Türkiye’de enflasyon nasıl düşer?

Enflasyonda meydana gelen düşüş, doğrudan faiz oranlarında düşüşe sebep olur. Yatırımların miktarı artar, işsizlik azalır. Enflasyonda meydana gelen düşüş, satın alma gücünü artırır ve ülkedeki büyümeyi etkiler. Enflasyonun düşmesi bu kadar olumlu sonucu doğururken, Türkiye’de enflasyon nasıl düşer?

Türkiye’de enflasyon nasıl düşer?

Enflasyonda meydana gelen düşüş, doğrudan faiz oranlarında düşüşe sebep olur. Yatırımların miktarı artar, işsizlik azalır. Enflasyonda meydana gelen düşüş, satın alma gücünü artırır ve ülkedeki büyümeyi etkiler. Enflasyonun düşmesi bu kadar olumlu sonucu doğururken, Türkiye’de enflasyon nasıl düşer? Sorusunun cevabı aranıyor.

Her şeyden önce enflasyonun varolduğu gerçeği ve sebebi ortaya konulmalıdır. Problemi çözmek için,

1-Problemi kabullenmek,

2-Sebebini tespit etmek,

3-Çözüm yolu üretmek gerekmektedir.

Sistemli olarak yürütülen ekonomik politikalar bu planlama doğrultusunda hareket ederler. Bu sayede olan veya olması muhtemel enflasyon beklentileri önceden belirlenir.

Enflasyon Neden Yükselir?

Problemin çözümünden önce neden kaynaklandığını bilmek gerekir. Her ülkenin kendi çapında mutlaka bir enflasyon sorunu vardır. Sahip oldukları ekonomik güç sayesinde birçok ülke bunu dengede tutabilir. Peki ekonomik göstergeleri zayıf olan ülkelerde durum nedir? derseniz, onların daha çok çaba göstermesi gerekir.

Temel olarak ele alındığında enflasyonun yükselmesi ve düşmesi ile ilgili iki ana başlık vardır. Bunlar;

.Talepten kaynaklı enflasyon oluşumu

.Maliyetten (arz) kaynaklı enflasyon oluşumu

Talepten Kaynaklanan Enflasyon Nedir?

Talep sözcüğü anlam olarak istemek, almak gibi kavramlara karşılık gelmektedir. Eğer bir ülkede mal ve para üretimine yönelik talep artmışsa, talepten kaynaklı enflasyon kaçınılmaz olur.

Talep miktarının artması iki ana sebepten gerçekleşir. Bunlardan birincisi, nüfus oranında meydana gelen ani artışlardır. Plansıznüfus artışı enflasyonu yükseltir.İkincisi ise piyasaya gereğinden fazla para sürülmesidir. Her iki durumda da üretimden fazla miktarda bir talep oluşur. Eğer tüketicinin eline fazla miktarda para geçiyorsa, yerli yersiz tüketim artacaktır.

Arzdan Kaynaklanan Enflasyon Nedir?

Eğer talep azalmadığı halde mal üretimi azalır, yetersiz kalırsa arza bağlı enflasyon yükselmesi olur. Burada önemli olan nokta para politikasının uygulanışıdır. Ekonomide meydana gelen daralma, üretimi doğrudan etkiler. Üretim miktarı yetersiz olduğunda, talep karşılanamaz. Bu da fiyatların artmasını sağlar.

Üretim maliyetlerinde artışın sebepleri

1-Hammadde fiyatlarının artması

2-Üretim faktörlerindeki artış (finansal borçlar- kira ödemeleri)

3-Döviz kurundaki artışlar. (Petrol ve doğalgaz girdisi)

Olarak sayılabilir. Paranın az veya çok olması her iki durumda da enflasyona olumsuz etki yapmaktadır.

Türkiye’de Enflasyon Neden Yüksek?

Türkiye’de enflasyonun yüksek seyretmesinin ilk sebebi talep artışından kaynaklanmaktadır. Talep sebepli enflasyon artışı da denilebilir. Son dönemlerdeki ani nüfus artışı bu durumu tetiklemiştir. Özellikle ülkeye alınan ve sayıları 5-6 milyonu bulan göçmenler, talep artışına sebep olmuştur.

Suriyeli mültecilerin enflasyona etkisi var mı? derseniz evet. Olumsuz yönde bir etki vardır. Şöyle ki ülkede yetiştirilen ve üretilen ürünler, nüfusa oranlıdır. Talep artınca dışarıdan alım artar bu da hazinenin fazla para harcamasına sebep olur.

Faiz Politikasının Enflasyona Etkisi Nedir?

Doğrudan ve dolaylı olarak uygulanan para politikası enflasyonun en önemli sebebi olarak söylenebilir. Bu durum şu şekilde açıklanabilir;

1-Faiz düşük olduğu zaman, talep artmış ise insanlar mal alımına yönelir.

2-Faiz düşük seviyede yer alıyorsa yatırımlar farklı metalar üzerinden yürütülür.

3-Faiz oranı düşük olunca insanlar mevduat yatırımı yapmaz, piyasadaki para azalır.

4-Faiz düşük olunca yatırımcılar, üretim yerine döviz alımı yapar.

5-Faiz oranı düşük olunca yabancı paranın ülkeye girişi azalır.

İşte bütün bu sebeplerden dolayı faiz oranlarının enflasyonun üzerinde seyretmesi gerekmektedir.

Faizler Yükselirse Ne Olur?

Bankaların uyguladığı reel faiz oranlarında yükselme olması parayı yatırım aracı haline getirir. Bir malın fiyatında meydana gelen artış, o malın az olması veya çok talep edilmesine bağlıdır. Enflasyonu dengede tutmak için paraya yatırımın önü açılmalıdır.

Bankaların uyguladığı düşük faiz oranları, yatırımcıları Türk lirasından uzaklaştırmaktadır. Türk lirası neden değer kaybediyor? Diyorsanız paranın rağbet görmediğini bilmelisiniz. Bankada tasarruf edeceğine yabancı para birimleri tercih edilmektedir.

Döviz Kuru Neden Yükseliyor?

Bir ülkenin kendi parası değer kaybederse, alternatif para birimleri değer kazanır. Ekonominin temeli bu denge üzerine kurulmuştur. İnsanların alım gücü azaldıkça, üretim de azalır. İhtiyaç duyulan her türlü malın dışarıdan temin edilmeye başlanması kaçınılmazdır.

Özellikle dünya ticaretinde para birimi olan ABD doları son zamanların gözde yatırım aracı olmuştur. Dolardaki artışlar hem üreticiyi hem de yatırımcıyı farklı düşünmeye sevk etmiştir. Bu şekilde hareket eden üreticiler kendince haklı sebepler öne sürmektedir. Üretimde kullanılan hammadde girdisinin artması, nakliye ve işçilik bedelleri onları zorlamaktadır.

Türkiye’de Enflasyon Düşer mi?

Son zamanlarda insanların en çok konuştuğu konuların başında bu gelmektedir. Türkiye’de enflasyon düşer mi? veya nasıl düşer. Ülkede uygulanan para politikası enflasyona karşı bir silah haline getirilmelidir.Enflasyonu düşürmenin yolları şu şekilde sıralanabilir.

-Döviz kurlarında istikrar ve denge sağlamak.

-Öncelikle sabırlı olmak. Çünkü yüksek enflasyonun birden aşağı çekilmesi çok zordur.

-Merkez Bankasının fiyat istikrarına yönelik adımlar atması.

-Merkez Bankasının enflasyona göre faiz oranı belirlemesi.

-Piyasada devam eden belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve tekrar güven ortamı yaratmak.

Bu sayılan işlemlerin hepsi enflasyonun düşürülmesi için atılacak adımlar olarak söylenebilir. Ülkede faiz artışı gerçekleştiği zaman yerli yatırımcı parasını bankalarda değerlendirmek isteyecektir. Bu sayede dövizden uzaklaşacak ve Türk lirasına değer kazandıracaktır. Türkiye’de enflasyon nasıl düşer? Diyorsanız, istikrarlı bir para politikası olması gerektiğini unutmayın. Arz ve talep dengesini sağlayacak üretim ile tüketen nüfusun göz ardı edilmemesi gerekir.