Hafta genelinde yaşanan son gelişmeler

Bu hafta yaşanan gelişmeler arasında İngiltere'nin sert faiz artışı olurken, ülkemizde enflasyon son yılların zirvesine tırmandı. 3 tahıl gemisi sevkiyat için yola çıktı ve bankların promosyon yarışı gündemde yer aldı.

Hafta genelinde yaşanan son gelişmeler

Global piyasalarda yaşanan gelişmelerde yer alan İngiltere'nin sert faiz artırımı dikkat çekti. Faizi 50 baz puanla artış gösterirken, 1,75 seviyesine ulaştı. Ukrayna limanlarından yola çıkan 3 gemi varış noktasına ilerlemek için yola çıkarken, yurt içinde enflasyon son zamanların zirvesine tırmandı. 

Türkiye ve Rusya görüşmesi

Soçi kentinde düzenlenen görüşmede, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'dan Avrupa'ya sevkiyatı yapılan gaz için Türkiye'ye minnet duyması gerektiğini belirtti. Görüşmenin ardından iki ülke arasındaki bağların ulaştırma, sanayi, turizm, tarım ve bilgi teknolojileri alanında gelişeceği açıklaması yapıldı. Toplantı da konuşulan bir diğer konu ise Akkuyu Nükleer Güç Santrali oldu. İki ülke arasında masaya yatıran projenin 2023 yılında faaliyete geçeceği belirtildi.

TÜİK verileri zirvede 

Temmuz ayına ilişkin tüketici ve fiyat endekslerini Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Paylaşılan verilere göre yıllık enflasyon yüzde 79,6 seviyesindeyken, aylık enflasyon ise yüzde 2,37 seviyesinde kaydedildi. Yıllık enflasyon verilerinin yükseliş serisi son zamanlarda yönü yukarı doğru hareket etmeye devam ediyor.

Hafta genelinde yaşanan son gelişmeler - Resim : 1

Ukrayna'dan 3 gemi daha yola çıktı

Milli Savunma Bakanlığı, Ukrayna limanlarından 58 bin ton mısırı taşıyan gemilerin Türkiye, İngiltere ve İrlanda'ya gitmek üzere yola çıktığını duyurdu. Dünyaya ulaştırılacak olan 20 milyon tahılın bütün kontrolü İstanbul'da kurulacak olan merkez tarafından sağlanacak.

ingiltere

İngiltere'den en sert faiz

İngiltere Merkez Bankası Bank of England (BoE) politika faizini 50 baz puan seviyesinde artırarak, 1,25'ten yüzde 1,75 seviyesine yükseltti. İngiltere Merkez Bankası 1995 yılından bu zamana kadar tek seferde en sert faiz artışına imza attı. Yeni faiz artışı için sinyallerin çok güçlü olduğu belirtildi.

Bankaların promosyon yarışı

Emekli maaşlarının geçtiğimiz ay itibarıyla zamlanmasının ardından pek çok banka emekli müşterileri cezbetmek için promosyon yarışına girdi. Emeklileri rahatlatan zamdan sonra promosyon tutarları da bazı bankalarda 7 bin 500 liraya kadar tırmandı.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler