Piyasalardaki durgunluk risk iştahını nasıl etkiledi?

Piyasalarda yaşanan durgunluk risk iştahını nasıl etkiledi? Çin ve ABD cephelerinden gelen ekonomik verileri duygunluk endişelerini oldukça artırdı. Durgunluğa sebep olan veriler risk iştahını olumsuz yönde etkilemedi.

Piyasalardaki durgunluk risk iştahını nasıl etkiledi?

Haftanın ilk gününde ABD tarafından açıklanan Empire İmalat Endeksi -31,3 seviyesi ile +5 seviyesindeki beklentinin altında geldi.

Aynı zaman diliminde Çin tarafından açıklanan verilerin ülkenin ekonomi için olumsuz bir seyir çizerken, Çin Merkez Bankası beklenmedik şekilde faiz indirimi yaptı.

Ekonomiye ilişkin olumsuz verilerin gündemde olması, Wall Street endekslerinin yükselmesine engel olamadı. Yükselen hisselerin arasında Tesla, Apple Microsoft ve Nvidia gibi teknoloji hisseleri bulunuyor.

ABD tarafında tahvil verileri gerileme gösterirken, getiri eğrisi ters bölgenin derinlerinde yer almaya devam etmesi ekonomik sıkıntı endişelerini de beraberin de getirdi.

Piyasalardaki durgunluk risk iştahını nasıl etkiledi? - Resim : 1

ABD Merkez Bankası bilançosunu küçültecek

Bank of America'nın yaptığı açıklamada, FED tarafından gelen faiz artırımlarının hisseler üzerinde baskı yapması söz konusuyken, asıl olumsuz etki ABD Merkez Bankası'nın bilanço küçültmesiyle gerçekleşecek.

Independent Advisor Alliance CIO’su Chris Zaccarelli’ye göre, son zamanlarda yaşanan yüksek enflasyon ve durgun ekonomiye kıyasla niceliksel sıkılaştırma daha arka planda kalmış durumda. Zaccarelli, “Yine de büyüme yavaşladıkça FED varlıklarının azaltımı piyasalar için daha ön plana çıkabilir” ifadelerine yer verdi.

EQM Capital Kurucusu Jane Edmondson yaptığı açıklamada, “Piyasa, bir sonraki faiz artışının 75 değil 50 baz puan olacağı gerçeğini kutluyor ve henüz piyasa QT’yi beklemiyor gibi görünüyor. Sanırım varsayım şu ki - FED’in QT planlarının ne kadar başarılı şekilde anlattığı göz önüne alındığında - zaten piyasada fiyatlandırılmış durumda” sözlerine yer verdi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler