Petrol Fiyatlarında Yön Belirleyecek Kritik Karar Bekleniyor

OPEC ve OPEC dışındaki bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun, Suudi Arabistan'ın gönüllü olarak gerçekleştirdiği günlük 1 milyon varillik üretim kısıntısının geleceği, petrol fiyatlarının seyrine önemli bir etki edebilir.

Petrol Fiyatlarında Yön Belirleyecek Kritik Karar Bekleniyor

Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanları, pazar günü Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenecek toplantıda bir araya gelerek piyasa koşullarını değerlendirecek ve üretim politikalarını gözden geçirecekler.

Toplantıda, Suudi Arabistan'ın temmuz ayından bu yana gönüllü olarak uyguladığı günlük 1 milyon varillik ek üretim kesintisinin devam edip etmeyeceği konusundaki kararın, petrol fiyatlarının geleceğine etki etmesi bekleniyor.

Petrol fiyatları, geçtiğimiz hafta zayıf talep ve arz fazlası endişeleri nedeniyle son dört ayın en düşük seviyelerine gerileyerek Brent petrolün varil fiyatını 76,60 dolara, WTI ham petrolün varil fiyatını ise 72,17 dolara kadar düşürdü.

Uluslararası Enerji Ajansının raporuna göre, küresel petrol talebinin 2024'ün ilk çeyreğinde günlük ortalama 101,5 milyon varile ulaşması beklenirken, OPEC+ ülkelerinin anlaşması dikkate alındığında küresel petrol arzının günlük ortalama 102,8 milyon varil olacağı tahmin ediliyor. Bu durum, günlük yaklaşık 1,3 milyon varillik bir arz fazlasına işaret ediyor.

Norveç merkezli Rystad Energy'e göre, Suudi Arabistan'ın üretim kesintisinin sona ermesi durumunda, 2024'ün ilk çeyreğinde arz tarafında bir artış görülecek ve piyasalar dengelenecek. Ancak ikinci çeyrekte günlük 600 bin varili aşan bir arz fazlasıyla karşı karşıya kalınacak. Petrol piyasasının bu seneki günlük ortalama 1,2 milyon varillik arz açığını göz önüne alındığında, gelecek yılın nispeten dengede olması bekleniyor.

Etiketler