Nomura'dan Türkiye'de olağan üstü hal olacak iddiası

Japonya merkezli yatırım bankası hazırladığı Türkiye raporunda ilginç bir iddiaya yer verdi. Nomura'ya göre Türkiye'de hükümet oylarını artırıp erken seçime gidecek.

Nomura'dan Türkiye'de olağan üstü hal olacak iddiası

Erken seçim geliyor mu?

Japonya merkezli yatırım bankası Nomura, Türkiye iç işlerini ilgilendiren bir konuda rapor yayınladı ve raporda ilginç bir başlığa da yer verildi. 

Namura'ya göre Türk hükümeti erken seçim planlaması yaptı ve rapora göre hükümet 5 adımda erken seçim senaryosu oluşturmaya çalışıyor. 

Hükümetin anketlerde oy ortalamalarının ciddi bir düşüş yaşadığını bunun üzerine erken seçime hemen gitmek yerine, mevcut yönetimin anketlerdeki oylarını artırıp 2022'nin ilk yarısında erken seçim için kolları sıvayacağını raporladı.

Nomura raporlarına göre Türkiye'de erken seçim için hazırlanan program şöyle:

1) Mali paket / Asgari ücret artışı

2) Faiz indirimleri / kredi büyümesi

3) Dolar kuruna TCMB ve kamu bankalarının müdahaleleri

4) Dış politika vakası

5) Olağanüstü hal ilanı

Süreç şimdilik ilk 3 maddesinin gerçekleştiği dile getirilen raporda 4. ve 5. maddenin en geç 2022 yılının ilk 6 ayında gerçekleşeceği dile getiriliyor. 

Türkiye'nin dış politikasında zaman zaman büyük krizlere girdiğini ve bölgesindeki olaylardan doğrudan etkilendiğini görmek mümkün. Yakın geçmişe bakıldığında Suriye, Yunanistan ve ABD ile çok ciddi politik sorunlar yaşamış ve en azından o dönem için orta yol bulunmuştu.

Türkiye'de olağan üstü hal

Türkiye'de olağan üstü hal kararı için beklenilen durum ise politik sebeplerden kaynaklı ya da ekonomik sıkıntıların artışı ile ilgili olağan üstü haller olabilir.

Örneğin; ürün satışlarında sınırlama, lüks tüketim sınırlandırılması, paranın değerinin sınırlandırılması.

Döviz kurları yükselmeye devam edecek mi?

Döviz kurlarındaki yükselişe 4 ayrı kez müdahale yapılmasının ardından bugün ilk defa dolar günü değer kaybederek tamamlayacak. Bununla birlikte Japon yatırım bankası raporlarına göre dövizin bir miktar daha yükseleceği yönünde bildirimleri bulunuyor. Hedef fiyat olarak ise 15 lira bölgesi gösteriliyor.

  

Etiketler