Plastik poşetler 3.8 milyar lira tasarruf sağladı

Plastik poşetler ile ilgili yapılan ücretlendirme düzenlemesi sayesinde milyarlarca lira tasarruf sağlandı. 1 Ocak 2019 yılında başlatılan proje kapsamında işletmelerin ücretsiz bir şekilde plastik poşet satışı engellendi.

Plastik poşetler 3.8 milyar lira tasarruf sağladı

Vatandaşların bilinçlenmesi konusunda da büyük bir ilerlemenin kaydedildiği proje kapsamında poşet kullanımı ciddi düzeyde azaldı. Milyarlarca lira tasarrufun yapılmasıyla da hazinenin korunması sağlandı. 3.5 yıldır devam eden plastik poşet uygulaması sayesinde hem poşet kullanımı azaltıldı hem de finansal olarak tasarruf sağlandı.

Poşet kullanımı %65 azaldı

Poşet kullanım istatistiklerine bakıldığında ise yaklaşık %65’lik bir azalmanın olduğu görülüyor. 2018 yılına nazaran tüketilen plastik poşetlerin sayısında ciddi düzeyde bir azalış olduğu belirtildi. Bu raporlar ise aynı zamanda plastik poşetlerin ücretlendirilmesinin ne düzeyde işe yaradığını gösterir nitelikte. Plastik poşetler yerine kullanılan çevre dostu poşetler sayesinde doğaya verilen zarar da minimal düzeye indirildi.


Avrupa’da birçok ülkede uygulamaya konan plastik poşet uygulamasın vatandaşların bilinçlendirilmesinde büyük bir önem arz etmektedir. Poşet üretiminde de azalışların yaşandığı Türkiye’de çevre dostu uygulamaların gittikçe artması planlanıyor. 2019 yılında bir kişinin yıllık poşet kullanımı ortalama 440 olarak belirtilirken günümüzde ise bu sayının 150 civarında olduğu belirtiliyor.

Plastik poşetler 3.8 milyar lira tasarruf sağladı

Doğada çözünmesi binlerce yıl gerektiriyor

Plastik poşet kullanımının azaltılması son derece önemli konular arasında yer alıyor. Doğada çözümlenmesinin binlerce yıl sürdüğü plastik poşetler aynı zamanda çevreye büyük ölçüde zarar vermektedir. Plastik poşetlerin ücretlendirilmesiyle birlikte 550 bin ton plastik atığın oluşması engellendi. Çevre dostu poşet kullanımının da artış gösterdiği son 3 yıllık süre içerisinde vatandaşların büyük oranda bilinçlendiği biliniyor.


Ücretli plastik poşet uygulamasının ilerleyen süreçte de devam edeceği belirtiliyor. Çevreci projeler arasında yer alan ve Avrupa tarafından onaylanan ücretli plastik poşet uygulaması sayesinde birçok alanda tasarruf yapılması sağlanmıştır. Milyarlarca liralık tasarruf sayesinde hem vatandaşların gereksiz poşet kullanmasının önüne geçiliyor hem de plastik poşete yapılan yatırımların azalması amaçlanmaktadır.