Paladyum Fiyatları Son 5 Yılın Dibine Oturdu!

Dün paladyumun ons fiyatı, 5 yılın en düşük seviyesi olan 949,80 dolara gerileyerek rekor bir düşüş yaşadı.

Paladyum Fiyatları Son 5 Yılın Dibine Oturdu!

Dün, paladyumun ons fiyatı 949,80 dolarla 5 yılın en düşük seviyesine gerileyerek kayda değer bir düşüş yaşadı. Bu düşüşün arkasında, küresel ekonomik aktiviteye dair endişelerin devam etmesi ve elektrikli araçlara olan talepteki artışın paladyum fiyatlarını olumsuz etkilemesi etken oldu.

Paladyum, 5 Yılın En Düşük Seviyesinde: Nedenleri ve Analiz

Analistlere göre, paladyum özellikle otomobillerde kullanılan katalitik konvertör üretiminde kullanıldığı için, elektrikli araçlara olan talebin artmasıyla geleneksel otomobillere olan talebin azalabileceği endişeleri paladyum talep düşüşünü tetikledi.

Rekabet ve Değer Kaybı

Bir diğer etken ise otomobil üreticilerinin, daha ekonomik olan platine yönelmeleri oldu. Bu durum, paladyum fiyatlarını aşağı çeken bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.

Rekor Seviyeden Düşüş: Teknik ve Ekonomik Değerlendirme

Mart 2022'de paladyum, Rusya-Ukrayna savaşı kaynaklı arz endişeleriyle 3.435,50 dolarla tarihi zirveyi görmüştü. Ancak, son dönemde küresel ekonomideki belirsizlikler ve sıkılaşan ABD Merkez Bankası politikaları, paladyumun değer kaybını hızlandırdı. 2022 yılı başından itibaren paladyum ons fiyatı yüzde 45'in üzerinde bir düşüş yaşayarak 1.000 doların altına indi.

Paladyumda Uzman Yorumları ve Gelecek Beklentileri

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, paladyumun 2022 yılında 3.000 doların üzerine çıkmasının ardından sürekli bir düşüş trendine girdiğini belirtiyor. Talepteki yavaşlamanın yanı sıra artan faiz oranları ve otomotiv sektöründeki değişim, paladyumun değer kaybında etkili oldu.

Ergezen, özellikle pandemi sürecindeki tedarik zinciri sorunları ve ekonomik açılmanın emtia fiyatlarını yukarı taşıdığını ancak sonrasında ekonomik yavaşlamanın ve otomotiv sektöründeki değişimin paladyum talebini azalttığını ifade ediyor. Ayrıca, elektrikli araçların ön plana çıkmasıyla paladyumun toksik gaz dönüştürme özelliğinin kullanım alanının daraldığını vurguluyor.