkılaştırarak resesyona giriyoruz. Mali alanımız yok” dedi.

Daha kötü yerlere gidilebilir

ABD Merkez Bankası'nın (FED) son 40 yılın en yüksek enflasyonunu düşürmek için agresif biçimde para politikasını sıkılaştırmasıyla birlikte yükselen faiz oranlarının ekonomiyi resesyona sürükleyeceği yönündeki endişeler giderek tırmanıyor.

FED Başbakanı Jerome Powell fiyat istikrarını koruyamamanın ABD'yi resesyona itmekten daha büyük bir hata olacağının altını çiziyor. Resesyonun alınacak önlemlerle altından kalkılacağının görüşünde olduğunu belirtti.

FED yönetimi haziranda, 1994'ten bu zamana kadar aldığı en yüksek faiz artırımı kararının arkasından bu hafta 75 baz puanlık bir artışı daha onaylaması bekleniyor. 

Devamında Prof. Dr. Nouriel Roubini, “Bu sefer stagflasyon ve ciddi bir borç krizinin birleştiği bir noktadayız. Yani 1970'lerden ve 2008 ekonomik krizinden daha kötü olabilir” ifadelerini kullandı.

 Ezgi Yılmaz/BirBorsa

USD/TRL Amerikan Doları
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.5133
Satış 32.5187
Değişim -0.0307%
Son Değer 32.516
En yüksek 32.5881
En düşük 32.4062
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler